43 de ani la la cea mai dureroasa infrangere dintr-o finala pentru Poli Timisoara. Banatenii pierdeau cu o echipa ce avea sa ramana in istorie drept Craiova Maxima

TIMISOARA. 24 iunie 1981, stadionul Republicii din Bucuresti. Universitatea Craiova, campioana en-titre intalnea in finala Cupei Romaniei chiar detinatoarea trofeului Politehnica Timisoara. Ambele echipe erau in perioada lor cea mai buna din istorie, insa meciul nu a avut istoric. Oltenii s-au impus cu 6-0 si au reusit eventul.

Politehnica ramane cu disputarea a 3 finale in patru ani, una castigata cu Steaua si doua pierdute cu Craiova. O simpla revedere a numelor ce au jucat in acea finala, emotioneaza si acum lumea fotbalului, mai ales ca multi dintre ei au plecat prematur dintre noi.

Iata insa echipele care au evoluat atunci:

U Craiova: Gabriel Boldici – Nicolae Negrila, Nicolae Tilihoi, Costica Stefanescu, Nicolae Ungureanu, Aurel Ticleanu (Aurel Beldeanu), Costica Donose, Ilie Balaci (Mircea Irimescu), Zoltan Crisan, Rodion Camataru, Sorin Cartu. Antrenori: Ion Oblemenco / Constantin Otet

Poli Timisoara: Radu Suciu – Dumitru Nadu, Dan Paltinisanu, Aurel Sunda, Viorel Visan, Ion Dumitru, Emerich Dombrovschi (Titi Nicolae), Adrian Manea, Petre Vlatanescu, Leonida Nedelcu, Ion Palea (Gheorghe Cotec).

Au marcat: Ilie Balaci min 20, 41; Donose 55; Crisan 72; Cartu 74; Negrila 82.

In drumul spre finala, oltenii au trecut de Caraimanul Busteni (1-0), Gloria Bistrita (2-1), FC Arges (2-1, d.p.) si SC Bacau (4-0). De cealalta parte, timisorenii au eliminat Laminorul Roman (3-1), Corvinul Hunedoara (2-1), FC Constanta (3-2, d.p.) si Sticla Ariesul Turda (4-2, d.p.).

In acel sezon intern, Universitatea Craiova reusea sa castige si campionatul, obtinand 46 de puncte, cu 3 mai mult decat Dinamo si 4 peste FC Arges. Poli incheia pe locul 12, cu 33 de puncte, tot atat cat avea si echipa de pe 10. Gruparea alb-violeta urma insa sa joace din nou in cupele europene, dupa ce cu un sezon inainte timisorenii eliminau marele Celtic.

Revenind la acea finala, a fost ultimul meci pentru legendarul Emeric Dembrovschi, emblematic fotbalist roman din anii 70, care a marcat si contra Brazilei la Mondialul din Mexic ’70. Esecul din finala i-a adus… demisia lui Ion V. Ionescu, insa antrenorul avea sa mai revina la Poli in mai multe mandate.

Cat despre Craiova, era inceputul Generatiei Maxima, una care aproape doi ani mai tarziu ajungea pana in semifinalele Cupei UEFA si era eliminata, fara sa fie invinsa, de Benfica Lisabona.

Acel esec este unul dintre cele mai severe suferite de o echipa intr-o finala de Cupa Romaniei in cele 90 de sezoane disputate in istoria intrecerii. In 1967, Steaua a mai administrat un esec similar in finala celor de la Foresta Falticeni.
Cea mai mare diferenta de goluri intr-un ultim act al intrecerii s-a inregistrat insa in 1942, cand Rapidul trecea cu 7 – 1 de Universitatea Sibiu.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. … și de atunci bănățanii agevărați au rămas cu sechele… 6-0?… Nu, diferența de valoare e prea mare, așa că nu vorbim de ”sechele”, ci de ”traume”! Iar diferența de valoare este în toate domeniile: în anul 2023 vedeta ”capitalei culturale” a fost olteanul Constantin Brâncuși (bănățenii nu au cu ce să se prezinte).

    • Sculptorul ala caruia i’au furat parca din Parcul Central sau de pe la Huniade sculpturile si le’au dat la topit.

