TIMISOARA. Reprezentantii celor opt Agentii de Dezvoltare Regionala din tara si sute de invitati s-au adunat la Timisoara pentru a sarbatori 25 de ani de dezvoltare regionala.
Legea privind dezvoltarea regionala si infiintarea regiunilor de dezvoltare a fost promulgata in 1998, cand s-au stabilit cadrul institutional, obiectivele, competentele si instrumentele specifice dezvoltarii regionale.
Pentru ADR Vest acesti ani au insemnat 3200 de proiecte in care au fost investite peste 2 miliarde de euro.
„Viitorul sustenabil pe care ni-l dorim cu totii pentru generatiile noastre viitoare începe astazi. Construim pe bazele pe care le-am pus în acesti 25 de ani, cu viziune, si vom investi banii europeni astfel încat fiecare comunitate din fiecare regiune sa se dezvolte sanatos”, a spus Sorin Maxim, presedintele ROREG si directorul general al ADR Vest.
In total, 20 de miliarde de euro este suma care a fost gestionata de cele opt ADR-uri din Romania, în cei 25 de ani de dezvoltare regionala. In aceasta perioada au fost procesate peste 30.000 de proiecte publice si private, transformate in peste 10.000 de contracte implementate, iar peste 75.000 de noi locuri de munca au fost generate.
Unul dintre momentele cheie din acesti 25 de ani a fost reprezentat de descentralizarea programelor regionale, odata cu ciclul financiar 2021-2027.
„In 2019, cand am vorbit prima oara despre descentralizarea programelor regionale, reactiile au fost extraordinar de reticente, ca sa nu spun de respingere totala. Dar foarte important a fost parteneriatul cu Comisia Europeana, care a crezut foarte tare ca banii trebuie gestionati in regiuni. Eu cred ca e un pariu pe care timpul ne va demonstra ca il vom castiga”, a spus Roxana Mînzatu, secretar de stat in Guvernul Romaniei.
Invitatii care nu au putut ajunge la sarbatoarea de la Timisoara, au transmis mesaje video.
„Sunt 25 de ani de munca si transformare care au contribuit la cresterea Romaniei in randul celorlalte tari din Uniunea Europeana, de la un Produs Intern Brut la 27% fata de media UE, in anul 2000, pana la 77% din aceasta medie, conform celor mai recente statistici. Acest progres se reflecta in sectoare diferite – locuri de munca mai multe si mai bune, afaceri mai competitive, sosele, spitale si scoli mai bune. Aceasta este munca politicii de coeziune a Europei si vedem acum de ce este adesea descrisa ca motorul masinii de convergenta a Europei. Agentiile pentru Dezvoltare Regionala sunt cele care ajuta acest motor sa functioneze si sunt convinsa ca urmatorii 25 de ani vor fi si mai incununati de succes”, a transmis comisarul european pentru coeziune si reforma, Elisa Ferreira.