4 oferte pentru intocmirea Registrului Verde la Timisoara. Primaria plateste peste un milion si jumatate de euro sa aiba evidenta la zi a spatiilor verzi din oras

TIMISOARA. S-a incheiat termenul pana la care se puteau depune ofertele la licitatia pentru gasirea unei firme care sa realizeze Registrul Verde, la zi, cu evidenta spatiilor verzi din Timisoara. 3 firme si o asociere au intrat in cursa, iar castigatoarea va avea la dispozitie 2 ani pentru intocmirea documentului, pentru care administratia Fritz a pus la bataie peste 1 milion si jumatate de euro.

CITESTE SI: Firma fondata de un consilier personal al lui Dominic Fritz vrea contractul de 50.000 de euro ca sa faca documentatia pentru o parcare intre blocuri langa Gara de Nord din Timisoara 

Black Light SRL, Geodata Services, Gauss si Asocierea Eterra Map (leader) cu Megagis isi disputa contractul, iar ofertele lor au intrat in evaluare la Primaria Timisoara.

Registrul Verde’ sau Cadastrul Verde al orasului, constituit ca un sistem informational de tip GIS (Primaria Timisoara are din 2004 sistemul GIS), cuprinde inventarierea terenurilor ocupate de spatii verzi, evidentierea tipului de proprietate si a modului de administrare a acestor terenuri si descrierea caracteristicilor cantitative si calitative ale vegetatiei de pe aceste terenuri, speciile de copaci, arbusti si garduri, cu toate datele de localizare.

Practic, va fi creata o harta digitala care sa contina distributia spatiilor verzi compacte, distributia arborilor si distributia terenurilor degradate care ar putea fi transformate in spatii verzi, date si informatii specifice.

Aplicatia GIS si baza de date aferenta vor trebui sa permita gestionarea si urmarirea tuturor documentelor emise de autoritati privind protectia mediului, urbanism, autorizatii de construire, avize de taiere/toaletare arbori, etc‘, se arata in documentatia ce insoteste anuntul de licitatie postat in Sistemul Electronic de Achizitii Publice.

Valoarea contractului pentru intocmirea acestui registru se ridica la 6.655.500 lei fara TVA, adica aproximativ 1,6 milioane euro cu TVA. Conform legii, actualizarea documentului se face la 2 ani sau ori de cate ori este nevoie, dupa caz.

Va reamintim, Registrul Spatiilor Verzi este in majoritatea marilor orase europene un instrument util care contribuie la o gestionare eficienta a spatiilor verzi. In baza lui se pot face planuri de actiune pentru a ameliora calitatea si, dupa caz, cresterea suprafetelor spatiilor verzi.

Pe de alta parte, dupa ce primarul Dominic Fritz s-a laudat cu Strategia pentru spatii verzi intocmita in timpul mandatului sau, peisagistii din ASoP au cerut anularea documentului, aceasta pentru ca descoperisera o multime de probleme, si il catalogau ca fiind invechit, incerent, fara viziune, cu directii strategice nesanatoase si copiat din alte surse, necitate.

CITESTE SI: Jale in Strategia pentru spatii verzi a administratiei Fritz. Peisagistii din ASoP cer sa fie anulata. Ce probleme grave au gasit 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. TIMISOARA înfrățita cu TOKIO (traducere in l. Română: TOC-IO).

  2. Ma rog la dumnezeul nostru roz sa „castige” firma noastra de suflet, ceea de la Ciacova. Este un gand profund.

  3. Daca nu castiga o firma de-a USR-istilor, degeaba mai e Fritz la primarie. Pe langa Cicaova, mai sunt firme de casa si prin Timisoara, una e chiar de la Cluj. Nu mai termina PUG-ul ala niciodata, asa , din cand in cad, mai cer cate 500 000 de euro. Vremea trece, factura merge.