    • Nu mai pot eu de Oltenia voastră. Stați în fața poartei și spargeți semințe ca ultimii oameni. Papagalilor, mai și veniți în Banat și comentați de noi…

    • Cred ca olteanul Constantin Brancusi ar dezavua comentariul tau.
      Auzi la el, „diferenta de valoare”🤡. Nu vrei tu sa te lauzi cu realizarile tale si nu cu ale altora si inca unele de acum zeci de ani? Sau si mai bine ar fi sa nu te lauzi deloc, daca ai fi vreun deosebit zic sa asteptam sa te dea la televizor, dar pana atunci poti sa ne arati prin comentarii ca ai ceva in cap. Altceva decat bioxid de clei.

    • Comentariul tau e o mizerie, parca ai fi unul dintre banatenii ratati frustrati care arunca la orice articol cu rahat xenofob pe internet.

  2. La acea finala arbitrul a tras tare pentru echipa sustinuta de ministrul de externe Stefan Andrei, nomenclaturist de seama al epocii si de autoproclamatul porc Paunescu Adrian, care avea o mare influenta (negativa) in societate. Craiova avea echipa mai buna, dar scorul mare a fost in principal din cauza arbitrajului partinitor. In rest, cu oltenii n-are rost nicio discutie legata de „valoarea” lor, sunt si au fost niste simpli tarani inapoiati, prosti fara pereche („de ce umbla moldovenii mai multi la un loc? Pentru ca sunt prosti gramada. De ce umbla oltenii singuri pe strada? Pentru ca sunt prosti fara pereche”- vorba din popor de pe vremuri (ca acum…).

    • Toate meciurile din perioada aia aveau si „incarcatura” politica. Asa cum si dupa revolutie s-au facut gramezi de blaturi cu sau fara arbitri. E irelevant indiferent ce meci indiferent de perioada pentru a demonstra „superioritatea” sau „inferioritatea” unei regiuni fata de alta, astea sunt mizerii folosite de cei care se ocupa cu dezbinarea natiunilor. Prind la cei cu bioxid de clei in loc de creier.
      Stii cumva cine l-a votat pe Simonis? Sau pe Fritz? Sau pe Robu? Asta ca sa dau doar cateva exemple mai recente. Hai sa ne vedem de ale noastre si sa ne intrebam cum de se dezvolta Craiova azi intr-un ritm sustinut mult peste noi desi are un buget sensibil mai mic decat Timisoara.

    • ”De ce stau bănățenii acasă? Pentru că sunt proști!”, vorbă din popor….

  3. Olteni saraci si prosti , sunteti incapabili sa va integrati .

    • E clar că al meu conțăran Constantin nu e foarte deștept. Și la fel de clar e că și tu esti fix la fel ca el. Și de integrat nu văd de ce ar vrea cineva să se integreze intr-o „frunce” care tot ce poate e sa manance kkt lăudându-se penibil de una singură. De parcă vreun frustrat ca tine și-ar face vreo pomană cu vreun oltean, așa se umflă orezul in tine. Văd ca ies păduchii la fel și in frunte și in frunce, dar tu esti mega-meseriaș, bogatule și inteligentule😂 care ești un biet needucat xenofob ciudos.

  4. 1973-1974 Stadion 23 August, București Jiul Petroșani – Politehnica Timișoara 4-2

  5. „Universitatea Craiova, campioana en-titre intalnea in finala Cupei Romaniei chiar detinatoarea trofeului Politehnica Timisoara.” Imi scapa ceva?
    Echipa craioveana a facut pe atunci senzatie in fotbalul romanesc, si chiar in cel european. Pana a dat de Benfica Lisabona, si s-a trezit la crunta realitate… unde nici arbitrajul, nici politrucii nu ajuta.

    • Da, îți scapă ceva. Craiova are și astăzi echipă în prima liga, ba chiar una dintre cele mai bune echipe din prima ligă. Banatustanezii cei săraci, proști, lipsiți de valoare și incapabili să se integreze, în schimb, se zbat în mocirla ligilor inferioare….

  6. U Craiova – Poli Țigănișoara
    ………6………- ………….0…………….
    Fără comentarii….