TIMISOARA. Iarna lui 1950 aducea o premieră la Timișoara, dar de această dată în cinematografie. În două dintre sălile de cinema din oraș, în 18 ianuarie, rula primul film românesc de lungmetraj.
„Răsună Valea” a fost realizat în 1949 și a avut premiera în 9 ianuarie în anul următor. După alte 9 zile filmul avea să ajungă și la Timișoara, iar cinefilii aveau să îl vadă în premieră în cinematografele Arta și Capitol.
Pelicula este o combinație de film artistic și de propagandă. Filmul spune povestea construirii căii ferate dintre Bumbești și Livezeni, la care au lucrat oameni din toate păturile sociale. Linia a fost inaugurată la 31 octombrie 1948, avea nu mai puțin de 35 de poduri și viaducte ce se înlănțuiau pe cei 31 de kilometri ai traseului, alături de 39 de tuneluri și numeroase ziduri de sprijin. Și în prezent, linia rămâne cea mai complexă construcție de acest tip realizată pe teritoriul României.
Filmul este atât o poveste a lucrărilor de pe șantier, modul în care oamenii au muncit împreună, felul în care se formau echipele de brigadieri, povești de dragoste sau încercări de sabotaj.
Nu lipsesc cântecele patriotice, dar un lucru ce trebuie remarcat este faptul că numele lui Gheorghe Gheorghiu Dej este menționat o singură dată în tot filmul.
Pelicula era, de asemenea, prima filmată în afara studioului, platoul de filmare fiind chiar șantierul. Cu toate acestea există și câteva secvențe trase într-un asemenea spațiu.
În rolurile principale sunt Marcel Anghelescu, Geo Barton, Eugenia Popovici și tânărul pe atunci Radu Beligan. Regia i-a aparținut lui Paul Călinescu, după un scenariu de Mircea Ștefănescu. Din nefericire, niciunul dintre cei care au făcut parte din acea distribuție nu mai este acum în viață.
Soarta celor două cinematografe
Cinematograful Apollo era amplasat în zona Parcului Poporului. Acesta a ajuns de-a lungul anilor, pe lângă sală de proiectie de film, si club de noapte sau centru medical.
Cinematograful Capitol există și în zilele noastre, numai că aici nu mai sunt proiectate filme, ci este sala în care își desfășoară activitatea Filarmonica Banatul. Și grădina de vară a sălii există, însă este închisă de mulți ani. La un moment dat, a existat un plan de modernizare a celor două, însă totul a rămas la stadiul de proiect.
Timișoara are alte patru săli de cinema moderne
Patru dintre vechile săli de cinema ale Timișoarei, readuse în patrimoniul orașului de fosta administratie, au fost reabilitate în ultimii ani, iar trei dintre ele au fost chiar deschise oficial, iar oamenii se bucura de proiectii si evenimente.
Cinema Victoria a fost inaugurat în toamna lui 2022, chiar înainte ca Timișoara să devină Capitala Culturală Europeană. Numai în primul an de funcționare, cinematograful a găzduit peste 600 de evenimente, rezervate atât copiilor, cât și adulților. Reabilitarea salii de 200 de locuri din zona Balcescu a costat 9,3 milioane de lei, fără TVA.
Cinematograful Timiș a fost deschis un an mai târziu, în toamna lui 2023, iar pe lângă sala principală, de 529 de locuri, are alte trei săli interactive. Costurile renovării cinematografului din Piața Victoriei au ajuns la 22 de milioane de lei. În această sală a depus jurământul și noul consiliu local al Timișoarei.
Cinematograful Studio , așa numitul și cinematograf de artă al orașului, a fost inaugurat în luna decembrie a anului trecut. Din batranul cinematograf din inima Timisoarei a mai fost pastrata doar fatada, si ea reconditionata, in rest este o cladire complet noua.
In holul de la intrare se gasesc casa de bilete si un punct de vanzare de racoritoare, precum si doua studiouri de montaj.
La primul nivel se afla sala mare, cu 184 de locuri, inclusiv pentru persoane cu handicap, si o sala mai mica, multifunctionala, cu 66 de scaune retractabile, ce poate fi transformata rapid intr-o scena de teatru.
La al treilea etaj al cladirii au fost amenajate spatii in care industria creativa din oras va putea desfasura diferite activitati.
La ultimul nivel este terasa, unde vara vor putea fi facute proiectii de film, direct pe zidul hotelului din vecinatate, si de unde poate fi admirat si castelul Huniade.
Al patrulea cinematograf unde lucrarile au fost finalizate este cel din cartierul Freidorf, care va purta numele Johnny, dupa cel al fostului actor si campion olimpic la inot Johnny Weismuller, cunoscut drept ‘Tarzan’. Cu toate ca în luna decembrie a fost organizat un spectacol de teatru pentru copii, sala nu a fost inaugurata oficial.
La cinematograful Dacia lucrările sunt oprite și s-ar putea relua în 2025.
Pareri
De ce imi stergi, bai Bioxy, comentariul?
Propaganda ca propaganda, dar calea ferata chiar s-a facut (cat mai ramasese de facut, are Historia un articol despre asta).
Aproape 30 de mii de muncitori…
Noroc ca acum sunt filme cu supereroi, oamenii ne-muncii din zi de azi pot astepta inistiti la locurile lor” sa vina si in viata reala supereroii sa le rezolve diversele probleme🤡😁🤡 avem cola, blugi si chiar abonament la Netflix, e ceva! Parca asta s-a cerut la Revolutie, nu?
Lasa ca face si grindeaNU un film propagandistic despre cum se modernizeaza infrastructura de transporturi. Sau macar niste articole platite.🤡😁🤡