24 de medaliati olimpici ai Timisului au intrat in… patrimoniul judetului, in cadrul unei gale speciale. Povestile lor pot fi citite in numarul 4 al revistei ‘Nascut pentru sport’. Foto

TIMISOARA. Sportivi din atletism, scrima, gimnastica, handbal, lupte, echitatie, canotaj, kaiac-canoe, judo, volei sau handbal au primit vineri titulatura de ‘patrimoniu judetean’, printr-o diploma ‘in honoris’ si o moneda personalizata, in cadrul galei „Olimpicii timisoreni=patrimoniu judetean„.

Evenimentul, care a avut loc in sala multifunctionala a Consiliului Judetean Timis a reunit o parte dintre sportivii premiati, iar cei care nu au putut veni au avut reprezentanti care au preluat diploma si moneda.
In cazul lui Henri Rang, cel care in 1936 la Berlin, obtinea argintul olimpic la echitatie, sau a lui Ion Alexandru Drimba, medaliatul cu aurul la scrima la editia din 1968 a Jocurilor Olimpice, distinctiile acordate de Asociatia Junior Sport au fost preluate de reprezentanti ai cluburilor de echitatie si scrima din Timis.

De asemenea, in cadrul galei au transmis mesaje video si trei dintre absenti: Alexandru Buligan, Alexandru Fölker si Viorica Ioja-Veres.

Printre cei prezenti in sala s-a aflat si Aurora Darko-Pleksa, canotoarea nascuta la Timisoara, care in 1986, la Los Angeles, castiga medalia olimpica de argint alaturi de echipajul de 8 rame plus carmaci. Sportiva si-a amintit si de cum a fost obtinuta medalia de la Olimpiada californiana.

A fost o festivitate extraordinara. Sunt foarte emotionata si bucuroasa ca suntem pusi pe primul plan. Canotajul este si va fi tot timpul un sport frunte pentru ca avem o scoala extraordinara, o disciplina extraordinara, avem locuri unde putem face, avem Snagovul, avem Bega, care pe mine m-a facut sa fiu ceea ce sunt astazi si sper sa fie canotajul in continuare pe primul loc. A fost extraordinara si revederea cu colegii, mai ales cu doamna Iulia, care mi-a fost prima antrenoare, care mi-a pus vasla in mana, dupa aceea a fost domnul Ciosici…A fost o cursa foarte grea, ar fi trebuit sa fim pe locul 1, dar barca noastra a avut un defect, a fost rupta in doua locuri, fiind sudata, am pierdut foarte mult prin frecarea apei, am pierdut zeci de secunde, dar totusi am avut o medalie„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro, Aurora Darko Plesca.

La festivitate a fost prezent si voleibalistul Marius Cata-Chitiga, medaliatul cu bronz la Jocurile Olimpice de la Los Angeles.

E o revedere placuta. Am oftat mult dupa Timisoara. Eu am plecat, nu neaparat ca am vrut, dar astea au fost vremurile si pe undeva e mai bine ca s-a intamplat asa. Pe de alta parte am lasat un oras in urma, am lasat prieteni, multe amintiri frumoase, a trebui sa-mi creez altele. Acu, dupa niste ani de zile constat ca toata munca mea, nu speram sa fiu onorat la nivelul acesta, dar toata munca mea ca timisorean, ce m-am tinut si dupa ce am plecat si ca om, si ca sportiv, si ca realizare, a fost incununata de un trofeu mult ravnit poate in adancul sufletului meu. Si pentru asta multumesc celor care au avut ideea acestui eveniment, multumesc timisorenilor, pentru ca aici m-am format si cred ca am facut ceva bun pentru renumele municipiului Timisoara. A fost o revedere si cu colegi de generatie din alte sporturi, cu care m-am mai intalnit prin diverse cantonamente, competitii, activitati poate de acet gen. Faptul ca ne-am intalnit acum este o ocazie unica care a fost creata in Timisoara si sper sa mai fie creata, pentru ca aceasta lista poate fi completata. Mai sunt sportivi care au dus faima municipiului, a Banatului si a Romaniei„, a spus Marius Cata-Chitiga.

Iata si lista completa a celor 24 de sportivi care au primit titlul de patrimoniu judetean.

