TIMISOARA. Iarna lui 1950 aducea o premieră la Timișoara, dar de această dată în cinematografie. În două dintre sălile de cinema din oraș, în 18 ianuarie, rula primul film românesc de lungmetraj.
„Răsună Valea” a fost realizat în 1949 și a avut premiera în 9 ianuarie în anul următor. După alte 9 zile filmul avea să ajungă și la Timișoara, iar cinefilii aveau să îl vadă în premieră în cinematografele Apollo/Parc și Capitol.
Pelicula este o combinație de film artistic și de propagandă. Filmul spune povestea construirii căii ferate dintre Bumbești și Livezeni, la care au lucrat oameni din toate păturile sociale. Linia a fost inaugurată la 31 octombrie 1948, avea nu mai puțin de 35 de poduri și viaducte ce se înlănțuiau pe cei 31 de kilometri ai traseului, alături de 39 de tuneluri și numeroase ziduri de sprijin. Și în prezent, linia rămâne cea mai complexă construcție de acest tip realizată pe teritoriul României.
Filmul este atât o poveste a lucrărilor de pe șantier, modul în care oamenii au muncit împreună, felul în care se formau echipele de brigadieri, povești de dragoste sau încercări de sabotaj.
Nu lipsesc cântecele patriotice, dar un lucru ce trebuie remarcat este faptul că numele lui Gheorghe Gheorghiu Dej este menționat o singură dată în tot filmul.
Pelicula era, de asemenea, prima filmată în afara studioului, platoul de filmare fiind chiar șantierul. Cu toate acestea există și câteva secvențe trase într-un asemenea spațiu.
În rolurile principale sunt Marcel Anghelescu, Geo Barton, Eugenia Popovici și tânărul pe atunci Radu Beligan. Regia i-a aparținut lui Paul Călinescu, după un scenariu de Mircea Ștefănescu. Din nefericire, niciunul dintre cei care au făcut parte din acea distribuție nu mai este acum în viață.
Soarta celor două cinematografe
Cinematograful Apollo era amplasat în zona Parcului Poporului. Acesta a ajuns de-a lungul anilor, pe lângă sală de proiectie de film, si club de noapte sau centru medical.
Cinematograful Capitol există și în zilele noastre, numai că aici nu mai sunt proiectate filme, ci este sala în care își desfășoară activitatea Filarmonica Banatul. Și grădina de vară a sălii există, însă este închisă de mulți ani. La un moment dat, a existat un plan de modernizare a celor două, însă totul a rămas la stadiul de proiect.
Timișoara are alte patru săli de cinema moderne
Patru dintre vechile săli de cinema ale Timișoarei, readuse în patrimoniul orașului de fosta administratie, au fost reabilitate în ultimii ani, iar trei dintre ele au fost chiar deschise oficial, iar oamenii se bucura de proiectii si evenimente.
Cinema Victoria a fost inaugurat în toamna lui 2022, chiar înainte ca Timișoara să devină Capitala Culturală Europeană. Numai în primul an de funcționare, cinematograful a găzduit peste 600 de evenimente, rezervate atât copiilor, cât și adulților. Reabilitarea salii de 200 de locuri din zona Balcescu a costat 9,3 milioane de lei, fără TVA.
Cinematograful Timiș a fost deschis un an mai târziu, în toamna lui 2023, iar pe lângă sala principală, de 529 de locuri, are alte trei săli interactive. Costurile renovării cinematografului din Piața Victoriei au ajuns la 22 de milioane de lei. În această sală a depus jurământul și noul consiliu local al Timișoarei.
Cinematograful Studio , așa numitul și cinematograf de artă al orașului, a fost inaugurat în luna decembrie a anului trecut. Din batranul cinematograf din inima Timisoarei a mai fost pastrata doar fatada, si ea reconditionata, in rest este o cladire complet noua.
In holul de la intrare se gasesc casa de bilete si un punct de vanzare de racoritoare, precum si doua studiouri de montaj.
La primul nivel se afla sala mare, cu 184 de locuri, inclusiv pentru persoane cu handicap, si o sala mai mica, multifunctionala, cu 66 de scaune retractabile, ce poate fi transformata rapid intr-o scena de teatru.
La al treilea etaj al cladirii au fost amenajate spatii in care industria creativa din oras va putea desfasura diferite activitati.
La ultimul nivel este terasa, unde vara vor putea fi facute proiectii de film, direct pe zidul hotelului din vecinatate, si de unde poate fi admirat si castelul Huniade.
Al patrulea cinematograf unde lucrarile au fost finalizate este cel din cartierul Freidorf, care va purta numele Johnny, dupa cel al fostului actor si campion olimpic la inot Johnny Weismuller, cunoscut drept ‘Tarzan’. Cu toate ca în luna decembrie a fost organizat un spectacol de teatru pentru copii, sala nu a fost inaugurata oficial.
La cinematograful Dacia lucrările sunt oprite și s-ar putea relua în 2025.
Pareri
De ce trebuie cheltuiți o grămadă de bani de la buget pentru niște săli deși există cinematografe private acolo unde există și infrastructura rutieră doar maestrul Fritz poate să ne spună. Se bagă statul în afaceri cu cinematografe? Nu de alta dar știm cum sfârșesc astfel de întreprinderi care ajung căpușate de neamuri și cunoștințe pe modelul PCR.
Propaganda , se poate …
La fel se vorbea si despre monstrozitatea Canalul Dunare -Marea Neagra .
Fratele meu mai mare , elev fiind la liceu aici in Timisoara , a fost doua luni la CANAL , cu mai multi colegi din liceu .
