Pasarela Indragostitilor de la Timisoara, prea mica pentru un cost atat de mare. Inginer constructor de la USR, indignat ca Primaria face podul pietonal cu 2 milioane de euro: Vad ca insistam pe preturile astea rupte de realitatea din piata

TIMISOARA. Cu cateva zile inainte de Paste, pe site-ul Primariei Timisoara, dar si pe pagina de Facebook a viceprimarului Ruben Latcau era anuntata inchiderea Pasarelei Indragostitilor, podul pietonal de langa Parcul Copiilor, in vederea demolarii acesteia si construirii uneia noi. Spre deosebire de anuntul de pe primariatm.ro, postarea facuta de vicele Latcau cuprindea si urmatorul detaliu: “Bugetul estimat pentru construirea noii pasarele se ridica la aproximativ 2 milioane de euro”.

Suma avansata de Ruben Latcau l-a determinat pe unul dintre useristii timisoreni cunoscuti pentru franchetea cu care isi exprima punctele de vedere, Alin Ciobanu (inginer constructor de meserie), sa fluiere din nou in biserica. Recte, sa comenteze in stil propriu, chiar pe grupul de Facebook intern “Membri USR Timis”, bugetul pe care Primaria Timisoara l-a alocat operatiunii mai sus mentionate: “La aproximativ acelasi pret, Oradea a deschis in 2018 un pod peste Cris (deci de vreo doua ori mai lung), lat de 18 metri (de vreo 2 ori si ceva mai lat, dupa cum pare a fi pregatit al nostru, din randarile publicate), cu trafic auto (deci incarcari utile si nevoie de redundanta structurala de cateva ori mai mari). In 5 ani, inflatia cumulata in euro e de vreo 20%. N-am comentat nimic la pasarela Gelu pentru ca <e proiect mostenit si no, sa nu refacem documentatia si procedurile de la 0, sa nu pierdem timp, sa nu se ia Lae de noi, sa nu…>, dar vad ca insistam pe preturile astea rupte de realitatea din piata. Si nu, nu ies minuni dupa licitatie (vezi pretul de la pasarela Gelu sau orice alta lucrare licitata de PMT in acest mandat sau in precedentele)”. Captura foto cu textul integral este atasata acestui articol.

Asa cum reiese din linkul atasat postarii sale, Alin Ciobanu a preluat cifrele referitoare la podul din Oradea dintr-o stire publicata la vremea respectiva (2018) pe digi24.ro, in care se mentiona suma de 11,3 milioane de lei, adica aproximativ 2,4 milioane de euro la cursul BNR valabil atunci.

Aceeasi suma apare, la virgula, si pe site-ul primariei orasului de pe Crisul Repede, oradea.ro: “Pretul contractului de lucrari este de 11.343.150,89 lei fara TVA, durata de executie fiind de 12 luni. Constructia s-a incheiat cu doua luni inainte de termen”.

Totusi, in acelasi anunt de pe site-ul Primariei Oradea, cateva randuri mai jos, apare si o declaratie a primarului de la acea ora, Ilie Bolojan, data in momentul inaugurarii Podului Centenarului, din care aflam ca “valoarea aproximativa este de 3,3 milioane euro, dintre care 2,6 milioane euro reprezinta finantarea europeana, iar diferenta de bani o reprezinta cofinantarea noastră”.

Cu toata aceasta nesincronizare intre suma publicata pe site-ul oficial al Primariei Oradea si cea mentionata de fostul ei conducator, discrepanta sesizata de Alin Ciobanu intre bugetele alocate pentru construirea a doua poduri pietonale, unul pe Bega si altul pe Crisul Repede, continua sa ridice serioase semne de intrebare.

Am intrat in posesia mai multor documente elaborate in timpul administratiei Robu, gen expertiza tehnica a pasarelei pietonale de la Parcul Copiilor sau nota conceptuala privind obiectivul de investitie Studiu de Fezabilitate Pasarela Indragostitilor, din care am aflat ca podul care urmeaza a fi demolat are o lungime de 35 de metri si o latime de 1,90 metri.

Si acum revenim la articolul publicat pe site-ul Primariei Oradea, pentru a va oferi cateva cifre concludente: “Potrivit constructorului, Podul Centenarului este cea mai mare structura de acest gen din Romania, avand o deschidere de 80 metri, sustinerile fiind doar pe mal. Podul Centenarului este un pod in arc cu calea la mijloc, latimea totala a constructiei fiind de 18 metri, fiind prevazut cu doua sensuri de circulatie, fiecare banda avand 3,5 metri. Totodata, trotuarele sunt foarte generoase, avand fiecare 3 metri latime, ele deservind atat pietonii cat si biciclistii. In ceea ce priveste legaturile cu strazile adiacente, acestea sunt asigurate prin doua intersectii sub formă de giratie”.

