140 de ani de la fabricarea primei locomotive cu abur romaneasca! Se pregateste un supereveniment la Resita! Vezi cand!

RESITA. Municipiul Resita din judetul Caras-Severin aniverseaza 140 de ani de la fabricarea primei locomotive cu abur romaneasca prin deschiderea Muzeului de Locomotive cu Abur Resita, la eveniment putand fi vizitat si Trenul Regal.

Duminica, 16 septembrie, incepand de la ora 16.00 va avea loc evenimentul denumit ”1-40-140” dedicat aniversarii a 140 de ani de la fabricarea primei locomotive cu abur romanesti la Resita si implinirii a 40 de ani de la inaugurarea expozitiei de locomotive in aer liber ce constituie, astazi, patrimoniul celui mai mare muzeu tehnic in aer liber din Europa.

Locomotiva 230.516, fabricata la Resita in 1936, clasata in Tezaurul Patrimoniului National Cultural, va opri in spatele Muzeului de Locomotive cu Abur Resita, tractand o garnitura nu mai putin valoroasa din punct de vedere istoric – Trenul Regal.

Acesta a fost comandat de Regele Ferdinand societatii Ernesto Breda din Milano, cu specificatia ca vagoanele sale sa-i poata oferi tot confortul pe parcursul calatoriilor sale oficiale. Din nefericire, regele n-a mai ajuns sa se bucure de el, garnitura fiind finalizata de-abia dupa moartea sa. In schimb, in vagoanele trenului au calatorit, de-a lungul timpului, Carol al II-lea, Mihai I, Gheorghe Gheorghiu-Dej si Nicolae Ceausescu, dar si demnitari straini precum Gerald Ford, Henry Kissinger, Leonid Brejnev, Erich Honecker si Todor Jivkov. Atat vagoanele Trenului Regal cat si Locomotiva 230.516 se afla intr-o excelenta stare de conservare si de functionare, ele fiind utilizate doar in cadrul unor evenimente speciale.

La eveniment sunt invitati sa participe, alaturi de cetatenii municipiului si pasionatii de istoria cailor ferate, personalitati din tara si strainatate de al caror nume este legata istoria constructiei de locomotive si a muzeului resitean, specialisti, reprezentanti ai autoritatilor locale si centrale.

Fundatia ”Uzinele de Fier si Domeniile Resita” si Uzinele Constructoare de Masini (UCM) Resita sunt organizatorii acestui eveniment.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. „140 de ani de la fabricarea primei locomotive cu abur romaneasca!”

    Da’ cu gramatica limbii ce aveti, stimati autori de articole?
    Interesant cum in 1872, cand Banatul era sub dominatie austro-ungara, la Resita se fabrica o locomotiva romaneasca, cu inscriptie maghiara pe ea!