4 firme vor contractul de consultanta pentru concordatul COLTERM, la Timisoara, de aproape 300.000 de euro. Primele probleme cu licitatia

TIMISOARA. Patru firme au ramas in cursa pentru adjudecarea contractului de consultanta care sa pregateasca strategia pentru procedura concordatului preventiv, in care primarul Dominic Fritz isi pune nadejdea ca va salva de la insolventa compania de termoficare a orasului.

CITESTE SI: Se intoarce la stralucirea de odinioara. Intra in reabilitare Casa Armatei din Piata Libertatii, la Timisoara, cu peste 8 milioane de euro 

Luni s-a incheiat termenul pana la care firmele isi puteau depune ofertele, iar acestea au intrat acum in evaluare.

La CNSC, Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor, au fost depuse deja si 2 contestatii ce reclama faptul ca licitatia ar fi fost una ‘cu dedicatie’, dar si ca unele prevederi din documentatie ar fi ilegale, iar plangerile urmeaza sa fie analizate. Aceasta intrucat printre criteriile de selectie se afla si acela ca firmele sa fi dus la bun sfarsit macar doua proiecte de restructurare , intre care cel putin un concordat pentru o valoare minimă a pasivului de 250 de milioane de lei. Or, este stiut faptul ca sunt foarte putine astfel de proceduri desavarsite in Romania de-a lungul timpului.

Firma care va fi declarata castigatoare a licitatiei trebuie sa asigure „servicii de consultanță pentru restructurarea/reorganizarea tehnico financiară prestarea serviciului care consta in: I. Analiza situației economice, financiare și juridice a societății prin întocmirea unei oferte către creditorii societății. II. Elaborarea unui plan de restructurare/reorganizare„, conform documentatiei din Sistemul de Achizitii Publice.

Valoarea contractului de consultanta este estimata la 1.121.112 lei fara TVA, adica aproximativ 300.000 de euro cu TVA.

***

Va reamintim, se face o incercare de salvare a companiei de termoficare din Timisoara de la insolventa. Ajungand la datorii catre furnizori de aproximativ 310 de milioane de lei si avand de primit doar 160 de milioane de lei de la Primarie, a devenit deja o normalitate ca, in fiecare iarna, Colterm sa anunte abonatii ca risca sa ramana fara apa calda si caldura.

Pentru a incerca sa tina pe linia de plutire compania, urmeaza sa fie luata o noua masura, a anuntat in urma cu cateva saptamani primarul Dominic Fritz si conducerea Colterm: un contract de concordat preventiv, in baza caruia sa se reesaloneze datoriile, completat de planul de investitii pentru reorganziarea si retehnologizarea companiei.

Practic, Colterm trebuie sa-i convinga pe cei fata de care are cea mai mare din datorii, de 75%, sa accepte acest procedeu.

Concordatul preventiv reprezinta o intelegere cu creditorii, validata de un judecator, pentru esalonarea datoriilor in cadrul unui plan de reorganizare a companiei. In cadrul concordatului, creditorii nu pot declansa insolventa companiei si nu pot solicita executari silite, nici a Primariei Timisoara, nici a activelor functionale ale Colterm.

CITESTE SI: Colacul de salvare al Colterm, aruncat in marea de datorii. Primaria Timisoara a prezentat un plan de redresare. Deocamdata, nu se stie daca vor creste facturile abonatilor

Lansarea licitatiei a avut loc in plin scandal legat de iesirea la iveala a faptului ca insusi directorul numit de Dominic Fritz la Colterm, Bogdan Nanu, a fost condamnat penal. Acesta a recunoscut ca a ispasit o pedeapsa pentru infractiuni economice dupa ce a ‘intrat’ in banii firmei pe care o administra in urma cu cativa ani, pe care a catalogat-o drept …. o greseala de tinerete.

CITESTE SI: Directorul COLTERM Bogdan Nanu pune condamnarea penala pe seama… naivitatii din tinerete. Nu isi da demisia, ci continua misiunea incredintata de primarul Timisoarei Dominic Fritz 

Ulterior acestui moment, Bogdan Nanu si-a dat demisia din functia de director al Colterm, iar in locul sau a fost numit interimar de catre Consiliul de Administratie Petre Nenu, inginer in cadrul companiei de termoficare.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Este greșeala cea mai frecventă care se face cînd nu lași un mastodont să moară nu te va lăsa să trăiești mă miră că Fritz nu știe treaba asta pentru că în Germania ,Coltermul nu ar mai exista demult.