TIMISOARA. Daca ar exista o istorie a celor mai teribile executii din istorie, cu siguranta cea a lui Gheorghe Doja ar trebui sa isi faca loc intre atrocitati. Nobilul, care era de origine secui, nascut in zona Covasnei din zilele noastre, a condus rascoala de la 1514, a fost aproape chiar sa cucereasca cetatea Timisoarei, dar a sfarsit insa teribil sub zidurile acesteia.
Povestea atacului asupra cetatii Timisoarei isi are insa radacinile in primavara lui 1514, cand papa Leon al X-lea cheama crestinatatea la o cruciada antiotomana, promitand eliberarea iobagilor, daca acestia se alaturau armatei ce ar fi trebuit sa dea piept cu otomanii. Astfel, langa Pesta s-au strans aproape 70.000 de tarani dispusi sa se sacrifice pentru libertate. Nobilii, suparati ca nu mai au forta de munca pe mosiile lor, au inceput sa comita tot felul de atrocitati impotriva taranilor ramasi acasa, iar acestea au ajuns si la urechile celor care faceau parte din oastea ce urma sa plece in Cruciada.
Astfel, Gheorghe Doja si armata sa au intors armele impotriva nobilimii si s-au indreaptat spre Cenad si Nadlac. Armatele taranesti cuceresc cele doua puncte importante, il prind pe episcopul Nicolae Csaki, pe care il si ucid, in timp ce comitele Stefan Bathory reuseste sa scape si fuge in Transilvania sa ii ceara ajutor lui Ioan Zapolya.
Doja se indreapta apoi spre Timisoara, incercand sa cucereasca cetatea, aparata de Istvan Bathory si nobilimea din Banat.
„Doja si-a instalat tabara pe campul Ulicia, situat in apropierea cartierului Fabric de astazi. Planul era sa atace cetatea dinspre Palanca Mica, o zona mai slab fortificata, fiind aparata mai mult de apele raului Bega, pe care Doja dorea sa-l elibereze prin saparea unui canal care sa devieze apele. Pana la urma acest plan a fost dejucat, rasculatii fiind nevoiti sa gandeasca un atac frontal. Dupa zile de lupta, populatia orasului, tot mai nemultumita, a cerut capitaniei sa predea cetatea. Cand se parea ca ostirea de tarani a lui Doja va birui, in ajutor a sosit armata condusa de Janos Zapolya, voievodul Transilvaniei„, se arata in volumul „Calendar timisorean. File din istoria orasului’ scris de Zoltan Kovacs.
Interventia voievodului transilvanean avea sa fie una hotaratoare, iar oastea lui Gheorghe Doja a fost infranta. Liderul rascoalei, impreuna cu fratele sau si alti comandanti au fost de asemenea capturati.
Executia lui Gheorghe Doja
Gheorghe Doja si comandantii sai nu si-au primit pedeapsa imediat, ci dupa 5 zile. Rasculatii ucisesera peste 400 de nobili, iar pedeapsa a fost una de o cruzime inimaginabila.
Primul care a fost executat a fost insa fratele lui Gheorghe Doja, cel care a fost decapitat de calau, iar corpul i-a fost impartit in trei. Pe liderul razboiului l-a asteptat o soarta mai groaznica.
„Legat cu lanturi inrosite in foc, Doja a fost urcat pe un tron de fier, de asemenea inrosit in foc. In mana i s-a pus un sceptru incins, iar pe cap o coroana incinsa, faurita dintr-un fier de plug. “Dar el, cu o indarjire demna de admirat n-a scos nici un suspin, nici o lacrima, nici un geamat. El nu s-a ingrozit de o asemena moarte crancena”, ar fi spus un adversar al rasculatilor. Parti din trupul sfartecat de clestii calaului au fost date tovarasilor sai infometati, care au refuzat, preferand moartea in chinuri, trasi in teapa. Oribilul spectacol nu s-a terminat insa aici: calaii au strivit membrele si vertebrele de la gatul cadavrului lui Doja, dupa care l-au decapitat si l-au taiat in patru. Cele patru parti ale corpului sau au fost expuse, spre luare aminte, la Buda, la Pesta, la Belgrad si la Oradea. Capul sau a fost trimis de Zápolya judecatorului-sef al Seghedinului, Balázs Pálfy, apropiat al lui Doja„, scrie stiriletransilvaniei.ro.
