20 Decembrie isi schimba denumirea din ‘Zi a Timisoarei’ in ‘Ziua eliberarii Timisoarei de sub comunism’

TIMISOARA. In urma cu 30 de ani, in 20 Decembrie 1989, Timisoara devenea primul oras din Romania liber de comunism, dupa zile in sir in care traise teroarea.

A fost ziua in care sirenele au inceput sa sune, iar muncitorii din fabricile orasului, intr-un gest de solidaritate fara precedent, s-au unit si au pornit incolonati spre Piata Operei. Locul a devenit neincapator, iar cei peste 100.000 de oameni s-au aezat in genunchi, cu fata spre Catedrala si au rostit intr-un glas ‘Tatal Nostru’.

Din balconul Operei, revolutionarii decretau Timisoara Oras Liber de comunism.

In 2010, o Hotarare de Consiliu Local declara ziua de 20 Decembrie drept zi de importanta locala – Zi a Timisoarei.

Acum, la 30 de ani de la acel moment, la initiativa asociatiilor de revolutionari, aceasta zi va deveni ‘Ziua eliberarii Timisoarei de sub comunism’.

O hotarare in acest sens va fi supusa aprobarii consilierilor locali in urmatoarea sedinta in plen, ‘pentru a ne arata recunostinta fata de eroii martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei Romane’, dupa cum se arata in proiect.

In aceasta zi, asociatiile de revolutionari propun ca de acum inainte sa fie organizate adunari festive, festivaluri de muzica, decernari de distinctii.

De cand a izbucnit Revolutia si pana in 20 Decembrie 1989, la Timisoara s-au inregistrat 72 de morti si peste 300 de raniti.

UPDATE: Consilierii locali au adoptat, in sedinta de plen din 10 decembrie, schimbarea denumirii zile de 20 Decembrie in „Ziua eliberarii Timisoarei de sub comunism”.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. de ce nu ” ziua loviturii de stat ” ?

    • Sunt disponibile variante, ca eliberarea de comunism nu o putem declara cat timp cartitele fostei guvernari sunt la datorie. Acum cativa ani, la niste proteste organizate la Opera, cineva din public a corectat in vorbitor care spusese „Piata Operei”, precizand ca se numeste „Piata Victoriei”. L-am intrebat cam ce il facea sa se simta victorios. Mai sarbatorim odata pe an, mai schimbam o denumire… si in vremea asta noua nomenclatura sarbatoreste in fiecare zi.

  2. Jour de la coup d’etat 🤕