Mi-a povestit ca nu se omora nimeni cu munca , dupa lucru , era distractie , bere , muzica , fotbal , etc . Erau tineri din toata tara .
Cu banii castigati a stat o luna la mare ,la Costinesti .
Experienta lui de atunci, mi s-a parut beton .
Și acum dacă te duci să lucrezi în Constanța când e sezon a mai poți să rămâi o luna în plus pe acolo. Oricum era o diferență între cei care mergeau voluntar acolo și cei care erau forțați să lucreze.
Imi amintesc ca pentru mama mea (faptul ca fratele meu a trebuiT sa mearga impreuna cu alti colegi de liceu la Canal) , a fost o tragedie .
Normal că era o tragedie pentru că acolo au avut loc peste 1000 de accidente mortale deci nu era de glumit.
Da toți sunt simpli numai tu ești deștept. Toți merg pe contrasens pentru tine și de aia ți se recomanda adresa respectivă și creșterea dozei de medicație psihotropă.
in UE doar studiu de prefezabilitate ar dura 15 ani si ar costa triplu.. dupa aia cautat lilieci, oase de dinozaur, inca zece ani.. Birocratia UE e infinita.. zilnic inventeaza noi legi si baga noi taxe..
La mine in sat erau pe vremea comunismului 5 angajati la primarie.. Acum is 30.. Si populatia e cam la fel.. Te miri ca platesti 80% din munca taxe.. practic lucrezi 8 zile din zece ca sclav.. mai rau ca in uniunea sovietica , mai rau ca iobagii
Dacă și-au angajat toate neamurile și au fost lăsați de guvern iar populația când a văzut așa ceva nu a votat să îi schimbe, normal ca și-au făcut de cap.
Populatia a votat parlament de maxim 300.. conteaza? Populatia ar trebui sa decida valoarea imozitelor nu hotii.. 1% administratie, 2%armata, 6% sanatate 10% invatamant.. total 19%.. TVAul ar trebui sa fie singura taxa.. si ar trebui sa fie arhisuficient.. fara restu de 60% taxe… Am ajuns mai rau ca iobagii. muncim opt zile din zece pentru stat
Cinema PARC
Cinema Arta era in Iosefin pe strada unde a fost Kandia
Probabil se referea la Apollo cum se chema cinematograful inițial.
Trolli putiniști nu au ce căuta pe un forum decent așa ca trebuie vidanjate și trimis la adresa de lângă sediul PSD să primească medicație pentru frustrările și plăcuțele lor la pachet cu nostalgia pentru perioada comunistă. Câte accidente de muncă au fost pe șantierele patriei, asta evident că nu se pune pune.
Au fost mai proruși decât cei din Cehoslovacia, Ungaria și Yugoslavia, asta e clar. Nu au ieșit din cuvântul rușilor, acolo unde conta și atunci ăștia i-au lăsat în pace să rămână staliniști până în ‘89. De altfel ăștia educați la Moscova cum este tovarășul Iliescu au fost cu ei și după ‘89. Noroc că CDR-ul a schimbat macazul că altfel eram tot cu Iliescu și Văcăroiu un fel de Belarus.
Vezi ce debitează gurul tău când a repetat în mai multe locații discursul de inaugurare a criminalului de război Antonescu și apoi îl laudă peste tot pe Putin. Voi ăștia care sunteți martorii lui primiți prin mizeria aia de tik tok numai ce vă convine și așa vă spală șarlatanul ăsta pe creier fără să vă dați seama.
Propaganda ca propaganda, dar calea ferata chiar s-a facut. Cat mai ramasese de facut, are Historia un articol despre asta. Adica vreo 16 km in… jumatate de an!!! -si ce km!, de-aia grei, munte, nu balet. Aproape 30 de mii de muncitori…
„Hei-rup! Hei-rup! Cad stanci de fier/ În lupta dusa de brigadieri!”🤡😁🤡😁🤡
Noroc ca acum sunt filme cu supereroi, oamenii ne-muncii din zi de azi pot astepta linistiti la locurile lor” sa vina si in viata reala supereroii sa le rezolve diversele probleme🤡😁🤡 avem cola, blugi si chiar abonament la Netflix, e ceva! Parca asta s-a cerut la Revolutie, nu?
Lasa ca face si grindeaNU un film propagandistic despre cum se modernizeaza infrastructura de transporturi. Sau macar niste articole platite.🤡😁🤡
Alt comentariu care trebuie cenzurat pentru propagandă comunistă.
@ intre bare
Încă nu ți-ai dat seama ca nu ești dorit aici și că nimeni întreg la minte nu cumpără ce gogoși vinzi tu? Eventual specialiștii de la adresa care îți este sugerată ar avea un interese profesional legat de comportamentul tău și de fixațiile pe care le tot repeți pe forumuri.
Am uitat: du-te comenteaza accidente rutiere, sint cateva articole, iar tu cam la nivelul ala esti, Bioxy🤡🤡
Basti.
Comentez și acolo dar nu văd care este problema ta cu asta. Mai bine ai vedea de plăcuțele tale, tulburările persistente de frustrare și nostalgie pe care le manifești și rusofilia scăpată de sub control. Astea ar trebui să te preocupe pe tine.
În primul rând libertatea de exprimare are limite mai ales pentru persoane cu probleme la mansardă și în al doilea rând o entitate privată nu este obligată să îți ofere ție o platformă pentru ca să îți propagi inepțiile, rusofilia, apărarea corupților și condamnaților penali, a plagiatorilor, specialilor și a tot felul de FSN-iști. Ți-am mai spus că de vreo 15 ani constituția e suspendată pentru că de atunci nu se mai aplică decât selectiv.