74 de ani de la primul spectacol al Operei Romane din Timisoara. ‘Aida’ se joaca din nou

TIMISOARA. Dupa ce in urma cu aproape o luna s-au implinit 75 de ani de la infiintare, Opera Romana din Timisoara are un nou motiv de sarbatoare.

CITESTE SI: Concerte si festivaluri doar pentru cei vaccinati. Anuntul facut dupa o intalnire la Guvern 

In 27 aprilie 1947, la Timisoara avea loc primul spectacol al Operei Romane din Timisoara. In acea seara de primavara s-a jucat Aida, de Giuseppe Verdi, un spectacol care a putut fi ascultat si prin megafoanele instalate in afara cladirii, astfel incat sa se bucure si timisorenii care nu au avut loc in sala.

La acea prima reprezentatie, pe langa oficialitatile vremii, a asistat si primul ministru al Romaniei din acel moment, doctorul Petru Groza.

Iata visul nostru implinit! Se deschid portile acestui asezamant de arta lirica pentru a raspandi ca un far luminos arta cantului si a muzicii – citadela culturala intr-o provincie atat de infratita cu muzica si poezia. In acest Banat, care prin traditiile lui este indreptatit a avea o opera proprie, aici, in tara cantului unde de veacuri rasuna melodiile duioase ale doinei romanesti…” spunea inaintea spectacolului inaugural directorul de la acea vreme, Aurora Barbu.

La 74 de ani de la acel prim spectacol, in plina pandemie, Opera Romana nu ii dezamageste pe iubitorii muzicii, si daca acestia nu pot fi in sala, le prezinta online spectacolul cu care si-a inceput activitatea.

Marti seara, de la ora 19, spectacolul „Aida”, realizat in 2017, la 70 de ani de la prima reprezentantie, va fi difuzat online. Conducerea muzicala a fost asigurata de Victor Dumanescu, regia artistica de Ognian Draganoff, decorurile de Boris Stoynov, costumele de Tzvetanka Petkova Stoynova, iar coregrafia de Konstantin Kostiukov.

In rolurile principale au fost: Lacrimioara Cristescu(Aida), Cristian Balasescu(Radames), Marianne Cornetti(Amneris), Carlos Almaguer(Amonasro), Alexandru Moisiuc(Ramfis), Octavian Vlaicu(Regele), Marius Zaharia(Mesagerul), Crina Vezentan(Marea Preoteasa). Solistii baletului au fost la acest spectacol Mirabela Zonai, Manuela Ardelean, Alina Mihai si Alin Radu.

Spectacolul a fost cantat in limba italiana si va fi difuzat pe pagina de Facebook a institutiei, cu trimitere spre canalul de youtube.

Va reamintim, Opera Romana din Timisoara a fost infiintata la 30 martie 1946 printr-un decret semnat de Majestatea Sa Regele Mihai I si isi desfasoara activitatea in Palatul Culturii, aflat in prezent in reabilitare. Conducerea institutiei a fost incredintata sopranei Aurora Barbu, care a si inceput sa formeze echipa de muzicieni.

Primul consiliu de administratie al Operei Romane din Timisoara a cuprins personalitati marcante ale vremii respective: Aca de Barbu – director si regizor artistic, Traian Nicolau – director artistic, Mihai Bota – director administrativ, Gheorghe Marianciu – secretar studii muzicale, Gheorghe Pavel, Traian Mihailescu, Hermann Klee, Constantin Daminescu – dirijori, Mercedes Pavelici – maestru de balet, Ionica Mihai si Eugen Gropsianu – regizori. Structura compartimentelor a fost urmatoarea: 45 de solisti vocali, 46 de instrumentisti, 60 de coristi, 19 balerini, 30 personal tehnic de scena, 8 corepetitori si 1 sufleur„, se arata pe site-ul ort.ro.

In primii 10 ani, la Opera din Timisoara s-au montat 41 de spectacole de opera, opereta si balet. Din 1953 au inceput si turneele prin tara, Opera sustinand spectacole la Craiova, Sibiu, Brasov, Oradea, Targu-Mures, Buzau, Galati, Suceava, Satu Mare, Baia Mare, Alba-Iulia, Bucuresti.

Din stagiunea 1968-1969, la initiativa marelui muzician Nicolae Boboc, dirijor si director al Operei din Timisoara, si a lui Ion Romanu, director al Filarmonicii „Banatul” din Timisoara, are loc prima editie a Festivalului „Timisoara Muzicala”, gandit sa devina un eveniment al anului, o manifestare de tinuta. După cea de-a VI-a editie, festivalul devine anual, iar din anul 1993 va primi un caracter international, pastrat pana in zilele noastre.

De la infiintarea Operei din Timisoara si pana in prezent s-au montat 16 premiere absolute si 23 de premiere nationale din peste 300 de montari noi de opere, operete, musicaluri, balete si opere si musicaluri pentru copii.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.