3 zile de festival la Timisoara. Jordan Rakei, GoGo Penguin, Roberto Fonseca, MonoNeon si Jazzbois, printre primii artisti confirmati la JAZZx 2024

TIMISOARA. Editia cu numarul 12 JAZZx se intampla din nou la Timisoara, intre 5-7 iulie, in centrul orasului iar accesul este gratuit. JAZZx continua sa fie o platforma unde talentul si pasiunea pentru jazz se imbina pentru a crea experiente memorabile pentru public.

Creat in anul 2013, ca parte a efortului de a obtine titlul de Capitala Europeana a Culturii, JAZZx si-a propus si a reusit sa devina un festival muzical simbol pentru Timisoara. JAZZx celebreaza multiculturalismul si energia vibranta a orasului, reabilitand valoarea actiunilor culturale accesibile publicului larg.

Editia de anul acesta aduce o linie incredibila de artisti de talie mondiala, care vor sustine spectacole remarcabile si vor incanta audienta cu improvizatii si creativitate neingradite. Fiecare artist aduce o perspectiva unica asupra muzicii jazz, transformand
fiecare moment intr-o calatorie sonora captivanta.

Primii artisti confirmati pentru JAZZx 2024 sunt:

Jordan Rakei: Maestrul neo-soul-ului si al jazz-ului, Jordan Rakei, va aduce un amestec captivant de sunete si improvizatii inovatoare.
De la spectaculoasele sesiuni live pentru COLORS, NPR’s Tiny Desk si BBC 6 Music pana la concertele sold-out la Brixton Academy, Jordan a strans peste un miliard de auditii in intreaga lume. A colaborat atat ca autor/producator, cat si ca solist cu Loyle Carner, Tom Misch, Disclosure, Bonobo, FKJ si multi altii. Jordan Rakei este mult mai mult decat un nume pe o afis- este o adevarata experienta muzicala.

GoGo Penguin: Trio-ul de jazz contemporan GoGo Penguin va incanta audienta cu explorarea lor dinamica a jazz-ului modern.
Au fost numiti „Radiohead ai jazz-ului britanic”, insa se inspira in egala masura din jazz, rock, cu influente minimal.
Cu numeroase turnee internationale la activ, trupa a concertat la festivaluri de renume mondial precum Coachella, Outside Lands, Fuji Rock, Blue Dot, Montreal Jazz Festival, La Vienne, Pukkelpop, North Sea Jazz si multe altele.

Roberto Fonseca: Pianistul si compozitorul cubanez Roberto Fonseca va oferi o reprezentatie incendiara aducand influente diverse in sunetul sau distinctiv.
A devenit unul dintre marii ambasadori ai muzicii cubaneze, cu un amestec elegant de vechi si nou. Desi principala sa pasiune ramane jazz-ul, stilul pianistului este la fel de divers ca si populatia din Havana: blues, funk, hip-hop, afro-jazz. O multitudine de
influente se revarsa de la clapele sale.

MonoNeon: Artistul experimental MonoNeon, cunoscut pentru abordarea sa inovatoare a bass-ului si a sunetului funk, va oferi un spectacol plin de energie si creativitate.

A fost ultimul basist al lui Prince si a colaborat, de asemenea, cu George Clinton, Nas si Mavis Staples, printre altii. Sub pseudonimul MonoNeon, muzicianul premiat cu Grammy creeaza piese cu infuzie funkadelica, pline de sample-uri, sunete atonale si voci polifonice distorsionate care par sa iasa la suprafata de sub apa.

Jazzbois: Trio-ul Jazzbois, cunoscut pentru amestecul lor neconventional de jazz, hip-hop si muzica electronica, va aduce o vibratie fresh si inovatoare in cadrul festivalului.
Inspirandu-se din contemporanii lor precum Yussef Dayes, Moses Boyd, Robert Glasper si Madlib, in timp ce sunt spiritual conectati la maestrii jazz-ului fusion din trecut precum Azymuth, Chick Corea si Weather Report, procesul creativ al grupului pentru noul album „Higher Dimension Waiting Room” a inceput ca o sesiune improvizata, traind si creand in momentul prezent, inainte de faza de editare in studio, unde au transformat in cantece fragmentele create.

