3 centrale de tratare a aerului pentru Spitalul de Copii din Timisoara, prin PNRR

TIMISOARA. Incep achizitiile prin Planul National de Redresare si Rezilienta pentru Spitalul de Copii Louis Turcanu din Timisoara.

CITESTE SI: La 10 ani de cand au inceput lucrarile, Spitalul de Copii Louis Turcanu ar putea avea… o lista cu echipamentele necesare pentru dotarea noii cladiri. Ministerul Sanatatii va lua un credit de 20 de milioane de euro 

A fost lansata licitatia pentru cumpararea a 3 centrale de tratare a aerului, una pentru Blocul Operator si doua pentru Anestezie si Terapie Intensiva.

Achizitia estimata la 1.972.956 lei fara TVA, adica aproape o jumatate de milion de euro cu TVA, urmareste reducerea riscului de infectii nosocomiale.

Firmele interesate sa furnizeze echipamentele isi pot depune ofertele pana in 14 noiembrie.

In urma cu mai bine de jumatate de an, primarul Dominic Fritz anunta ca investitiile si dotarile la Spitalul de Copii Louis Turcanu aveau sa fie complet finalizate cel tarziu la jumatatea anului 2024. Iar asta, desi la inceputul anului tocmai lansa o noua licitatie pentru lucrari suplimentare si recompartimentarea cladirii.

In plus, nu s-a finalizat nici acum santierul la noul corp de cladire, iar aparatura care va deservi unitatea medicala nu a fost cumparata.

O finantare prin PNRR a fost atribuita Primariei Timisoara in primavara acestui an, iar cu fondurile disponibile, de aproximativ 7 milioane de euro, vor putea fi achizitionate un robot chirurgical, sisteme de sterilizare si detectie de microorganismelor, dar si o serie de alte echipamente necesare.

La jumatatea lunii septembrie, deputatul de Timis Alfred Simonis, anunta ca in perioada urmatoare ar putea fi aprobata lista care sa cuprinda necesarul de dotari care ar putea fi achizitionate cu ajutorul unui credit de la Banca Europeana de Investii.

Multumesc Ministerului Sanatatii pentru investițiile pe care le desfasoara in acest moment in județul Timis, ca vorbim de Spitalul de Arsi, ca ne apropiem de finanțarea echipamentelor la Spitalul de Copii, prin creditul BEI, si cred ca mai dureaza foarte putin… o luna, o luna si jumatate pana se va definitiva acea lista, unde speram ca vom reusi sa intram cu 20 de milioane de euro echipamente pentru Spitalul de Copii, ca vorbim de alte investitii in infrastructura sanitara„, a explicat in 12 septembrie presedintele Camerei Deputatilor, Alfred Simonis.

***

Va reamintim, la Corpul B (cel complet nou) al spitalului, lucrarile sunt inca in desfasurare. La inceputul anului trecut, administratia impreuna cu reprezentantii unitatii medicale identificau o serie de interventii ce nu au fost prevazute in proiectul initial si pe care au stabilit ca vor sa le faca.

Astfel, a fost organizata o noua licitatie, iar firma care s-a ocupat si pana acum de lucrari, Sulfatim, a castigat si acest contract, in valoare de 1.5 milioane de euro. Din acesti bani trebuiau facute recompartimentari, suplimentari la instalatiile PSI, racordarea la reteaua Colterm, hidroizolatii, dar si alte lucrari suplimentare. Nu sunt inca gata.

In noua cladire a Spitalului de Copii din Timisoara vor functiona: Unitatea de primiri Urgente, o policlinica, laboratoarele de analize si sectiile de Radiologie, chirurgie, ATI, sectie de prematuri. Aici vor fi amenajate spatii pentru mame, astfel incat acestea sa poata ramane langa copii lor bolnavi.

Primaria Timisoara a inceput constructia noii cladiri a Spitalului de Copii ”Louis Turcanu” din Timisoara dupa ce una dintre cladirile in care functioneaza unitatea medicala a fost retrocedata familiei de romi Carpaci, una dintre cele mai bogate din tara.

Noua cladire a Spitalului de Copii din Timisoara, cu o suprafata utila de 8.000 de metri patrati, va gazdui mai multe sectii ale unitatii medicale.

Spitalul e prevazut cu un numar de 150 de paturi. Spatiul va fi compartimentat astfel incat sa cuprinda o farmacie si spatii de depozitare, unitatea de primiri urgente, sectia de radiologie, policlinica si laboratoare de analiza, bloc operator si sectii de terapie intensiva, dar si saloane de ortopedie, chirurgie, prematuri si saloane pentru mame.

Cladirea, cu demisol, parter si sase etaje, era prevazuta sa coste peste zece de milioane de euro.

Constructia a fost inceputa in luna mai 2014 si ar fi trebuit sa fie gata in primavara lui 2016. Intrarea in insolventa a primului antreprenor, Prompt, gasirea unei a doua firme care sa preia proiectul si mai apoi fondurile alocate cu taraita au taraganat lucrarile.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.