20 de milioane de euro in conturile Colterm pentru cumpararea de certificate de poluare. Primaria Timisoara ar putea plati in avans subventia

TIMISOARA. Dupa ce primarul Dominic Fritz a tot sustinut, in ultimii ani, ca Primaria Timisoara nu poate, legal, sa ajute cu bani compania de termoficare Colterm, pentru achizitia de certificate de poluare, acum, in pragul falimentului, edilul ar putea sa accepte solutiile consilierilor locali.

CITESTE SI: Dominic Fritz arunca vina in carca sefilor Colterm si administratorului judiciar: Primesc 20.000 de euro pe luna, ma astept sa faca parte din solutia pentru certificatele de poluare

Mai exact, conform unui proiect initiat de liberali, pentru ca societatea de termoficare sa poata cumpara certificatele EUA si astfel sa evite falimentul, Primaria Timisoara ar urma sa vireze in conturile companiei 100 de milioane de lei, adica aproximativ 20 de milioane de euro, reprezentand avansul pentru subventiile acordate pentru pierderi. Iar banii ar urma sa fie recuperati prin deducerea din facturile lunare pe care Municipalitatea le plateste catre Colterm.

Tinand cont de cele mentionate anterior, propunem aprobarea achitarii cu titlu de „Avans subventii diferenta de pret si tarif la energia termica livrata populatiei” catre Compania Locala de Termoficare Colterm S.A. a sumei de 100.000.000 lei in scopul achizitionarii certificatelor de gaze cu efect de sera (EUA) aferente anului 2022. Valoarea deconturilor justificative lunare pentru alocarea efectiva a sumelor reprezentand subventii diferenta pret la energia termica livrata populatiei / pierderi induse/achizitie certificate EUA se va deduce lunar din avansul acordat„, se arata in referatul care insoteste proiectul de hotarare ce va ajunge la votul consilierilor.

Proiectul de hotarare vine dupa ce, inca de la inceputul acestui an, Primaria a primit o serie intreaga de adrese si notificari din partea administratorulului judiciar al Colterm, dar si din partea administratorul special al societatii, prin care se atragea atentia ca, in cazul in care nu vor fi cumparate certificatele de emisii de gaze cu efect de sera nici anul acesta, falimentul companiei va fi inevitabil.

Teoretic, cele 100 de milioane de lei ar urma sa acopere suma necesara pentru cumpararea tuturor certificatelor de poluare aferente anului trecut, respectiv cele 227.000 de certificate de emisii de gaze cu efect de sera necesare.

Pe de alta parte, administratorul special Cristian Amza instiinta primaria, firma de insolventa si consiliul local, in urma cu doua saptamani, de emiterea unei facturi cu privire la recuperarea datoriei municipalitatii catre compania de termoficare, odata ce, conform ordinului comun al Ministerului Dezvoltarii, celui de Finante si Ministerului Energiei, banii au fost folositi de catre societate exclusiv destinatiei reglementate, aceea de a achizitiona gaze naturale pentru producerea de caldura si apa calda intre 1 noiembrie 2021 si 31 martie 2022, iar aceasta suma trebuia sa intre in conturile Colterm pe langa subventia locala acordata pentru diferenta de pret. Conform administratorului special, suma datorata de primarie catre Colterm se ridica la aproape 70.000 de lei.

Urmeaza acum ca proiectul de hotarare prin care s-ar putea plati in avans subventia catre Colterm, pentru ca acei bani sa fie folositi la cumpararea de certificate EUA sa intre la votul consilierilor, in 23 martie.

Data limita pana la care pot fi achizitionate aceste certificate este 30 aprilie 2023.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. GoWoke Go Broke

  2. In gestionarea funcționalității unui oraș- ne /va – place sau nu, PM are / aveți obligații.
    Inclusiv SF urile leagate de asigurarea energiei termice apei potabile, intretinerea generală, …

  3. Amenzile de milioane de euro acordate din cauza nesimitirii si incompetentei actualei administratii pt neplata certificatelor de poluare, vor fi platite tot de noi din multitudinea de biruri noi percepute (telpark pe tot mai multe strazi, scumpiri ale gigacaloriei, etc.).

  4. Iaca vin cu o propunere: Colterm sa factureze caldura si apa calda la pretul real de productie. Apoi Primaria sa plateasca facturile pentru institutiile care-i apartin: scoli, spitale, cladiri administrative. La fel si alte institutii care apartin de stat, sa plateasca Guvernul caldura la pret corect. Tot Primaria sa dea subventii pentru cetateni, subventii mai mari pentru cei cu venit modest (sa zicem 50% din factura), moderat pentru cei cu venit mediu (sa zicem 25% din factura). Subventiile date instantaneu, la facturare, gestionate de Colterm. Si amenzi consistente pentru frauda, gen „am Mercedes 4×4 si vila cu 28 de dormitoare, dar am venit modest”. Ar trebui corelata subventia si cu marimea locuintei si numarul de locatari, nu e normal ca o persoana sa incalzeasca 15 camere, ca la Buckingham. Undeva in sudul tarii un primar a taiat ajutoarele la cei cu nivel mai ridicat de trai: ai camere in plus, poti inchiria, nu primesti subventie. Ai cablu TV in loc de antena, ai bani si nu-ti trebuie subventie, etc.

  5. Cine pariază ca nu vor fi cumpărate nici anul ăsta certificatele verzi??
    Dacă le va cumpăra Fritz trebuie să-i spargă de cap lui Lascău ceasul deșteptător pentru că sa-r acuza singuri de abuz in serviciu pentru refuzul cumpărării certificatelor pentru anii precedenți!!

    • Bă da voi nu înțelegeți că nu cumpără nimeni certificate pentru Colterm. Primăria sau guvernul dau subvenții pentru anumite lucruri pe care au voie să le subvenționeze. Banii pentru combustibil trebuie dați pe combustibil. Cei pentru pierderi sau subvenții de preț pentru populație pot să îi dea Colterm pe ce vor. E treaba absolut a Colterm să ia certificate.

      • Nu e absolut, ci exclusiv:). Dar ai dreptate.

  6. Zeci de milioane de euro pentru a tine in viata un sistem pagubos.
    Platim 20 de milioane de euro pe an doar pentru ca polueaza. Pierderile ne costa 5 milioane de euro pe an. Cu banii astia am putea construi la fiecare 4 ani un sistem modern, eficient.
    Avem nevoie de o schimbare de paradigma, nu de carpeli care ne costa tot mai mult.
    Faceti ceva cu situatia asta!
    Coltermul e gaura neagra in finantele orasului. E o piatra de moara atarnata de gat, care ne ineaca pe toti. Pentru ce? Sunt si orase fara sisteme centralizate de incalzire si se descurca.

  7. Intrebare: oare centralele pe carbune si gaz din D sau PL sau … redeschise platesc taxa de poluare?