Matteo Mancuso: Artist cu multiple fatete, clasic sau electric, aspectul care este cu adevarat uimitor si care ii ia pe toti prin surprindere este tehnica unica si folosirea degetelor in loc de un picking obisnuit.
In 2020, Matteo a fondat cel de-al doilea trio al sau, cu Stefano India la bas si Giuseppe Bruno la tobe, prezentandu-si talentul de compozitor prin intermediul unor compozitii originale. Anul 2022 a fost anul turneului european al lui Matteo, incluzand aparitii la Festivalul International din Bremen si la Auditorium Parco della Musica din Roma. Iar pe 21 iulie 2023 a lansat albumul „The Journey”, care surprinde esenta diverselor sale influente muzicale.

Marsdelux: Un proiect care a luat nastere la finalul anului 2023, format din Marina Arsene (voce, fx) Denis Bolborea (voce, beatbox, looping) si Lucas Contreras (chitara, fx). intr-o formula extinsa, saxofonistul Paolo Profeti s-a alaturat trio-ului, aducand pe scena o energie electrica si inovatoare.
Identitatea stilistica a trupei a pornit de la vocabularul comun al armoniei de jazz, imbinat cu groove-uri dansante si influente variate din bagajul muzical distinct al fiecarui membru, integrand elemente de muzica electronica, soul si world music.
Mischa Blanos: Pianistul Mischa Blanos domina scena cu eleganta clasica, intr-o sala de concerte linistita, la un moment dat, iar in momentul urmator, o transforma intr-un club cu ritmuri pulsatorii.

Spectacolul sau „Piano&Electronics- The Brave New World of Neoclassical” va fi prezentat in luna mai in turneu in toata Germania si acelasi spectacol va urca pe scena Festivalului JAZZx- un rollercoaster muzical si o confruntare sonora, in care pianul si sintetizatoarele se intalnesc intr-o coliziune frontala intre analogic si digital.

Tereza Catarov: Solista si compozitoare din Timisoara stabilita in Londra, Tereza si-a dezvoltat abilitatile muzicale studiind muzica clasica si jazz. Acum, compozitiile ei sunt in fluentate stilistic de jazz contemporan, muzicile traditionale de la portile Orientului si
muzica clasica occidentala.

Ca muzician, Tereza Catarov, s-a format in universitati de prestigiu din Romania, Olanda si Marea Britanie, a colaborat cu muzicieni precum David Binney, Jacob Collier, Kaya Thomas Dyke si Alex Simu si a cantat pe scene renumite ca: EFG London Jazz
Festival, Barbican sau South Bank Centre.

Prin JAZZx, Timisoara continua sa fie, in 2024, o capitala culturala vibranta si armonica in care jazz-ul, gen muzical divers si multicultural, devine un catalizator pentru toleranta si acces liber la actul cultural de excelenta. JAZZx, festival fanion al Capitalei Europene a Culturii, nu este doar o manifestare muzicala, ci si un gest semnificativ care consolideaza identitatea culturala a orasului, marcand Timisoara ca un simbol al multiculturalismului in Romania si Europa si ca un centru al energiei culturale vibrante”, a spus Alin Nica, presedinte Consiliul Judetean Timis

In cele 11 editii trecute, JAZZx a adus pe scena nume precum (in ordine cronologica): Richard Bona, Marcus Miller, Macy Gray, Terri Lyne Carrington / Lizz Wright, Al Jarreau, The Cat Empire, The Chick Corea Elektric Band, Miles Mosley x The West Coast Get
Down, Christian Scott aTunde Adjuah si Monty Alexander, Gregory Porter, The Cinematic Orchestra, Kurt Rosenwinkel, R+R=NOW, Laura Mvula, Jazzmeia Horn, Moses Boyd, Yussef Dayes, Tank & the Bangas, Bokante, Gonzalo Rubalcaba, Ibrahim Maalouf si Jazz at Lincoln Center with Wynton Marsalis, Stanley Clarke, Hiromi, Ashley Henry, Thundercat, SHAKTI [John McLaughlin, Zakir Hussain, Shankar Mahadevan, Ganesh Rajagopalan, SelvaganeshVinayakram], Ezra Collective, The Comet is Coming, Tigran Hamasyan o parte dintre acestia in premiera in Romania.

JAZZx este finantat de Consiliul Judetean Timis. Organizat de Muzeul National al Banatului, produs si dezvoltat de Centrul Cultural PLAI.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.