20 decembrie 1989, ziua in care Timisoara a devenit primul oras liber de comunism! Cinste vesnica celor care ne-au redat demnitatea!

TIMISOARA. Sirenele vor rasuna azi  din nou in centru pentru a marca momentul in care in urma cu 24 de ani Timisoara era declarata primul oras liber de comunism din Romania. Piata Operei, un loc simbol pentru istoria noastra avea sa se umple atunci de oameni care au oprit lucrul si au iesit pe portile fabricilor sa se alature celor care au faurit Revolutia.

Pe 20 decembrie 1989 a izbucnit greva generala in toate fabricile timisorene. Coloane intregi de oameni se indreptau spre centrul Timisoarei in dimineata acelei zile, iar  in fata acestei situatii, fortele armate s-au retras in cazarme.

In Piata Operei s-au adunat zeci de mii de timisoreni care redescopereau solidaritatea. Cei care timp de 45 de ani au fost redusi la conditia de „tovarasi” redeveneau oameni. Isi imparteau mancarea, tigarile, apa. Oameni care nu s-au cunoscut niciodata acum se salutau, isi zambeau si-si strangeau mainile in strada.

Protestatarii au ocupat Piata Operei (astazi Piata Victoriei) si au inceput sa strige sloganuri anti-guvernamentale: „Noi suntem poporul!”, „Armata e cu noi!”, „Nu va fie frica, Ceausescu pica!”.

In foaierul Teatrului National din Timisoara cetateni curajosi aveau sa puna temelia Frontului Democratic Roman, cu un Program politic in care se regaseau cererile celor aflati in Piata.

In aceeasi zi de 20 decembrie 1989, Timisoara a fost declarat primul oras liber al Romaniei de catre reprezentatii Frontului Democrat Roman, prima formatiune politica democratica infiintata pe strazile insangerate ale Timisoarei. Majoritatea arestatilor au fost eliberati. In 20 decembrie, orasul Lugoj, din apropierea Timisoarei, s-a ridicat impotriva regimului comunist, cazand si aici eroi ai Revolutiei.

In timp ce Timisoara fierbea, la Bucuresti, Emil Bobu si Constantin Dascalescu au fost desemnati de Elena Ceausescu sa se intalneasca cu o delegatie a protestatarilor. Ei au refuzat sa indeplineasca revendicarile oamenilor si situatia a ramas in mare parte neschimbata.

La 20 decembrie, trenuri incarcate cu muncitori de la fabrici din Oltenia au sosit la Timisoara. Regimul a incercat sa-i foloseasca la inabusirea protestului, dar pana la urma acestia s-au alaturat timisorenilor. Un muncitor explica: „Ieri, directorul fabricii noastre si un oficial al Partidului ne-au strans in curte, ne-au dat bate din lemn si ne-au spus ca huliganii si ungurii devasteaza Timisoara si ca este de datoria noastra se mergem acolo si sa ajutam la inabusirea demonstratiilor. Dar acum mi-am dat seama ca nu este adevarat”.

Treptat situatia iese de sub controlul autoritatilor, iar militarii incep sa fraternizeze cu demonstrantii. A doua zi, bucurestenii aveau sa se ridice si ei impotriva regimului comunist si sa desavarseasca ceea ce Timisoara a platit cu sange: Libertatea unei natii!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. atunci i am cumparat pe Olteni cu paine si salam , acum cam la fel…CINSTE REVOLUTIONARILOR TIMISORENI

    • Culmea e ca tocmai xenofobi ca dumneavoastra fac de rusine spiritul Timisoarei! Imi pare rau ca nu ati invatat nimic de la cei care au murit pentru ca dumneavoastra sa va exprimati acum liber, cu toata rautatea si lipsa de omenie ce va caracterizeaza…

  2. Ma uit la aceste fotografii si ma intreb: care dintre cei fotografiati sunt cei 282 de oameni care sunt recunoscuti cu acte ca sunt revolutionari?

  3. NU VOM UITA NICIODATA. Cea mai MEMORABILA zi pentru Timisoara noastra si pt. Romania. A schimbat macazul si evolutia lucrurilor.

    • si am dat de Base si Robu ! :))))

      • Serios ca am dat peste cei 2? Ei au condus tara si actualmente orasul in ultimi 24 de ani? Noi ne-am distrus sansa sa inaintam in viata imediat dupa ce in fruntea statului a fost pus TOVARASUL I. Iliescu, a doua sansa distrusa, a fost in momentul in care s-a inchis prima fabrica din Romania (cu realizarea mai sus numitului) iar noi nu am luat nici o atitudine….asta a fost inceputul distrugeri poporului roman, peste tot prin lume ne barfim intre noi si incet o sa ajungem si noi marginalizatii ai societatii, am crezut ca vom face o revolutie si de fapt am ajutat la cea mai mare lovitura de stat din toata istoria Romaniei!

  4. Pacat de oamenii care au crezut si au murit.Imi pare sincerrau.Fiecare se poarta de parca e stapan.Fura munca neca jitilor ca sa se dea mari ca ajuta batranii si saracii.Jandarmii ,politia ,guvernul,hoti,care dorm si fac legi penru ei ,s-a murit degeaba.Copii dotati fos5i oameni de cultura,sportiv,CERSETORI guvernul doarme!!!!