Daca ar mai fi trait, fostul dictator Nicolae Ceausescu ar fi implinit, pe 26 ianuarie, varsta de 96 de ani. Nascut intr-o familie de tarani din Scornicesti, a ajuns sa conduca tara dupa bunul plac si a dezvoltat un grotesc cult al personalitatii.
Nicolae Ceausescu a fost secretar general al Partidului Comunist Roman, seful de stat al Republicii Socialiste Romania din 1967 pana la caderea regimului comunist, survenita in 22 decembrie 1989.
Originea lui Ceausescu
Ceausescu s-a nascut in satul (actualmente orasul) Scornicesti din judetul Olt, la 26 ianuarie 1918, intr-o familie de tarani cu 10 copii. Tatal sau, Andruta, avea 3 hectare de pamant, cateva oi si isi mai sustinea familia din croitorie. Mama lui, Alexandrina (nascuta Lixandra), era o femeie supusa si muncitoare.
Nicolae a facut patru clase la scoala din sat. Micul Ceausescu nu a avut carti si adesea mergea la scoala descult. Nu avea prieteni, era nervos si imprevizibil. La varsta de 11 ani, dupa absolvirea scolii primare, Ceausescu pleaca la Bucuresti, unde se angajeaza ca ucenic de cizmar.
La conducerea tarii
La trei zile de la moartea lui Gheorghiu-Dej, in martie 1965, Ceausescu a preluat functia de secretar general al Partidului Muncitoresc Roman (acesta era numele Partidului Comunist Roman la acea vreme, dupa asimilarea fortata, in 1948, a unei aripi a Partidului Social Democrat).
Una dintre primele actiuni ale lui Ceausescu, odata ajuns la putere, a fost redenumirea Partidului Muncitoresc Roman in Partidul Comunist Roman. in acelasi timp, el afirma ca Romania a devenit o tara socialista si decide schimbarea numelui oficial al tarii din Republica Populara Romana (R.P.R.) in Republica Socialista Romania (R.S.R.).
Caderea
Spre exasperarea majoritatii covarsitoare a romanilor, Ceausescu este confirmat in fruntea PCR pentru un nou termen de cinci ani, la Congresul al XIV-lea al PCR din noiembrie 1989. La acest congres Ceausescu denunta Pactul Molotov-Ribbentrop si cere anularea consecintelor acestuia.
Evenimentele sangeroase de la Timisoara si Bucuresti din decembrie 1989 au culminat cu caderea lui Ceausescu si a regimului comunist.
La 22 decembrie 1989, printr-un decret al CFSN semnat de Ion Iliescu, a fost constituit Tribunalul Militar Exceptional. La 25 decembrie 1989, sotii Nicolae si Elena Ceausescu au fost judecati in cadrul unui proces sumar de acest tribunal, condamnati la moarte si executati la cateva minute dupa pronuntarea sentintei.
Mai multe detalii pe ziarulunirea.ro
Pareri
Nu ne mai stricati ziua cu astfel e stiri .