Cresterea economica, redresarea tarii prin plata arieratelor si modernizarea sistemului sanitar sunt directiile pe care FMI le traseaza guvernantilor. UE poate sprijini 95% din proiectele de investitii.
Absorbtia fondurilor europene puse la dispozitia tarii noastre ramane descurajanta, iar risipa fondurilor europene este iminenta, ne avertizeaza seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.
“Guvernele trebuie sa impulsioneze investitiile publice prin fonduri europene. Odata cu reducerea partii de cofinantare nationala si cu rambursarea TVA a crescut capacitatea de atragere a fondurilor europene. Absorbtia efectiva se mentine descurajanta. Desi raman neutilizate fondurile europene apar proiecte noi care pot fi finantate prin buget sau in afara bugetului. Ele trebuie evaluate astfel incat sa fie prioritizate. Este crucial pentru Romania sa se previna risipa fondurilor europene”, a explicat Jeffrey Franks.
Romania poate sprijini efortul de crestere economica si de crestere a numarului de locuri de munca prin tragerea, pana la finele anului 2012, a aproximativ opt miliarde de euro din fondurile europene, a completat directorul pentru Romania al Comisiei Europene, Istvan Szekely, cu ocazia prezentarii concluziilor misiunii de evaluare a FMI si CE.
Acesta a subliniat ca autoritatile europene au facut o propunere ca Uniunea sa sprijine financiar pana la 95% din proiectele de investitii.
Fracks considera ca a doua provocare pentru Romania, in afara fondurilor europene, o constituie eficientizarea functionarii sistemului sanitar.
„In conceperea acestui sistem va fi important sa se realizeze nivelul dezirabil de servicii care sa acopere nevoile si sa se asigure resurse suficiente de la buget si din contribuitii sociale. Nu poate fi administrat acest sistem fara resurse financiare suficiente„, a explicat seful misiunii FMI in Romania.
A treia problema este eliminarea arieratelor, in opinia sefului misiunii FMI.
„Aici autoritatile au eliminat aproape total arieratele bugetului de stat si ale asigurarilor sociale. Toate tintele au fost indeplinite. Acum Executivul se concentreaza pe arieratele din companiile de stat care reprezinta patru la suta din PIB si un obstacol major in calea cresterii economice„, a explicat Jeffrey Franks.