Bineinteles, taranii inrolati in oastea ce urma sa plece in cruciada nu au fost eliberati, insa au existat si consecinte pentru regatul maghiar. La 12 ani de la executia lui Gheorghe Doja, otomanii i-au atacat pe maghiari. Taranii au refuzat sa mai lupte in trupele ce se opuneau turcilor, care au invins la Mohacs si au cucerit Ungaria.
La 38 de ani de la rascoala lui Gheorghe Doja, Timisoara avea sa cada si ea in mainile otomanilor, care au ramas pe aceste meleaguri 164 de ani.
Ce ne aminteste astazi de Gheorghe Doja la Timisoara
Liderul rascoalei de la 1514 are in Timisoara o strada care ii poarta numele si care are 952 de metri, conform dictionarului explicativ al strazilor de pe site-ul Primariei Timisoara. Strada face legatura intre Bulevardul 16 decembrie 1918 si Piata Nicolae Balcescu.
In Timisoara, in zona Pietei Plevnei se afla si Parcul Gheorghe Doja, in care este amplasata si o statuie de bronz a fostului nobil, realizata in 1977 de Andrei Szobotka.
Pareri
Phiiii, si tocmai acum avem si festival medieval cu cavaleri, nobili, printese…🤡😁🤡 Ce fain era in evul mediu, nu?🤡😁🤡
Dar toti care comenteaza pe internet(inclusiv eu, bineinteles!🤡😁🤡) ar fi fost nobili, nu de-astia… TARANI exploatati.
Sunt cam prea multe „printese” azi, dupa gustul meu… vezi, atunci erau „tarani dispusi sa se sacrifice pentru libertate” dupa cum ne spune articolul. Azi avem „printese” care de dragul sigurantei(inchipuita sau reala) sunt dispuse🤡 sa sacrifice drepturi si libertati individuale. Ba chiar si pe ale altora sunt dispuse printesele sa le sacrifice, nu cumva sa se supere „stapanirea”🤡😁🤡
OBEDIENTA se cerea, tot asa si acum. Si ai si dreptul sa mergi la „circ” la Roma daca esti cuminte. Sau ma rog, sa-ti bei cafeaua la terasa, sa mergi la Mall. Tare, „sau ce plm?”🤡😁🤡 De-aia zic, ia mai da-l ma-n… si pe Doja asta. Si mai era si ceva mic nobil. Si secui!🤡😁🤡 Da’ si austriecii aia, si pe vremea aia fit cu „tzepe”, ca si azi. Ei, cine n-are memorie… primeste monumentul fidelitatii peste ani🤡😁🤡 Si mult „Schengen” tip placuta suedeza. La schimb cu gazul, cu padurile, de-astea, neesentiale.
Ce ti-e si cu istoria asta, complicat! Si fiecare are varianta lui! Cea corecta, desigur!🤡😁🤡
Asa ca mergeti cu cercul, va stiti voi care! La festivalul medieval, cum unde?🤡😁🤡
De fapt la noi in tara avem festival medieval non stop de sute de ani. Sigur ca cei care comenteaza pe forumuri, mai ales corporatistii, se cred eronat a fi nobilii de azi desi ei sunt cel mult niste mestesugari, cei mai rasariti, ca restul sunt de-a dreptul iobagi pe plantatie. Adevaratii nobili se afla in politica si in sectorul bugetar care s-a umflat cu peste 500.000 din 2008 incoace. La noi in judet va fi inaugurat la toamana noul baron impreuna cu arendasii sai raspanditi prin diverse primarii, inruditi sau nu cu el iar de la anul vor incepe sa curga birurile spre binele lor.
Daca si cand o sa intelegi ca sistemul actual e o plutocratie a unor bolnavi(vezi cel mai puternic om al planetei, poate te ajuta daca-ti pui problema cine l-a lus si de ce in acea pozitie), atunci o sa intelegi ca „mestesugari” sunt micii intreprinzatori, pfa-uri, mici agricultori, poate si ceva srl-uri. Corporatistii (ca parte tehnico economico administrativa aka TESA) sunt maxim niste vechili pe „plantatiile” bogatilor, niste slugi platite mai bine dar de la care in consecinta si OBEDIENTA asteptata e mai mare.
