35 de ani de cand pe strazile din Timisoara aparea ‘fiara soselelor’. Povestea Lastunului, masinuta intrata in istoria orasului. Foto

TIMISOARA. 26 ianuarie are o insemnatate aparte in istoria productiei de masini din Romania. In aceasta zi, in urma cu 35 de ani, pe strazile din Timisoara apareau primele autoturisme Dacia Lastun.

CITESTE SI: Sala Polivalenta de la Timisoara, in faza discutiilor pe ultimul aviz inainte de Studiul de Fezabilitate 

Legendara masina a fost produsa intre 1988 si 1991 la Timisoara in fabrica Tehnometal. Autoturismul era de mici dimensiuni si il puteai impinge lejer intr-o parcare, daca ai fi ramas blocat in trafic in cazul unei defectiuni. Despre ‘fiara soselelor’ au tinut sa aminteasca si reprezentantii Muzeului National al Banatului.

Denumirea acestuia provine de la numele pasarii lastun (delichon urbicum). Productia a avut loc la fabrica Tehnometal, infiintata in 1879 de maistrul Mihály Bozsák, devenita ulterior Intreprinderea de Autoturisme Timisoara… Conceptul initial prevedea un autoturism economic pentru transportul urban cu o capacitate maxima de 2+2 persoane (2 adulti si 2 copii), un consum mic de pana la 3 litri /100 km. Rezultatul, insa, nu a fost cel dorit. Consumul s-a ridicat la 8 litri la suta, caroseria prezenta multiple defecte de montaj, iar pretul depasea 50.000 lei (bugetul initial era 25.000 lei)„, amintesc reprezentantii Muzeului National al Banatului.

 

Cu toate ca nu a avut o durata lunga de productie, Lastunul a ramas in istorie.

Un lucru interesant: Dacia 500 este singurul autoturism interzis circulatiei de catre Protectia Consumatorului, astazi fiind cumparat doar de colectionari„, transmit reprezentantii Muzeului National al Banatului.

Prototipul autoturismului Dacia 500 Lastun a fost definitivat in 1984, la Bucuresti, dupa testari care au durat aproape patru ani, iar fabricatia de serie a inceput in anul 1986, la Timisoara, in halele fostei intreprinderi Tehnometal.

In acel moment, automobilul de mic litraj – pe care proiectantii il alintau „fiara soselelor“ – a fost botezat Dacia 500 Lastun, desi nu avea nici o legatura cu uzinele de la Colibasi in care se fabrica Dacia. A fost scos oficial la vanzare in data de 26 ianuarie 1988, exact de ziua presedintelui Nicolae Ceausescu.

Consumul redus anuntat de producatori, de numai 3,3 litri la suta de kilometri, si viteza maxima de 106 kilometri pe ora, i-a determinat pe multi romani sa renunte la Dacia 1300, dupa care se putea astepta pana la zece ani, pentru a-si achizitiona un Lastun.

Dupa numai doi ani de la demararea productiei, sub pretextul ca masina nu-i mai reprezenta pe romani, s-a renuntat la fabricarea Lastunului, dar vanzarile au continuat pana la epuizarea stocului de marfa. In 1992, Fabrica de autoturisme Timisoara si-a inchis definitiv portile, devenind un depozit imens pentru autoturismele Matiz si Cielo.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. aceasta masina reprezinta romania. conspiratia sorosista a oprit fabricarea acestei masini mai buna ca tesla sau ferrari.
    Jos labele de pe lastun

    • Prostane…prototipul a fost făcut,definitivat la București,noi am inceput producția de serie. Poopăi in ruc pră injinierii bănățăni! Bou cu tzatze..

  2. Daca reduci motorul la jumatate, se reduce si consumul proportional… Logica beton din comunism…

    • Am auzit ca „injinerii banatani” au vrut, initial, sa elinmine motorul cu totul, ca sa reduca consumul la zero, dar s-au opus cei de la minister.