20 de schelete de turci, scoase la lumina in centrul Timisoarei! Printre ele, si ramasite de copii. FOTO!

TIMISOARA. Arheologii care lucreaza de zor in centrul Timisoarei au descoperit 20 de schelete ale unor turci care au trait aici in secolul al XVI-lea.  Ramasitele umane au fost gasite in apropierea unei foste moschei.

Arheologul Constantin Inel de la Muzeul National al Unirii din Alba Iulia, cel care coordoneaza lucrarile pe strada Vasile Alecsandri din Timisoara, a declarat ca este vorba de un fost cimitir otoman.

Sunt inmormantari, schelete simple, nu avem certitudinea ca e vreunul in sicriu. Corpurile sunt asezate direct in pamant. In rare cazuri avem cutii din scandura, camere funerare, dar dintre acestea nu s-au gasit in Timisoara”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Constantin Inel.

Starea de conservare/integritate a scheletelor este destul de afectata, cel mai probabil si datorita interventiilor ulterioare inmormantarii, dar si faptului ca aceste morminte se afla destul de sus ingropate, daca ar fi sa mentionam si detaliul ca primele oseminte puternic deranjate au aparut la doar -0,90 m adancime fata de caldaramul actual al strazii„, a mai spus Constantin Inel.

Corpurile au fost ingropate simplu, fara vesminte, cel mai probabil fusesera invelite intr-o panza, lipsind si inventar arheologic.

Potrivit arheologului, scheletele se afla langa moscheea Aly-bey, ale carei ruine au fost dezvaluite in proportie de 5%, tot in zona centrala a orasului, unde se fac sapaturi.

Din cele 20 de schelete descoperite de cercetatori, 3 apartin unor copii de diferite varste.

In cadrul lucrarilor, au mai fost descoperite, in Piata Libertatii, obiecte din perioada ocupatiei otomane, peretii unei bai turcesti, un sistem de canalizare si postamentul unei statui.

In Piata Sfantul Gheorghe, s-au descoperit zidurile unei moschei construite dupa anul 1552 si ale Bisericii Sfantul Gheorghe, construita dupa anul 1754, precum si un cimitir turcesc cu peste 80 de morminte.

In Piata Tarcului, in fata Palatului Dicasterial in care functioneaza instantele din Timis, au fost descoperite zidurile unei cladiri administrative din timpul Imperiului Habsburgic.

Santul de aparare al fortificatiei turcesti, care dateaza din secolul al XVI-lea, obiecte ceramice, unelte, dar si doua schelete umane, dar si fragmente din scheletul unui animal de talie mare, posibil o camila, au fost descoperite in Piata Unirii din Timisoara.

Lucrarile de reabilitare a centrului istoric din Timisoara au inceput la sfarsitul lunii octombrie 2013 si sunt realizate de firma Romprest, care face lucrari de arhitectura, rutiere, de alimentare cu apa si canalizare, retele de alimentare cu energie electrica, instalatii electrice pentru iluminatul public si telecomunicatii.

La finalul lucrarilor, programat pentru iulie 2015, zece strazi vor deveni pietonale. in plus, vor fi schimbate aproape in intregime pietele Sfantul Gheorghe, Libertatii si tarcului, exceptie facand Piata Unirii, unde se vor face doar lucrari pentru inlocuirea retelelor subterane si a pavajului.

Totodata, proiectul prevede schimbarea mobilierului urban din zona, iar subsolurile cladirilor istorice ar urma sa fie transformate in spatii comerciale.

Durata de executie a lucrarilor este de 21 de luni, iar valoarea totala a proiectului este de 53.005.711,38 lei, la care se adauga TVA de 12.582.466,32 lei. Din acest total, contributia eligibila a Uniunii Europene este de 42.013.145,55 lei, adica 80,35%, cea a bugetului de stat este de 9.228.774,35 lei, adica 17,65%, iar cea a Primariei Timisoara este de 1.936.120,60 lei. TVA eligibila este de 12.410.137,20 lei.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Sunt foarte „spectaculoase” aceste „descoperiri arheologice”. Doua lucruri nu am inteles:
    1. In zona „incriminata” (interiorul cetatii) este / era foarte greu sa nu descoperi astfel de ramasite ale prezentei otomane (dar dece numai otomane, caci in zona, a existat „viata” si inainte si dupa anii 1500; poate va amintiti ca la inceputul anilor 1300 pentru cativa ani, cetatea Timisoarei a fost si resedinta regala). Exista foarte multe „materiale documentare” despre zona interioara a cetatii Timisoarei, materiale care sunt usor accesibile si in format electronic.
    2. Cat vor intarzia aceste „sapaturi” finalizarea lucrarilor in zona?

  2. Valorificati turistic descoperirile arheologice!!!
    Multe orase europene exploateaza turistic artefacte descoperite de arheologi. De exemplu, zidul roman din fata palatului Hofburg din Vienna. Timisorenii si turistii aflati in trecere ar fi atrasi de orice lucrare inginereasca din trecutul orasului!!! Se pot acoperi cu sticla, sau in aer liber!

  3. Hai ca suntem jalnici…
    ne ocupam de oase turcesti,in timp ce tot orasul este in paragina,nefiind sperante de mai bine in viitor…
    Ne meritam soarta ???

  4. am o vorba!Mi-e scarab de voi!sunteti inaintea basului!,,,,.Li…..zap taiat de spuneti ca erau turci!!!!?Ce natie rromaneasca sunteti de aveti interesul de a basi istoria??? chiar domnul langos din timicioara ,,,,,Sictir si agentia,clubul,etc ,fopstul ?PARIS,Hai sictir !sai rrom praleoPPopopvicciu?