Toate cadrele didactice universitare si de cercetare vor trebui pensionate la implinirea varstei de 65 de ani, cu conditia sa nu aiba functii de conducere. De altfel, isi pot continua activitatea didactica si dupa pensionare oricat, dar cu un contract pe o perioada determinata si cu plata la ora. Asta spune noua Lege a Educatiei, proaspat intrata in vigoare miercuri.
La Universitatea Politehnica, din 11 profesori care pleaca in pensie cu aceasta lege, 10 vor ramane sa predea mai departe studentilor. “Am avut 11 cadre didactice cu varsta peste 65 ani. Toate au fost scoase la pensie ieri. 10 dintre ei si-au depus cererile pentru a-si continua activitatea didactica, iar unul singur a ramas pensionat, oricum nu mai avea ore. Este o prevedere care nu poate fi interpretata, nu mai avem ce schimba”, spune Nicolae Robu, rectorul Politehinicii.
La Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului lucrurile sunt mai simple: “Avem 3 cadre didactice cu varsta de 65 de ani. Ieri le-am pensionat, imediat si-au depus cererile de continuitate, iar astazi au fost aprobate”, spune Alexandru Moisuc, rector USAB.
Aceasta noua lege nu a afectat prea tare nici cadrele didactice de la Universitatea de Vest. “Avem 9 profesori cu varste de 65 de ani si peste. 4 dintre ei au functii de conducere: 2 decani si 2 sefi de catedra. Ceilalti 5 colegi au fost pensionati, dar isi vor continua activitatea prin acel contract cu plata la ora, pana la finele anului”, spune Ioan Talpos, rector UVT.
Nici la Universitatea de Medicina si Farmacie “Victor Babes” lucrurile nu sunt diferite. “Avem 5 cadre peste 65 de ani din care 3 au functii de conducere, iar ceilalti doi isi vor continua munca cu plata la zi”, spune un sef de caterdra de la UMF.
La nivelul intregii tari, 1500 de profesori din invatamantul superior devin pensionari cu acte in regula, potrivit noii Legi a Educatiei.