21 de ani de la Revolutie. 18 decembrie 1989: La Timisoara este decretata legea martiala

In dimineata zilei de 18 decembrie 1989, Timisoara arata precum un oras sub stare de asediu. Urmele luptelor si ale macelului de peste noapte erau vizibile mai peste tot. In centrul orasului, pavajul era acoperit de cenusa si cioburi de sticla, iar urme de sange marcau locurile unde oamenii au cazut sub gloantele fortelor de represiune.

La Timisoara a fost instituita starea de necesitate, primarul Petre Mot anuntand acest lucru in cadrul unei sedinte cu activul de partid. In oras a fost interzisa circulatia grupurilor de peste 2 persoane, trecatorii fiind legitimati iar cei suspecti retinuti. Fara sa tina seama de interdictii, un grup de aproximativ 30 de tineri s-a adunat in fata Catedralei unde a desfasurat un steag tricolor fara stema si au aprins lumanari. S-a cantat „Desteapta-te, romane”. Fortele de ordine au deschis focul in plin, cativa manifestanti reusind sa fuga, dar cei mai multi au fost ucisi sau raniti.

Din statisticile oficiale rezulta ca la Spitalul Judetean din Timisoara se aflau, la 18 decembrie, 58 de cadrave si 240 de raniti. Ca urmare a protestelor izbucnite la Timisoara, Romania a inchis frontierele cu Iugoslavia, Ungaria, URSS si Bulgaria.

Linistit de subalternii directi ca situatia Timisoarei e sub control, dupa ce tinuse cu o zi inainte o sedinta CPEx si o teleconferinta, luni 18 decembrie 1989, Ceausescu plecase in Iran. Ii anuntase pe membrii CPEx ca pe durata absentei sale la carma tarii va fi Elena Ceausescu, ajutata de Manea Manescu.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.