65 de ani de la prima Cupa castigata de Poli Timisoara. Studentii au fost foarte aproape si de titlu

TIMISOARA. Sezonul 1957/58 al Ligii 1 (Divizia A) a fost de departe cel mai interesant din istoria fotbalului romanesc. 5 echipe s-au luptat pana in ultima etapa pentru a castiga titlul, iar 3 formatii au terminat la egalitate de puncte. Printre ele si Politehnica Timisoara (Stiinta), care a pierdut insa locul 1 la goalveraj. Sezonul de Cupa a fost la fel de senzational si imprevizibil.

Sa revenim la campionat… A fost o intreaga nebunie, din prima si pana in ultima runda. Pana si Minerul Petrosani a avut sansa ei, la fel ca si Progresul Bucuresti. Totusi, Petrolul, CCA (Steaua) si Poli au terminat la egaltate, 27 de puncte, prahovenii luand titlul la golaveraj. Regulamentul stabilea ca daca doua sau mai multe echipe sunt la egalitatea de puncte, ele vor fi departajate de golaverajul obtinut prin impartirea numarului de goluri marcate la cel de goluri primite. De altfel chiar cuvantul golaveraj, preluat din engleza, inseamna medie de goluri (sistemul de golaveraj prin scadere, folosit si astazi, a fost folosit incepand cu editia 1965-66).

Cum jucatorii Politehnicii erau studenti si trebuiau sa dea examene in sesiunea de vara, cateva partide au fost amanate. Asadar, timisorenii au avut 3 jocuri de disputat in plus. Au invins Petrolul cu 1-0 si mai aveau nevoie de doar 3 puncte (un egal si o victorie) pentru a castiga titlul. Au pierdut insa 0-7 la Progresul Bucuresti si sansele la titlu au devenit nule. Totusi mai era o mica sansa un 15-0 la Brasov, dar Poli s-a impus doar cu 1-0 si a pierdut titlul la golaveraj…

Revansa in Cupa

Toate meciurile din Cupa Romaniei, incepand cu faza 16-imilor s-au jucat din primavara lui 1958. Poli, care atunci se numea Stiinta Timisoara a inceput cu o victorie in derbiul Banatului, 1-0 la Arad cu Metalul Resita, si a continuat tot pe Mures cu un 3-0 clar cu Minerul Lupeni. In sferturile de final, Stiinta intalnea Dinamo Cluj la Oradea si se impunea cu 2-1, iar in semifinale trecea la Bucuresti de Steagul rosu Brasov 3-2, adversarii invingand in runda anterioara campioana Petrolul. Asadar, in marea finala, peste 40.000 de spectatori au fost prezenti pe stadionul 23 august la marea finala dintre Stiinta si Progresul, echipa care oprea in drumul spre titlu gruparea banateana.

Era 6 iulie 1958, iar Poli isi lua revansa pentru acel 0-7 cu un… 1-0 muncit si destul pentru a aduce prima Cupa a Romaniei la Timisoara. Petre Cadariu a inscris singurul joc al partidei in minutul 37. Iata insa si echipa condusa de pe margine de Dinca Schileru: Mircea Enachescu – Ion Zbarcea, Gheorghe Codreanu, Lucretiu Florescu, Petre Cojereanu, Cornel Tanase, Iosif Lereter, Petre Cadariu, Ion Ciosescu, Raul Mazare, Iuliu Boros. O echipa imensa a Timisoarei cu Loli Lereter, care avea sa devina campion cu UTA, sau Ion Ciosescu, golgheter al Romaniei in doua randuri.

Din nou aproape de trofeu…si tot in 6 iulie

Finala din 1958 nu a fost singura jucata in data de 6 iulie. Un sfert de veac mai tarziu Politehnica se intorcea pe stadionul 23 august pentru un duel cu o forta a anilor 80, Universitatea Craiova . Duelul cu echipa denumita Craiova Maxima venea la 3 luni dupa ce formatia lui Stefanescu, Balaci sau Camataru fusese eliminata in semifinala Cupei UEFA de Benfica Lisabona. Poli a invins in drumul spre ultimul act pe Metalul Sighisoara, Progresul Bucuresti (adversarul din 1958), Petrolul Ploiesti si Corvinul Hunedoara, ultima la penalty-uri.

Craiova Maxima trecuse de ASA Targu Mures, Auto Timisoara, Sportul Studentesc si Dinamo Bucuresti, ultima tot dupa lovituri de departajare.

Oltenii au deschis scorul prin Camataru, pentru ca acelasi jucator sa faca 2-0 in minutul 67. Poli a redus din diferenta prin Rotariu, in minutul 87, dar era prea tarziu sa se mai intample ceva, iar trofeul a ajuns in vitrina alb-albastrilor.

Iata si echipa care juca acea finala din vara lui 1983: Radu Suciu – Stefanovici, Sunda, Serbanoiu, Murar, Manea, Anghel, Bozesan, Rotariu, Lehman si Petrescu. Au mai intrat Vlatanescu si Titi Nicolae. Antrenor era Emeric Dembrovschi.

De-a lungul anilor Poli, in diferite formule ale sale, avea sa mai joace si alte finale ale Cupei Romaniei:

23 iunie 1974: Jiul Petrosani 4 – 2 Politehnica Timisoara
1 iunie 1980: Politehnica Timisoara 2 – 1 Steaua Bucuresti
24 iunie 1981: Universitatea Craiova 6 – 0 Politehnica Timisoara
24 iunie 1992: Steaua Bucuresti 3 – 2 Politehnica Timisoara (dupa penalty-uri)
26 mai 2007: Rapid Bucuresti 2 – 0 FCU POlitehnica Timisoara
13 iunie 2009: CFR Cluj 3 – 0 FC Timisoara

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Wno the fuck cares? Castigarea Cupei Romaniei rezolva cumva problema traficului sau lipsa parcarilor din oras? Stopeaza coruptia, inflatia, saracia generalizata care sufoca orasul? Se maresc salariile in TM ca se aniverseaza o victoriei fotbalistica din antichitate? Dispare poluarea? Dispar arabii, asiaticii si africanii care ne-au invadat si ne dispretuiesc? Scad impozitare? Serios, ce rost are stirea despre o „performanta” total irelevanta?
    Ce rost are fotbalul…in special cel romanesc, tinut in viata de industria pariurilor si primarii…pentru bucuria tamp a unor sute de suporteri autisti care exista la nivelul oraselor mari.

  2. Un pelerinaj urmat de o inchinare la Arsenie Boca le rezolva pe cele enumerate de tine mai sus.

  3. Tu esti mai autist decat toti de care vb ,la un loc.Cine nu respecta trecutul ,nu are viitor.Forza Poli

  4. Pai si unde e respectul fata de trecut? ca eu nu il vad … daca si Tarzan tot in Bega a invatat sa inoate, si a fost primul care a coborat sub 1 minut la proba regina de 100m liber !!? si cu toate astea, Timisoara NU are un bazin olimpic de inot, intre timp in Cluj se construieste al 3-lea .!!!
    In plus, istoria de polo (un joc de echipa cu minge ce se joaca intr-un bazin olimpic de inot) in Timisoara, are un palmares cu muult peste ce a adus Poli Timisoara la fotbal .!

  5. Mereu atât de aproape…

  6. Timpuri de mult apuse…traim din amintiri frumoase ca prezentul e distrus !

  7. Bravo lor cînd revine poli .T ?????
    Du-mnezeu sa – i ajute din nou !! La un nou titru !!!