Statul? Statul e captiv. De ce? Pentru ca gloatele sunt atat de indobitocite incat nu inteleg nimic despre nimic. Asa ca din punctul de vedere al plutocratilor „L’État, c’est nous !”, iar „statul” e alcatuit DEMOCRATIC(cat de cat…) din alti vechili alesi de gloatele needucate dopate cu „media” de o calitate… optima pentru indobitocire, alcool, dar si cu droguri mai nou. Si asta doar pentru ca personalul TESA, pentru a-si proteja privilegiile in raport cu „mestesugarii” si cu sclavetii, isi TRADEAZA misiunea intelectuala(cei care mai au intelect, ca majoritatea au fost spalati pe creier de corporatii) fiind de o OBEDIENTA GRETOASA si NISTE TRADATORI degraba vanzatori de tara(resurse, suveranitate, cultura chiar!!!). Ei reprezinta interesele stapanilor, bucurosi ca primesc un os de ros, spre deosebire de marea masa care nu primeste nici atat. Si privitul „DE SUS”, de la inaltimea etajului corporatist ori al charterului care-i duce in „city break”, catre furnicarul amarastenilor le da impresia ca sunt valorosi. Da, pentru stapanii lor poate, dar nu pentru fraierestenii de la care asteapta ei recunoasterea „superioritatii” si se mira ca de ce primesc doar sentimente de alta natura. Vechilul: cea mai gretoasa specie, mana cu care stapanul isi face treburile murdare.
E CLAR?
🤡😁🤡
Bine platiti sunt relativ la celelalte slugi, cei care produc pe plantatie ca daca e sa luam asa nu se compara nici pe departe cu situatia celor de afara. Pe langa ca se vand ieftin se mai si lasa indobitociti de propaganda corporatista care la pachet cu DEI si ESG practic propune o noua internationala socialista. Pe deasupra au mai fost manipulati aici in oras sa internatiionalizeze puterea politica dupa ce cea economica deja este in alte maini.
Absolut! Adica da, bine platiti… Relativ! 😁
Pai „fericirea” e relativa intotdeauna. Li se ofera termenul de comparatie si li se „explica” ca binele lor (relativ fata de fraierestimie) depinde de obedienta fata de stapan. Ei, mai incep sa se mai si „trezeasca”(relativ😁) unii, macar cei disponibilizati in ultimul an. Pana se „culca” la loc la o alta corporatie cel putin.
Resurse. Umane(relativ!🤡). Expendables. Toti suntem „expendables”, DEI e pistol cu apa pe langa teoria „mancatorilor inutili”. In „vest” se face propaganda pentru „curmarea suferintei” prin metode „umane”. Iar STATUL ar fi salvarea, dar doar daca statul am fi noi. Noi neasumandu-ne sa fim(adica o „masa critica”, eroisme individuale nu prea au sanse de succes), se gaseste cine sa-si asume si chiar sa ne incurajeze sa demolam statul in forma sa corecta, ce nevoie avem noi de stat, hai in feudalism inapoi, ba chiar in sclavagism cu drept de viata si de moarte chiar, de ce nu?
Educatia, presupunand ca o incepi azi, produce efecte peste 30 de ani. Insa nu are cum sa inceapa daca propaganda insista doar pe skill-uri. Iar flamandul… se duce dupa fenta. Sau spera la passi e income🤡😁🤡 Gandire critica? La ce ti-e buna? Pai e impotriva OBEDIENTEI, pai se poate? Lasa ca-ti livram noi „ideologia corecta” de-a gata, iti organizam si plantari de copacei sa te simti implicat social, ba chiar si proteste sa fii imicat politico-ideologic🤡😁🤡 numai nu scutura barca, ca asa zbori din ea de nu te vezi🤡😁🤡
Cat despre ‘internationalizarea’ de care zici… e mai complicat, la unele chestii nu te poti opune si incerci sa le folosesti in avantajul tau, „e posibil s-o dai”… „dar e probabil s-o iei”🤡😁🤡.. ORICE situatie e speculata de TOATE taberele. Dar poti sa te pui cu „poporul”? Care „are intotdeauna dreptate”🤡😁🤡 dupa cum mi-a fost reamintit de curand pe-aici prin comentarii?🤡😁🤡
Multumiri OT, o scurta incursiune in istoria orasului este binevenita si citita.