Asatazi, 21 iunie facem o incursiune in timp. Suntem in aceeasi zi, dar in 1936, si ne aflam pe stadionul Venus din Bucuresti, acolo unde Ripensia Timisoara, cea mai buna echipa din anii ’30, intalnea in ultimul act al Cupei Romaniei Unirea Tricolor Bucuresti.
CITESTE SI: Bronz national pentru fetele de la ACS Raisa Timisoara in prima liga de fotbal in sala. Foto si video
Echipa timisoreana era in drum spre castigarea campionatului, insa nu a fost chiar usor. Cinci echipe s-au batut la titlu, dar Ripi a terminat prima cu 30 de puncte, doua lungimi peste surprinzatoarea AMEF Arad. O serie de 3 echipe terminasera pe locul 3, ele fiind si principalele contracandidate la titlu, Juventus Bucuresti, CA Oradea si Venus Bucuresti. De fapt, lideri dupa tur erau Oradea si Venus. Cu o generatie de aur, Ripensia isi adjudeca titlul inca din penultima runda. In Cupa a fost o aventura frumoasa incheiata cu meciul contra celor de la Unirea Tricolor Bucuresti, doar locul 11 in acel sezon.
Traseu anevoios, finala apoteotica
In martie 1936, in faza 16-imilor, Ripi era obligata sa joace la Bucresti chiar impotriva CFR-ului (Rapid). Cele doua echipe se intalnisera in ultimul act al editiei precedente, feroviarii impunandu-se dramatic. Gazdele au condus la pauza cu 1-0, dar banatenii au avut puterea sa intoarca meciul in partea secunda si sa mearga mai departe dupa 3-2.
Optimile au fost cu mult suspans pentru Ripensia, care pana in acel sezon avea in palmares un titlu si o Cupa, obtinute in 1933. Trupa in galben si rosu a terminat la egalitate, dupa prelungiri, acasa cu Crisana Oradea. Meciul s-a rejucat pe malul Crisului Repede, dar din nou a fost egal, dupa 120 de minute, 2-2, departajarea cu lovituri de penalitate nefiind introdusa. S-a jucat un al treilea meci, de aceasta data la Bucuresti, iar timisorenii s-au impus cu… 8-3, dar tot dupa prelungiri! Calificati in sferturi, Ripi nu s-a mai uitat in spate pana in finala, a fost 9-2 cu Minerul Lupeni (foto) in deplasare, sferturi, apoi 4-2 la Bucuresti cu U Cluj in semifinale.
Finala fara istoric si dubla
Si ajungem in marea finala de pe Venus. Iar Ripensia incepe in formula standard, Pavlovici – Burger, Hoksary, Chiroiu, Kotormany, lakatos, Bindea, Beke, Ciolac, Schwartz, Dobay. De cealalta parte, Unirea Tricolor nu era favorita, dar dorea sa profite de faptul ca meciul se joaca in Bucuresti.
Dupa o prima repriza echilibrata, Dobay a deschis scorul pe finalul primei parti, dar Valeriu Sony Niculescu a egalat din penalty in minutul 50. Acest lucru a infuriat echipa banateana, care a etalat apoi celebrul joc, avand si sfertul de ora de aur pe final, atunci cand adversarii erau nauciti de viteza banatenilor. S-a terminat 5-1, dupa dublele lui Schwartz si Ciolac. Asadar, in fata a aproape 20.000 de spectatori, Ripensia ridica in aer Cupa si reusea in acel sezon primul event din istoria fotbalului romanesc. Echipa timisoreana avea sa mai stranga pana la inceputul celui de-al doilea razboi mondial un titlu si sa joace o finala de Cupa, pierduta tot in fata Rapidului.
Vremuri de glorie al fotbalului timisorean, care dadea ora exacta, atat din punct de vedere al calitatii jocului si jucatorilor, cat si de reprezentare la echipa nationala. In perioada interbelica, Chinezul a castigat 6 titluri consecutive, iar Ripensia s-a impus in 4 campionate si si-a mai adaugat doua cupe.
sursa foto: bancaderezerva.wordpress.com
Pareri
eu nu inteleg folbalul, ce a fost atat de spectaculos la un gol daca si dupa 85 de ani e ridicat in slavi.
lasati folbalul oameni, cititi o carte.