40% dintre studentii unor universitati de stat au abandonat studiile. Studentii cer Guvernului sa-si respecte promisiunile

Analizand datele furnizate de 20 de universitati de stat, Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania a ajuns la concluzia ca rata abandonului pentru promotia 2013 a fost de aproape 40%. Guvernul nu si-a respectat promisiunile facute in timpul protestelor studentesti.

Reprezentantii ANOSR considera ca printre cauzele principale se numara faptul ca bursa sociala are o valoare medie de aproape trei ori mai mica decat necesarul si universitatile respondente au, in medie, un angajat specializat in consiliere in cariera sau consiliere psihologica la peste 8000 de studenti, se arata intr-un comunicat de presa al ANOSR.

„Pe masura ce investigam tot mai mult masurile pe care statul le ia pentru reducerea abandonului scolar, inclusiv pentru accesibilitatea acestuia pentru cei saraci, nascuti in mediul rural sau avand dizabilitati, dar si pentru cresterea relevantei studiilor si asigurarea unei treceri optime de la liceu la facultate si de acolo la locul de munca, ne ingrozim. Ceva trebuie sa se schimbe si trebuie sa se schimbe repede!” considera Cristi Popescu, Vicepresedinte Educational ANOSR

In urma protestelor studentesti din toamna, care au scos in strada mii de studenti in 10 centre universitare din tara, fiind cele mai mari proteste studentesti din ultimii 10 ani, Ministrul – delegat a facut o serie de promisiuni. Printre ele se numara cresterea subventiei camine – cantine, reformarea modului de alocare a burselor sociale si propunerea de solutii pentru cresterea fondului alocat pentru burse, adoptarea unui act normativ care sa faca centrele de consiliere si orientare in cariera functionale si adoptarea unui plan financiar multianual pentru educatie, elaborat de Ministerul Educatiei Nationale in colaborare cu Ministerul Finantelor Publice. De atunci, doar cresterea subventiei camine – cantine a fost realizata – si aceea cu 10% fata de 30% cat solicitaseram, se mai precizeaza in comunicat.

„Domnul Ministru Mihnea Costoiu a facut o serie de promisiuni in timpul protestelor. Doar una a fost realizata efectiv, desi au trecut cateva luni de atunci. In acelasi timp, Ministerul Educatiei Nationale a inceput sa faca studii cerute de noi fara sa ne dea acces la rezultate si avem si alte semnale neplacute referitoare la raportarea MEN fata de noi.”  precizeaza Mihai Dragos, presedinte ANOSR

Revendicarea principala a studentilor ramane alocarea a 6% din PIB pentru educatie, revendicare anuntata si in toamna si pentru care nu au luptat doar studentii ci si elevii, parintii, profesorii si rectorii.

Analizele mentionate privind abandonul scolar si serviciile care ar trebui sa il amelioreze, precum si Raportul National privind Implementarea Statutului Studentului, adoptate in Adunarea Generala, vor fi lansate public in perioada urmatoare.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cred ca ar trebui reintroduse „bursele de studiu” dupa un regulament care sa sustina pe cei fara posibilitati materiale, impunand insa conditii stricte de „performanta” (nu ma gandesc la inalta performanta, sa fie clar). daca guvernul se declara de orientare social-democrata atunci astfel de masuri nu pot fi evitate cu scuze.

  2. Pentru cei saraci e greu dar cred ca nu doar ei abandoneaza. Pana acum toti faceau cumva si isi luau bacul si dupa aia doar cine nu vroia nu termina o facultate. E si timpul sa se schimbe ceva, nu toti absolventii de liceu trebuie sa termine cu orice pret o facultate, Si acum cativa ani renuntau multi in anul I.