25 de state au semnat tratatul privind guvernanta fiscala in UE, printre care si Romania


Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta a fost semnat, vineri dimineata, de liderii a 25 de state membre ale Uniunii Europene, la Consiliul European de primavara de la Bruxelles.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, se numara printre semnatari. Marea Britanie si Cehia sunt singurele tari UE care nu se alatura Tratatului.

Ce prevede Tratatul

Intrarea in vigoare a Tratatului va aduce o consolidare fiscala importanta, in anii urmatori, pentru Romania. Tratatul stabileste ca limita a deficitului bugetar structural pragul de 0,5%, iar in cazul in care nivelul datoriei publice este semnificativ sub 60% si nu exista riscuri privind sustenabilitatea pe termen lung a finantelor publice, acest deficit structural poate sa ajunga la circa 1% din PIB. Deficitul bugetar maxim ciclic plus cel structural se va incadra in limita de 3% din PIB.

Noul tratat fiscal introduce un set de reguli care sa imbunatateasca disciplina bugetara la nivelul regiunii, aducand si penalitati automate pentru statele care au semnat tratatul. Acesta a fost agreat de catre cele 17 state membre ale zonei euro, la care s-au alaturat aproape toate celelalte state membre ale UE, cu exceptia Marii Britanii si a Cehiei.

Citeste mai multe pe www.hotnews.ro.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.