24 iulie, moment istoric in sportul banatean. La Timisoara se disputa meciul inaugural al primului campionat oficial de fotbal american din Romania. Foto si video

TIMISOARA. Sportul nu inseamna intotdeauna puncte,victorii si rezultate care sa te duca spre un titlu sau o cupa. Cateodata ambitia si pasiunea aduca mai multa satisfactie, dar si fani in tribune.

Asa a inceput povestea celor de la Timisoara 89ers, echipa care in zilele noastre reprezinta orasul de pe Bega in Campionatul National de Fotbal American. In urma cu 10 ani, clubul se numea Lions si a realizat o premiera in acest sport in Romania.

Echipa lua nastere in primavara lui 2010, cand o gasca de iubitori ai fotbalului american au decis ca au vazut destule partide si ca pot sa calce si ei pe urmele lui Tom Brady, Brett Favre, Peyton Manning sau Larry Fitzgerald.

Astfel, in martie 2010 au inceput pregatirile pentru primul campionat romanesc de fotbal american. S-au antrenat pe unde au apucat pentru prima partida, in care Timisoara Lions urma sa dea piept cu mai experimentata Cluj Crusaders.

Nu mai tin minte exact cand am primit vestea ca se va organiza un campionat, dar stiu ca intreaga vara din 2010 faceam cate 3 antrenamente pe saptamana de vreo 2 ore fiecare, cu o medie de vreo 6-8 jucatori dintr-un total de 15. Nu aveam echipamente, faceam exercitii de agilitate, viteza, rezistenta, tackling ca la rugby, si apoi cateva scheme de joc le tot repetam. Fiecare venea cu propriile idei. Faceam antrenamentele pe un fost teren de fotbal din Fratelia, ce l-am poreclit „Donkey Field” pentru ca era tot timpul acolo un magarus care ne tot certa ca facem galagie. Dupa ce am aflat de campionat am reusit sa ne mutam pentru aproximativ o luna la terenul din Ronat pentru antrenament. Ne-a costat cam 600 lei pe luna. Dar nu aveam voie sa calcam pe gazonul de pe terenul oficial, doar pe langa el. Oricum era SF fata de ce am avut pana atunci. Noi ne antrenam cam 6 vs 6 si ne schimbam pozitiile ca sa invatam ambele jocuri, si defense si offense, pentru ca nu eram mai multi nu am avut cum sa ne antrenam 11 vs 11 sa stim exact cum ar fi sa ai echipa adversa full in fata ta„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, Alex Roi, conducatorul de joc de la acea vreme al celor de la Timisoara Lions.

Si a venit si ziua meciului in care o echipa inimoasa si cu tineri dornici sa practice fotbalul american, Timisoara Lions, urma sa intalneasca Cluj Crusaders, o formatie cu experienta, un lot bine conturat si cu un antrenor mexican, ce activeaza si in zilele noastre in Ardeal, Rafael Ruiz.

Parca era ieri. Dupa cateva luni de antrenament care nu avea nimic in comun cu fotbalul american, adica fara echipamente si fara o directie clara sau experienta, a venit momentul acelui „turneu” la care l-am organizat alaturi de Cluj si Warriors. Cu 30 de minute inainte de inceperea meciului puneam pentru prima data pe noi echipamentele formate din casti si shoulder pad-uri, fara alte protectii, fara sa stim nimic despre ele. Colegii si prietenii de atunci de la Warriors incercau sa ne explice cum sa stam in ele, la ce sa fim atenti, dar cred ca emotiile si nerabdarea nu ne-au permis sa retinem prea multe. Imi aduc aminte si acuma de privirile noastre catatonice si pe undeva infricosate de dupa primul fluier ar partidei. Primele lovituri au fost crunte si la pauza ma gandeam ca nu cred ca voi/vom avea un viitor in acest sport. Dar alaturi de cei care au devenit primii membrii ai familiei mele extinse inca de atunci: Andrei Muntean, Alex Roi, David Cristian, Liviu Obarsan, am reusit sa trecem peste acele momente de ratacire si sa cladim ceea ce in acest moment reprezinta Timisoara 89ers„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, Paul Ruja, jucator de linie defensiva, care dupa ani avea sa devina si presedinte al clubului.

Partida a fost una fara istoric. Clujul a dominat la toate capitolele cele patru sferturi disputate pe stadionul Gheorghe Rascanu. Ardelenii au inscris touchdown-uri din pase, dar si prin alergari, au reusit si trasnsformari de doua puncte, iar in cele din urma s-au impus cu 48-0. Timisoara a primit touchdown la prima faza a meciului.

Sincer nu prea mai tin minte multe lucruri din timpul meciului. Doar ca ne lua cam 30 de secunde, sa zicem, un play. Dar au fost mai ok arbitrii si nu ne dadeau penalizari de fiecare data. Adica stateam in huddle pana sa inteleaga fiecare ce trebuie facut. Pana ajungeam la minge treceau lejer cele 40 de secunde. De la experientele acelui meci am putut sa crestem. Dupa cateva zile ne-a contactat cineva ca ar vrea sa ne ajute si sa fie antrenor, ne-a facut rost de echipamente de la Constanta si le-am avut in doua saptamani, deci puteam sa ne pregatim mai bine acum. Cam asa a fost in era aceea primordiala„, spune Alex Roi, quarterback-ul Timisoara Lions la acea vreme.

Un deceniu de fotbal american la Timisoara, cu trei finale pentru Niners

Si de la acel moment din 2010 echipa a crescut de la an la an. Timisoara Lions s-a transformat in 2011 in Timisoara 89ers, pentru a se identifica mai bine cu istoria orasului, iar austriacul Alexander Klein a devenit antrenor.

La doi ani de la acel prim meci, jucatorii de la Timisoara, alaturi de colegii lor in intreaga tara reuseau sa convinga autoritatile sa recunoasca oficial fotbalul american ca sport in Romania. In acelasi an lua nastere si Federatia de specialitate.

 

In 2013, Timisoara 89ers joaca prima sa finala RoBowl, pe care o pierde insa cu 14-8 in fata celor de la Cluj Crusaders. Un an mai tarziu Niners juca din nou finala, de data aceasta pe stadionul Dan Paltinisanu, in fata celor de la Bucharest Rebels. Nu a fost sa fie nici de aceasta data victorie, formatia din capitala impunandu-se cu 18-12.

Cateva luni mai tarziu, in noiembrie 2014, Timisoara 89ers mergea la Resita pentru primul duel banatean din acest sport, cu nou formata Resita Locomotives. Si asa cum pe vremea cand erau incepatori pierdeau duelul cu experimentata echipa din Cluj, in aceasta partida fotbalistii timisoreni s-au impus cu 34-12.

La cinci ani de la acel RoBowl, in 2019, Timisoara 89ers organiza din nou ultimul act al campionatului, al zecelea din istorie, de aceasta data la Ghiroda. Rivala a fost din nou Bucharest Rebels, iar victoria a fost din nou a bucurestenilor, dupa 34-14.

Pandemia de coronavirus a dus la anularea sezonului competitional 2020, insa banatenii spera ca fotbalul american va reveni in 2021, si poate de aceasta data cu o finala castigata.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.