FOTO: www.presshub.ro

FOTO: www.presshub.ro

FOTO: infooradea.ro

Asadar, toate cele de mai sus au costat 3,3 milioane de euro, in timp ce la Timisoara, suma estimata pentru edificarea unei pasarele noi peste Bega – una exclusiv pietonala si mult mai scurta (circa 35 de metri, fata de 80) si mult mai ingusta (circa 5 metri, fata de 18) in comparatie cu podul din Oradea – este de 2 milioane de euro.

Se pare ca Alin Ciobanu nu a fluierat degeaba in biserica, iar Ruben Latcau si echipa sa ar trebui sa-si refaca socotelile…

Pentru a-l ajuta pe tanarul viceprimar Latcau, ii mai oferim un exemplu, tot din Oradea, si anume proiectul intitulat “Construire pod pietonal peste Crisul Repede – zona Hotel Dacia – Hotel Hilton„, prezentat, in acelasi an 2018, de fostul primar Ilie Bolojan intr-o conferinta de presa.
Iata ce spunea Ilie Bolojan in 25 octombrie 2018: “Podul va fi unul hobanat, in stil harpa, asimetric, cu o singura deschidere si un singur pilon de ancorare de 34,70 metri, inclinat, amplasat pe malul drept (Parcul Bratianu, Hotel Double Tree Hilton). Podul va avea o lungime de 91 de metri si o latime de 4,20 metri si va fi iluminat atat general cat si arhitectural. Accesul va fi asigurat prin scari pentru urcare/coborare pietoni, precum și rampe pentru biciclisti si persoane cu dizabilitati, prevazute cu platforme orizontale de odihna. Valoarea totala a investitiei este de 10.978.253,38 lei + TVA, durata de realizare fiind de 18 luni, din care durata de executie a lucrarilor este de 12 luni” (
oradea.ro).

Pana la urma, valoarea anuntata in 2018 de Ilie Bolojan s-a dublat, conform unui raport de activitate pe 2022 al Primariei Oradea, din care aflam ca respectivul pod pietonal se afla anul trecut inca in stadiul de pregatire, iar acum costa 20.090.000 lei, adica 4,1 milioane de euro.

Chiar si-asa, comparatia nu-i este favorabila Timisoarei, care anunta, prin vocea viceprimarului Ruben Latcau ca este gata sa plateasca jumatate din suma de mai sus pentru un pod de aproape trei ori mai scurt…

Si inca un exemplu, de aceasta data din Arad, unde chiar in aceasta luna o firma locala si-a adjudecat la licitatie contractul avand ca obiect „Amenajare pod pietonal acces Insula Mures” pentru suma de 12.739.748 de lei (fara TVA), adica aproape 2,6 milioane de euro.

Noul pod pietonal de peste Mures al vecinilor aradeni va avea o lungime de 99,60 de metri, adica si acesta va fi de trei ori mai lung ca noua pasarela de la Timisoara, acolo unde, vorba lui Alin Ciobanu, administratia locala insista pe preturi rupte de realitatea din piata…

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Concluzia pe care am tras-o: La Timisoara se fura mai mult ca la Oradea

    • Exact , la Timisoara se fura ca-n codru !! Dar asta nu de acuma , ci de cand au plecat ungurii, austriecii , nemtii si banatenii !! Cei care au ramas sunt prea mici , prea putini sa mai schimbe ceva , au venit alte culturi care sunt multumiti ca aici e ca si la ei acasa! That s it , Timisoara e condusa de prosti , punct.

      • @TimiCioara2021, cel cu „ungurii, austriecii, nemtiii si banatenii plecati”

        Prostea, furaciunea asta se produce sub „conducerea inteleapta” a unui neamt care A VENIT in Tiganisoara. Furaciunea asta si celelalte care au fost deja comise sub stampila si semnatura unui jeg de neamt pe care l-au votat toti tampitii din „horasul” lui Carpaci. Un primar dupa chipul, asemenarea si hotia voitantilor lui. Asa sunt banatenii (cu tot cu unguri si nemti), sunt hotii Romaniei, asta e realitatea si e normal sa fie asa – istoricul banatean Ioan Hategan iti spune care ti-au fost stramosii: „Prostituatele și tâlharii din Imperiu erau urcați în căruțe și trimiși la marginea imperiului, ca pedeapsă. Mulți dintre ei au ajuns în Banat, unde de multe ori erau lăsați în câmp, să se descurce”

      • Dar avem primar neamt. Cu drept de VETO.

