5 pasi pentru o noua aventura de vara pe patru roti

Vara e din ce în ce mai aproape și știm că deja ești nerăbdător să pornești spre cele mai frumoase destinații, iar acest lucru este foarte ușor cu ajutorul unei mașini. Însă, pentru că te așteaptă un drum lung în față, mașina trebuie pregătită pentru a fi în siguranță în orice situație. Cei 5 pași de mai jos îți dau startul spre cele mai frumoase aventuri pe patru roți petrecute, bineînțeles, în siguranță, fără nicio grijă!

Alege tipul de ulei corect pentru mașina ta

Se spune că în lunile de vară trebuie să ne orientăm spre un ulei mai puternic pentru că, din cauza temperaturilor mari, motorul se încălzește mult mai tare decât de obicei. Însă, motoarele moderne, mai noi, au un sistem intern avansat și sunt construite pentru a face față temperaturilor ridicate. Dacă mașina ta are mai puțin de 15 ani, trebuie să te asiguri că vâscozitatea uleiului se potrivește cu specificațiile producătorului. Acestea pot fi găsite în cartea mașinii.

Dacă ai renunțat să schimbi uleiul din cauza vremii reci, acum este momentul oportun să o faci. În caz contrar, se produce uzură la nivelul motorului. Acesta trebuie schimbat cel puțin o dată pe an sau o dată la 10.000 km parcurși. Fii mereu atent la nivelul uleiului și nu-l lăsa să scadă până se aprinde becul de avertizare din bord.

Verifică roțile

Știm cu toții că la începutul sezonului cald, primul lucru care trebuie făcut în materie de mașini este să trecem la anvelope de vară. Dacă anvelopele pe care le ai deja au gradul de uzură foarte mare este indicat să îți achiziționezi un set nou pe dimensiunea necesară mașinii tale. Un exemplu de dimensiune este 195/65R15, fiind una dintre cele mai răspândite. O regăsești pe tipuri de mașini variate, populare, cum ar fi Ford Focus, Volkswagen Golf și Passat, Skoda Octavia, Renault Mégane, Kia Cee’d etc. Atât în cazul anvelopelor refolosite, cât și în cazul anvelopelor noi, ai grijă ca presiunea din roți să fie una potrivită cu nivelul specific mașinii tale.

Ai grijă la sistemul de răcire al mașinii

Sistemul de răcire al mașinii are un rol mult mai avansat pe lângă faptul că poți șofa pe răcoare în zilele toride. Este o parte esențială care păstreaza motorul suficient de rece fără a se gripa. La temperaturi mari, uleiul de motor își pierde din vâscozitate. În acest moment intervine sistemul de răcire care protejează motorul de rugină și minimizează consumul de carburant, vizibil sporit la temperaturi mari.
Nu lăsa nivelul freonului să scadă sub jumătate și asigură-te că radiatorul este rece și nu are crăpături sau scurgeri. Atunci când radiatorul este cald sau fierbinte el este, de fapt, sub presiune, lucru care duce la arderea lichidului de răcire sau uzarea iremediabilă a radiatorului.

Fii atent pe carosabil

Multe dintre accidente nu se întâmplă din vina noastră. De aceea, este extrem de important să fii atent pe carosabil pentru a evita un eventual accident. O cameră auto video poate fi extrem de folositoare în situațiile în care se întâmplă ceva în timp ce conduci. De asemenea, dacă observi că lumina farurilor este mai slabă sau mai galbenă decât de obicei le poți curăța sau verifica la un service specializat pentru o mai bună vizibilitate pe timpul nopții. În plus, nu uita să porți mereu centura de siguranță!

Fii pregătit pentru orice situație de drum

Cu toții sperăm ca orice călătorie să fie fără griji, însă este important să fii pregătit pentru a preîntâmpina situațiile neprevăzute. Asigură-te că în mașină ai cel puțin un litru de apă în plus pentru fiecare pasager, cabluri de reîncărcare, o lanternă cu extra baterii, o pompă pentru umflat roțile, medicamente, încărcătoare de telefoane, o trusă de prim ajutor, provizii de mâncare.

Urmând acești pași simpli vei fi pregătit de drum fără să-ți faci griji. Șofatul spre destinații frumoase trebuie să fie distractiv și relaxant, iar dacă ai totul bine pus la punct dinainte și ești pregătit, fiecare călătorie va fi fără cusur.

Drum bun!

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.