18,5 milioane de euro, bani de la UE pentru firmele care vor sa cumpere tehnica de calcul! Din intreaga suma mai sunt disponibili 3 milioane de euro

Desktop personal computer in modern office. Taken on event Minilypse - Ljubljana - 2008.

Antreprenorii care vor sa-si infiinteze firme noi pentru a dezvolta produse noi pe piata sau care au brevete de inventie, dar nu mai au bani ca sa-si introduca in productie ideile pot obtine proiecte cu finantare europeana de pana la 200.000 de euro, in cadrul programului care aloca bani nerambursabili pentru cresterea competitivitatii economice (POS CCE).
Romania are la dispozitie 18,5 milioane de euro de la Uniunea Europeana in perioada 2007- 2013 pentru cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare pentru competitivitate. (Operatiunea 2.3.1 – Sprijin pentru Start-up-uri si Spin-off-uri inovative, Axa 2, POS CCE), insa din 2008 (cand s-au deschis liniile de finantare) si pana in prezent s-au semnat contracte in valoare aproximativa de 15,5 milioane euro.

Firmele care pot depune proiecte pentru astfel de finantari trebuie sa activeze in domenii precum aeronautica/spatiu, tehnologii marine, energie, mediu/deseuri, biotehnologii/genomica sau echipamente medicale/biomedicale. Daca pentru companiile de tip start-up companiile acorda finantari pentru firmele nou-infiintate care vor sa lanseze un produs care are calitati superioare fata de celelalte produse existente pe piata, finantarile nerambursabile pentru spin-off-urile inovative se acorda pentru companiile care utilizeaza o licenta deja brevetata si pe care vor sa o introduca in productie.

Programul prin care antreprenorii pot obtine astfel de finantari este coordonat de organismul intermediar “Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica”, aflat in subordinea Ministerului Educatiei.

„Proiectele vizate pot include urmatoarele activitati eligibile: activitati de cercetare-dezvoltare (cercetare industriala si/sau dezvoltare experimentala) sau achizitia de servicii pentru cercetare-dezvoltare, activitati pentru introducerea in productie a rezultatelor cercetarii/ knowhow-ului/ dreptului de proprietate industriala (achizitia de drepturi de proprietate intelectuala, de instrumente si echipamente IT&C, de procurare de materii prime si materiale necesare realizarii proiectului.

Mai exista un instrument prin care firmele pot obtine finantari pentru cercetare-dezvoltare (Operatiunea 2.3.3. Promovarea inovarii in cadrul intreprinderilor), lansat in luna martie a acestui an si care are alocat pentru acest apel de propuneri un buget de aproximativ 50 de milioane de euro.

Finantarile se acorda insa pentru companiile care exista pe piata de cel putin un an si care demonstreaza ca au nevoie de astfel de activitati in cadrul companiei.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.