1. Iolanda Balas Sőtér – atletism (nascuta in Timisoara-decernare post mortem) – 2 medalii de aur
2. Ion Alexandru Drimba – scrima (nascut in Timisoara- decernare post mortem) – 1 medalie de aur
3. Henri Rang – echitatie (nascut in Lugoj- decernare post mortem) – 1 medalie de argint
4. Dumitru Pârvulescu – lupte (nascut in Lugoj- premiat post mortem) – 1 medalie de aur, 1 de bronz
5. Francisc Horvath – lupte (nascut in Lugoj- premiat post mortem) – 1 medalie de bronz
6. Ladislau Lovrenschi – canotaj (nascut in Timisoara-premiat post mortem) – 1 medalie de argint, 1 de bronz
7. Camelia Macoviciuc Mihalcea – canotaj (a activat in judetul Timis)– 1 medalie de aur
8. Aurora Darko Plesca – canotaj (nascuta in Timisoara) – 1 medalie de argint
9. Herta Anitas – canotaj (nascuta in Lugoj) – 1 medalie de argint, 1de bronz
10. Maria Micsa Mosneagu – canotaj (nascuta in Timisoara) – 1 medalie de bronz
11. Viorica Ioja Veres – canotaj (nascuta in Uivar) – 1 medalie de aur, 1 de argint
12. Hilde Lauer – kaiac canoe (nascuta in Ortisoara) – 1 medalie de argint, 1 de bronz
13. Lavinia Milosovici – gim artistica (nascuta in Lugoj) – 2 medalii de aur, 1 de argint, 3 de bronz
14. Maria Olaru – gim artistica (stabilita in judetul Timis) – 1 medalie aur si 1 argint
15. Simona Amanar Tabara – gimnastica artistica (stabilita in judetul Timis) – 3 medalii aur, 1 argint, 3 bronz
16. Diana Bulimar – gimnastica artistica (nascuta in Timisoara) – 1 medalie de bronz
17. Daniel Nicolae Potra – gimnastica artistica (nascut in Timisoara) – 1 medalie de bronz
18. Elena Margarit – gimnastica artistica (nascuta in Timisoara) – 2 medalii de bronz
19. Alexandru Buligan – handbal (a activat in judetul Timis) – 1 medalie de bronz
20. Lucian Vasilache – handbal (activat in judetul Timis) – 1 medalie de bronz
21. Alexander Fölker – handbal (a activat in judetul Timis) – 1 medalie argint, 2 de bronz
22. Roland Gunesch – handbal (a activat in judetul Timis) – 1 medalie de argint si 1 de bronz
23. Corina Caprioriu stefan – judo (nascuta in Lugoj) – 1 medalie de argint
24. Marius Cata-Chitiga – volei (nascut in Timisoara) – 1 medalie de bronz

Odata cu gala „Olimpicii timisoreni=patrimoniu judetean” a fost lansat si numarul 4 al revistei Nascut pentru Sport, o revista de peste 80 de pagini in care sunt prezentate povestile unor sportivi si antrenori de top din Timis, dar si performantele obtinute de cluburile sportive.

Revista si Gala nu sunt singurele manifestari din aceste zile. Calendarul celor 10 editii ale actiunii „Azi sunt profu’ tau de sport!” – editii prin care se distribuie, gratuit, revista direct din mana sportivilor si antrenorilor promovati in acest numar – este urmatorul: luni 9 octombrie ora 11.00 la Scoala Gimnaziala nr 30 din Timisoara; marti 10 octombrie ora 10.00 la Liceul Teoretic Louis Calderon din Timisoara; miercuri 11 octombrie ora 10.00 la Scoala Gimnaziala din Sag; joi 12 octombrie la ora 10.00 la Scoala Gimnaziala din Ghiroda; vineri 13 octombrie ora 10.00 la Scoala Gimnaziala din Dudestii Noi; luni 16 octombrie ora 10.00 la Liceul Teoretic din Buzias; marti 17 octombrie ora 10.00 la Scoala Gimnaziala din Mosnita Noua; miercuri 18 octombrie ora 10.00 la Scoala Gimnaziala nr 21 Timisoara; joi 19 octombrie ora 10.00 la Scoala Gimnaziala nr. 2 din Lugoj; vineri 20 octombrie la ora 10.00 la Liceul cu Program Sportiv „Banatul” Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Nicola Mircov,Neboisa Iliin au fost campioni la SAH.