    • MUJE MUNCA , MUJE PSD

      • USR fura si proiectele arhitectilor care nu sunt membrii USR. Nivelul USR de furt a depasit orice imaginatie. Esti penibil.

  2. usr-ul e un fel de :rade ciob de oala sparta.Ei sunt mai incompetenti decat ceilalti papagali(psd,pnl,etc) la un loc.Stiu doar sa arate cu degetul.In schimb sunt lipsiti complet de viziune,o tin tot cu studii platite cu bani grei si nu vin cu niciun proiect.Sunt de acord ca pretul de 2 milioane e absurd..dar la noi toate lucrarile sunt supraevaluate..ca deh..trebuie sa mai traisca si altii.Si asta indiferent de cine e la conducere.Ca asa e in Romania.

    • Si a cui e vina daca nu a noastra fiindca permitem asa ceva? Sunteti prea ocupati cu totii ca sa organizati proteste, stati ca ghioceii si comentati din spatele unei tatsaturi. Am iesit si pe vremea plandemiei la protest, fara frica, cu masca agatata de ureche si m-am luat cu militia in gura si nu mi-am luat amenda, dar astia sunteti, neam de ghiocei, lipsa de testosteron. Tara asta dispare. Neamul asta dispare.

      • Eu nu aveam Facebook pe vremea cand semnau zeci de mii de oameni petitie ca vor prostest pt centura. M-am dus EU CU FAMILIA la protest si am fost 100 de protestatari+ 20 turisti. Din cauza asta nu mai ies la nici un protest !

  3. O intrebare: la celelalte exemple de poduri din vest e vorba de demolare+reconstructie, sau de constructie de la zero? Costurile sunt putin diferite.
    Inca una – mai inspre est cat costa constructia podurilor? Inclusiv ale celor care cad de-a dreptul folcloric, si nimeni nu este de vina.
    Inca una – d-l inginer constructor a verificat mai recent cresterea costurilor la materiale (care nu da semne ca incetineste) si stie perfect aceste costuri pana la finalizarea proiectului? Sau crede pe cuvant inflatia oficiala? O dam la cine ofera pretul minim, si-l crestem de 5 ori cu acte aditionale, ca in vremurile prospere?

    • pai sa cumpere otelul, fierul si toate cele acum, cine-i opreste? podul ala in 3 luni maxim ar trebui sa fie gata, ei l-au inchis si nici macar nu-i gata studiul de fezabilitate, stii cam cate mii de persoane foloseau podul ala zilnic?

      • Cam cate?

        • Multe, printre care și eu în fiecare dimineață

      • Geniu, frate! Banuiesc ca mancare si bautura va cumparati in avans pe 3 ani, ca sa nu va prinda vreo criza!

        • Nu, domnule bou, dar cand faci acum o lucrare si o licitatie, nu le faci la pretul de la anul. Si te pregatesti in avans, nu arunci banii pe studii de fezabilitate si alte mizerii din care se poate fura.

  4. Aruncați podul în aer,da-l dreaq

  5. oribil arata podul ala din oradea…

    • DAr pe oameni îi intereseaza utilitatea lui nu aspectul.

  6. Luav-ar dracu’ pe toti. Plecati acasa si lasati Timisoara in pace.

    • Te sustin

    • Fritz ar trebui sa faca asta primul.

  7. O sa fie total din aur poleit cu aur.

  8. Imi este efectiv scarba de aceste tactici securiste pe care le practicati la Opinia Timisoarei. Si sa fie reale acele capturi de ecran, tot cu scarba raman! Asa faceti voi opozitie bai ratatilor? Fiti baieti destepti si veniti voi cu sume si contra-argumente securisti mici ce sunteti! De ce va folositi de amaratii aia? Vai de capul vostru, imi e mila de voi, la nimic nu sunteti buni. Tocmai de aia USR o sa mai castige un mandat, pentru ca nici de opozitie nu sunteti in stare. Varza, praf! Asta ca sa nu mai zic ca voi comparati mere cu pere, preturile fiind cel putin DUBLE fata de acum 5 ani.

    De abia astept alegeri. O sa votez Fritz doar ca sa nu ma mai pricopesc cu securisti ca voi la carma orasului. Rusine sa va fie neputinciosilor! Va bateti joc de orice urma de jurnalism, nici cand o sa spuneti adevarul nu o sa va mai creada nimeni.

