TIMISOARA. 1980, probabil unul din cei mai frumosi ani din istoria tumultoasa, cu din pacate prea putine trofee, a unei echipe de poveste, Politehnica Timisoara.
Daca in vara acelui an Poli castiga Cupa Romaniei la Bucuresti intr-un meci cu Steaua, in care organizatorii gravasera deja numele echipei militare ca si castigatoare a acelui meci, a venit si o toamna frumoasa. Si o victorie de rasunet, probabil si cea mai frumoasa din istoria participarii echipei studentesti in Europa.
Poli a avut parte de un adversar redutabil in primul tur al Cupei Cupelor, Celtic Glasgow, o echipa de renume cu o Cupa a Campionilor Europeni in vitrina. Bill McNeill era antrenorul unei echipe puternice, iar jucatori ca McGrain, Aitken, Provan, McLeod, McGarvey, Charlie Nicholas erau pe buzele tuturor in acele vremuri. De cealalta parte, Ion Ionescu si Toma Dobanda aveau si ei o formatie superba, dar necunoscuta pe plan european. Dan Paltinisanu era liderul unei generatii exceptionale, care a fost aproape de titlu cu un an inainte si care juca trei finale de Cupa in patru ani.
Dar duelul parea oarecum dezechilibrat. Scotienii erau favoritii certi si nici nu concepeau sa nu ajunga in fazele finale ale competitiei. In tur, in Scotia, Celtic a condus cu 2-0, dar Adi Manea reusea un gol important care o baga pe Poli inapoi in aceasta dubla.
Si a venit ziua de 1 octombrie, cu peste 45.000 de timisoreni in tribunele stadionului 1 Mai, arena fiind plina inca de la orele amiezii. Scotienii nu au contat in atac, singura ocazie fiind o incursiune a lui McGrain, in timp ce banatenii incepeau sa puna presiune odata cu trecerea timpului.
In minutul 81 al meciului, “Lita” Dumitru, venit pe Bega chiar in acea vara, de la Steaua, echipa invinsa de Poli in finala Cupei, a executat o lovitura libera de la distanta, mai degraba a aruncat bine balonul in careu. Leonida Nedelcu a sarit in acelasi timp cu Peter Latchford, dar nu a reusit sa impinga balonul in poarta, si nici scotienii nu au reusit sa respinga bine. Mingea a ajuns la Dan Paltinisanu, iar legenda Politehnicii Timisoara inscria golul care aducea nebunia pe stadionul “1 Mai”. Dupa cele doua manse, banatenii o eliminau pe Celtic si reuseau una dintre cele mai mari surprize din istoria participarilor echipelor din Romania in Cupele Europene.
O zi de neuitat, o zi in care fiecare suflet cu sange alb-violet trebuie sa cinsteasca memoria inaintasilor si sa se gandeasca la cei care ne-au parasit prea repede. Pacat ca aceasta zi va trece fara o reunire a celor ramasi, mai ales ca astfel de partide si astfel de eroi nu se mai gasesc foarte des in Banat si in Romania.
Lotul lui Poli din acea toamna: Moise, Suciu, Sviehovschi, Nadu, Paltinisanu, Serbanoiu, Visan, Murar, Sunda, Dumitru, Dembrovschi, Titi Nicolae, Adi Manea, Rosca, Circiumaru, Anghel, Nedelcu, Cotec, Iancu, Palea, Toma.
Foto: fanatik.ro, ripensia-sport-magazin.ro
Pareri
Odihneasca-se in pace cei ce nu mai sunt! Respect si numai bine celorlalti!
Am fost în tribune la acel meci. Fantastic. Avem 18 ani.
Ati observat cati spectatori erau in tribune? peste 35.000, atatia cam cati merg acum la Poli intr-un an! Vrem stadion nou dar ptr ce? ptr amintiri?