47 de persoane din Timis au refuzat cardurile de sanatate. Vezi din ce motive au recurs la acest gest!

TIMISOARA. De la 1 mai 2015, toate serviciile medicale vor fi validate si decontate pe baza cardului de sanatate. Peste 460.000 de carduri de sanatate au fost distribuite prin posta, in Timis, insa la sediul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Timis, mai exista carduri care inca isi asteapta proprietarii.

Reprezentantii CJAS spun ca un numar de 462.538 de carduri de sanatate au ajuns deja la asiguratori, prin posta, dintre care 51.800 au fost returnate Casei de Sanatate. Acestia mai spun ca numarul de carduri distribuite catre medicii de familie este de 34.051. Tot in judetul Timis au fost activate in sistem 68.375 de carduri. In prezent, la sediul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Timis, exista 11.597 de carduri care urmeaza, la solicitarea asiguratilor, sa fie distribuite direct.

„Urmeaza ca pe viitor sa se activeze toate cardurile. Ratiunea pentru care a fost gandit acest card este sa-si produca efectul: adica un control mult mai temeinic pe fondurile decontate de Casa de Sanatate. De asemenea, o alta facilitate este ca asiguratul nu se mai deplaseaza la sediul casei pentru a primi o adeverinta atunci cand are nevoie. Speram ca intr-o jumatate de an sa se functioneze doar cu cardul, iar cei care le refuza, este bine sa inteleaga utilitatea lor. Au fost si situatii in care medicii de familie au refuzat sa preia cardurile de sanatate pentru a le distribui, dar foarte putine, in rest, toti au venit in sprijinul asiguratilor. Timisul s-a descurcat bine. Chiar am fost felicitati la nivel national. Suntem sustinuti si de furnizori, si de primarii, de colegii nostri care s-au implicat in sortarea cardurilor, in distribuire. Tot personalul, vreo doua saptamani, a ales sa sustina aceasta actiune”, a declarat Mariana Radulescu, director relatii contractuale, CJAS Timis.

47 de persoane din judetul Timis au refuzat sa primeasca aceste carduri din motive religioase sau din lipsa de informare, insa oricand doresc, daca se razgandesc, sa vina la CJAS pentru a le ridica.

In ceea ce priveste cardul national, acesta va face dovada calitatii de asigurat si va permite un control al utilizarii fondurilor si decontarea serviciilor reale de care a beneficiat asiguratul. Reprezentantii CJAS au mai anunta ca acest card national contine doar date de indentificare ale asiguratului, nu contine date medicale, acestea incarcandu-se doar cu acordul persoanei asigurate.

In jur de 50 de erori au fost inregistrate in judetul Timis in ceea ce priveste folosirea cardurilor, problema fiind legata de tiparirea gresita a datelor.

Pe viitor, se intentioneaza sa se realizeze spoturi, care vor rula la televizor, pentru o informare mai completa a asiguratilor cu privire la importanta cardurilor de sanatate si la modul lor de folosire.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Eu locuiesc in Germania! Sint bine informata, dar acest card l-as fi refuzat! Sper sa nu cenzurati!

  2. Eu locuiesc in Germania! Sint bine informata, dar acest card l-as fi refuzat! Sper sa nu cenzurati!

  3. Auzi, dar dacă dă hepcica-n tine, sau brânca (astea-s boli) refuzi să mergi la nenea doctoru’ la spital, la urgenţe? Sper că da, pentru că, altfel, se cheamă ipocrizie, dacă vrei servicii, dar refuzi cardul…