152 de ani de la un moment istoric. Timisoara devenea primul oras din Europa de Est in care se circula cu tramvaiul. Foto si video

TIMISOARA. La sfarsitul anilor 60 din secolul al XIX-lea Timisoara era un oras in plina dezvoltare. Capitala Banatului era inca parte a imperiului austro-ungar, devenise primul oras al monarhiei habsburgice ale carui strazi erau iluminate cu gaz, insa avea sa mai bifeze o premiera pentru intreaga Europa de Est.

In toamna anului 1867, la Timisoara „se pun bazele unei Societati pe Actiuni pentru construirea unei linii de tramvai cu tractiune animala, in scopul facilitarii transportului de persoane si marfuri pe traseul dintre cartierele Fabric, Cetate si Iosefin„, se arata in volumul „Din Cronologia judetului Timis”.

Primul presedinte al Societatii ce urma sa construiasca liniile de tramvai din Timisoara era nimeni altul decat primarul de la acea vreme, Karoly Kuttel.

In luna aprilie a anului 1869, la Timisoara incepe constructia liniei ferate pentru tramvaie, sub conducerea inginerului Eric Baader, cel care intre timp preluase si conducerea Societatii, iar prima linie lega Piata Sfantul Gheorghe de cartierul Fabric.

Momentul istoric avea sa vina la 4 luni de la inceputul lucrarilor, in ziua de 8 iulie, cand pe linia in lungime de 6,6 kilometri circula primul tramvai. Vagonul era fabricat la Viena si era tras de trei cai pe timp de iarna si de doi cai in celelalte anotimpuri.

Cutia si trucul vagoanelor era din lemn, legaturile executate prin corniere de fier, iar suspensia prin arcuri din foi de otel. Ambele platforme erau deschise, acolo aflandu-se cate o frana de mana cu parghie. Sabotii erau din lemn, aplicandu-se cate unul la fiecare roata in partea interioara, intre osii. Luminatia vagoanelor s-a facut prin lampi cu petrol, aplicate in tavan, la ambele capete ale vagonului. In depou, pe timpul noptii, lampile erau scoase din vagoane„, se arata pe forumul STPT.

In 1869 au fost cumparate 21 de vagoane pentru transport de pasageri, doua acoperite pentru marfa si bagaje si unul descoperit ce avea acelasi scop, de a transporta marfa.

Primele 21 vagoane de persoane ale tramvaiului cu cai au fost procurate de la Fabrica de Vagoane din Viena, la pretul de 1.755 forini (primele 11), respectiv 1.673 forini (ultimele 10). Atat cutia cât si trucul acestor vagoane era din lemn, rigidizate prin corniere de otel, iar suspensia era asigurata prin arcuri din foi de otel. La capete aveau câte o platforma deschisa, pe unde se urca si se cobora si unde erau plasate franele de mana cu parghie. Lungimea cutiei a fost de 4,3 metri, latimea de 1,9 metri, iar distanta dintre osii era de 1,9 metri. Aveau cate 16 locuri de sezut, iar iluminatul pe timp de noapte s-a asigurat cu lampi de petrol, aplicate in tavan, la ambele capete ale vagoanelor„, se arata in articolul „Tramvaiul cu cai„, scris de Mihai Ilies.

Vagoanele trase de cai aveau sa ramana pe sina timp de trei decenii, dupa care au fost retrase in depou si inlocuite cu tramvaiele electrice.

Tramvaiul tras de cai a fost scos pe strazile din Timisoara in urma cu 2 ani, in cadrul unei parade in care timisorenii au avut ocazia de a vedea mai multe modele de tramvai, de la cele mai vechi din parcul STPT si pana la Armoniile din zilele noastre.

Parcul Societatii de Transport Public Timisoara

Astazi, Societatea de Transport Public Timisoara are in parc un numar de 60 de tramvaie, dintre care jumatate au fost reabilitate la Arad si la Pascani si circula pe linii sub numele de Armonia.

Cu tramvaiele se asigura transportul in comun in Timisoara pe 7 linii ale caror trasee au lungimea totala de 134,30 km, cu viteza medie de exploatare de 14,45km/h. Aceasta inseamna cam 50% din totalul calatorilor transportati in oras.

In urmatorii ani, Timisoara va avea o flota innoita cu 21 de tramvaie, construite de turcii de la Bozankaya. Primul dintre acestea a ajuns deja in oras in urma cu aproape 2 saptamani si a fost pus pe linii in apropierea Catedralei Mitropolitane.

Garnitura va circula in regim de teste deocamdata, pe linia 1, iar din toamna ar putea chiar sa inceapa sa circule in regim de transport calatori, dupa ce vor fi fost facute toate probele necesare. Urmatoarele 2 tramvaie din totalul de 21 comandate de Timisoara vor ajunge cel mai probabil in luna octombrie, asa cum spunea directorul STPT Nicolae Bitea la sosirea primului din serie.

 

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Gradul de civilizatie se masoara si prin calitatea serviciilor publice.

    • Ai dreptate, insa in acest caz sa vedem si cand vom vedea aceste tranvaie pe lini, nu de alta dar tare imi este ca vor sta in depouri. Si aici tot grad de civilizatie vezi…