    • @Avram
      Cum adica „si sa fie reale acele capturi de ecran”?! 🙂 Si nu, nu compara nimeni mere cu pere, ai in articol inclusiv preturi practicate in 2023, la Arad. Trebuie doar sa te calmezi si sa citesti cu atentie 🙂

      • Cand ai construit ultima data o casa? Dar o gradina cand ai amenajat ultima oara? Ai idee care sunt preturile sau tu inca traiesti cu impresia ca ridici o casa cu 80,000 euro?

        Parca traiti pe alta planeta 🙂

        • 40000 euro maxim. Daca ai terenul. In zona mai la 20-30 km de Timisoara, 40000 cu tot cu teren

    • Asta e nivelul postacilor USR. Nu inteleg ce citesc, nici nu se obosesc sa treaca de titlu. Daca nu e oda la Fritz, da-i cu hate, da-i cu hotii de dinainte, da-i cu jurnalistii de rahat. Greu sa pricepi cateva paragrafe cand nu ti-a placut scoala sau inzestrarea nu depaseste 2 neuroni, asa-i?

      • Oda la Fritz, in OT? Consumul de etnobotanice ia amploare…

    • Na, că ai mai luat un ban de la partid și pentru postarea asta.

  9. domnule ciobanu, mai elocvent era sa calculezi de ce a costat un catarg 50 000euro un catarg, ciment, balast , armatura si teava, cam cat o casa medie pe parter

    • Poate a calculat. Dar cu subiecte ca asta nu ies articole.

    • latcau tu esti?

    • Băi gunoi infect, este adevărat cei dinainte au furat, dar voi ce ați spus că veți face??
      Veți fura mai puțin, la fel sau nu veți fura nimic??
      ….rați ai dreq de gunoie infecte!!!

    • Mai elocvent ar fi sa adunati banii de pe contractele cu dedicatie date de USR in astia doi ani la obligatii (studii si parastudii, firme USR si sponsori), sa adunati salariile incasate de toti smardoii pusi pe pile in societatile primariei, salariile angajatilor pe pile in administratie tot de dominic fritz care ne flutura CV-uri pe FB cu nesimtire, desi concursurile erau aranjate cu 2 luni inainte si sa vedeti la ce sume ajungeti. Lasati hotii de dinainte, de aia i-am schimbat si i-am trimis acasa. Hai sa vedem de hotii de acuma, care fura mai dihai ca aia de atunci

      • Da bravo Latcau, esti pe combinații grele baiete ! cum sa puteti fura altfel ? la 2 mil euro e loc de ciugulit..De ce nu îl construiți din fonduri europene??? acolo nu e loc de furaciuni..

  10. asa se intampla il pui pe latcau sa vorbeasca si sa faca proiecte la alte ore decat trezit la 3 dimineata. o ia razna

  11. De multe ori se poate calcula un cost al unei construcției pe baza unei lucrări similare ținând cont de unele aspecte care difera de la o lucrare la alta, acest lucru este valabil la construcții civile,industriale și agricole se poate extinde și la construcții drumuri poduri și cale ferate(cum unii procedeaza la autostrăzi),dacă podul din Oradia a costat 3,3 milioane de € ,pentru un pod de aceeași forma și material va costa aproximativ :[(3,3×10^6)/(18×80)]×[35×5]=450000€ (patru sute cincizeci de mii de Euro) este suficient pentru așa lucrare că să fie executată de un bun antreprenor onest cu o condiție să aibă investitorul câțiva diriginți de șantier de specialitate care sa țină cont de principiile acestei activități (loialitatea, imparțialitate, profesionalism și respectarea legislației).

  12. Faza e ca astia nu fac nimic nici la preturile astea aberante. Doi ani jumate de la alegeri si 0 rezultate

  13. Si mie mi se pare scump asa la ochi, dar nu ma pricep, nu lucrez in domeniu. Pentru cei care cunosc mai multe, veniti cu o contra-oferta: uite eu, firma mea, sau a unui prieten, va facem podul cu X lei. Imi aminteste de un amic din Brasov, student prin anii `80`:
    -Cat costa blugii la Timisoara?
    -In jur de 800 de lei, zic eu.
    -Aaaa, la noi la Brasov sunt 400 de lei!
    S-a activat bisnitarul din mine si zic:
    -Pai adu vreo 10 perechi, facem si noi un ban, impartim castigul!
    -N-am cum, zice omul, ca la Brasov nu se gasesc.

    • Stim toți, tu te pricepi numai la lins !!
      Și asta al draq de bine !!
      Apropo, cât a costat reabilitarea podurilor Eroilor și Ștefan cel Mare de către administrația liberală ???

