O poveste ce-ti da fiori, chiar si la 53 de ani de cand s-a intamplat. Este vorba de cel mai teribil accident petrecut vreodata pe munte in Banat.
In urma cu mai bine de o jumatate de veac, in mai 1966, noua oameni piereau pe Muntele Mic, in timpul unui concurs de orientare turistica.
Desi era 29 mai, in prag de vara, din senin, s-a iscat o furtuna cu o forta incredibila. A pornit un vant ce batea cu 90 km/h, iar o ploaie torentiala s-a transformat rapid in zapada, acoperind muntele cu o ceata groasa.
9 dintre participantii la competitia organizata de Federatia Orientarii Turistice, cu sprijinul unui resitean stabilit in Timisoara si Asociatia Electromotor Timisoara, aveau sa-si piarda viata rand pe rand pe munte, noteaza profesorul dr. in istorie Mircea Rusnac, cel care a documentat tragica intamplare, in conditiile in care in presa vremii nu s-a scris nimic despre cele petrecute.
Vremea, care s-a schimbat dramatic in doar cateva minute, i-a luat prin surprindere pe competitori, iar acestia au intrat in panica.
O saptamana a durat cautarea cadavrelor. Pe unul dintre participanti echipele de salvatori l-au gasit mort in picioare, tindndu-se de crengile unui brad sub care se adapostise.
Un altul ar fi fost jefuit de niste ciobani carora le ceruse ajutor si care mai apoi l-ar fi ingropat intr-un loc nestiut pana in ziua de astazi.
Soarta cruda si pentru un tanar de 24 de ani care si-a gasit sfarsiul doborat in zapada de o criza de glicemie care l-a prins fara niciun cub de zahar in buzunare. Un alt tanar de la Electromotor Timisoara a murit si el rapus de ploaia inghetata pe o poteca, iar cadavrul i-a fost adus acasa intr-un camion, dupa ce a fost gasit de propriii sai colegi de munca, care au participat la cautari.
Mai multe despre aceasta tragedie consemnata de profesorul doctor in istorie Mircea Rusnac gasiti aici!