    • La mistouri, voi, useristii, sunteti primii. Ori nu ai citit articolul, ori ii de musai sa arunci in derizoriu ca asa a venit mesajul de la stapanire sa spradui pe net. Pana una alta, Ciobanu chiar e in bransa si stie ce spune, inginer constructor. E cu atat mai credibil cand este userist si toata lumea stie asta. Nu inteleg de ce trebuie sa-l luati la impins vagoane doar pentru ca nu impartaseste punctul de vedere al vicelui despre care toata luma stie ca e habarnist… E limpede ca nu va place critica si ca sefii vostri sunt nitel disperati ca se subtiaza timpul in care sunt la butoane si au pita si cutitul in cheltuirea banului public. Am vazut n exemple de furtisaguri useriste la TM.

  14. Oradea e Oradea, nu vă raportați la Oradea. Acolo e o lume normală. La Timișoara USR e un alt PSD „văzut de la spate”, vorba cântecului.

  15. Ce îmi place de tineri PNL iști cum vin și fac pe înțelepți,după ce au furat Timișoara și au ținut o in întuneric timp de 8 ani( iapa, naselu,palmieri, colterm , fara creșe ,fara grădinițe,fara școli, Palmieri, centrul o cocina, autostrăzi în oraș, furturi de terenuri cu certificat de revoluționar). Și prețul nu e stabilit încă.

    • Si mie imi place de tinerii USR-isti pentru care nu conteaza cat fura sefii lor, ci doar cat au furat aia de dinainte:))))) Alta placa n-aveti? Nu pentru ca ati zis ca veti fi cinstiti si nu veti fura v-am votat pe voi , si nu pe ailalti? Penibililor si hotilor. Nu va mai tavaliti de grija hotilor de dinainte, nesimtitilor si hotilor

  16. Eu as mai zice: pensii speciale, asigurarea RCA, preț la gaz la curent, la alimente, fara stadion,fara sala polivalentă ,fara centura toate astea mulțumită PNL măreț.

  17. Stapanii lui Fritz i-au cumparat 2 mandate. Nu au fost ieftine. Trebuie sa isi recupereze banii si sa scoata profit chiar din prima parte a primului mandat.

    • Corect.

  18. Nu conteaza suma imensa. Important e ca: pnl su psd ar fi furat mai mult.

    • USR da lectii de hotie. Sa bagi 20 000 000 de euro in proiect care au fost dirijate catre membrii USR, asta da hotie. Felicitari Fritz, felicitari USR, ati creat o ROMANIE DOAR CU HOTIE.

  19. Greau mostenire este de vina.

  20. Alin Ciobanu tine cu rusii.

  21. Concluzia pe care o trag eu: USR promoveaza transparenta si un mod deschis de a face politica, de vreme ce pe grupurile lor interne se accepta pareri diferite si discutii deschise despre subiecte de interes public, tocmai pentru a se ajunge la cea mai buna solutie. Ma indoiesc ca asa ceva se practica si la celelalte partide..

    • Concluzia pe care o trag eu: USR foloseste tehinici de manipulare de tip Stalin/Putin. Uite de exemplu tu usristule: incerci prin comentariul tau se deturnezi atentia cititorilor de la faptul ca usrul tau delapideaza banul public cu podul respectiv si sa ii ghidezi in directia unui laudatio facut colegilor dai.
      Nu stiu care pacate trebuie noi sa le spalam dar uite cum nici dupa mai bine de 30 ani de la revolutie tot nu am reusit sa scapam de voi, posesorii sau vitorii posesori de pensi speciale.

  22. Pasarela Îndrăgostiților se numea așa pentru că îndrăgostiții își pecetluiau iubirea veșnică cu un lacăt fixat pe grilajul pasarelei. Așa cum apare în noul proiect vor avea parte doar de betone vopsite în negru și vor trebui să treacă la „mâzgâieli” tip „artă stradală” !! Halal iubire veșnică! Marginile sunt de beton de nu poți să admiri Bega, în schimb se fac două platforme de „belle vue”. Ha, ha, ha
    Trebuie schimbat numele pasarelei în „Pasarela artei moderne” că și așa e plin orașul de pe Bega de artă modernă prost înțeleasă. Vezi copil de tablă cu burta găurită, puii de tablă, schelă pe post de artă, etc.
    O zi bună „arhitecți timișoreni”, ca să se inspire din Calatrava, Venezia.
    PS: Era mult mai bine ca pasarela să fi fost doar restaurată, schimbate balustradele cum ar fi cele de la „belle vue” și cam atât. Și să nu se demoleze cum s-a făcut cu Podul dacilor, pod care era unul superb și care s-a înlocuit cu un pod de tablă, anost, fără personalitate, ca un pod oarecare din afara unui oraș…