Nu viteza, ci pietonii au provocat cele mai multe tragedii in accidente pe strazile din Timisoara si pe soselele din judet, anul trecut. Pe locul trei sunt abaterile biciclistilor. 33 de vieti curmate si 42 de oameni grav raniti

TIMIȘOARA. Indisciplina pietonilor în trafic, viteza conducătorilor auto, abaterile bicicliștilor, depășirile neregulamentare. Acestea sunt, în ordine, primele cauze care au dus la producerea a numeroase accidente grave pe șoselele din Timiș anul trecut, soldate cu 33 de morți și 42 de răniți grav.

O arată statisticile IPJ Timiș pe 2024, obținute la solicitarea opiniatimisoarei.ro.

În total, anul trecut, s-au înregistrat pe străzile din Timișoara și pe șoselele din județ 65 de accidente grave, în scădere față de 2023, când s-au produs 68 astfel de evenimente rutiere. S-au pierdut și mai puține vieți, cu un an înainte numărul morților fiind de 37, față de 33 în 2024. A scăzut puțin și numărul răniților grav anul trecut, de la 43, cu un an înainte, la 42.

Indisciplina pietonilor, viteza șoferilor și abaterile bicicliștilor au smuls cele mai multe vieți în 2024

Pentru al treilea an consecutiv, potrivit statisticilor poliției, în mod surprinzător, nu viteza se află în vârful topului cauzelor care au dus la producerea celor mai grave accidente, în Timiș.

Pe prima poziție stă conduita pietonilor în trafic.

Nu mai puțin de 12 accidente grave s-au petrecut din pricina celor care au traversat neregulamentar strada, din cauza pietonilor care au circulat pe carosabil ori au sărit în fața mașinilor. 6 oameni au murit în aceste accidente provocate de pietoni în Timiș, iar alți 6 au fost grav răniți, anul trecut.

Destule au fost și accidentele produse din cauza șoferilor care au călcat prea tare pedala de accelerație.
Conducătorii auto care nu au adaptat viteza la condițiile de drum au provocat 8 accidente grave în Timiș, soldate cu 4 morți și 6 răniți grav. Astfel, viteza a fost a doua cauză a accidentelor grave petrecute în județ în 2024.

Aproape la fel de multe precum cele din pricina vitezei șoferilor au fost și accidentele grave produse din cauza bicicliștilor care n-au respectat regulile în trafic. 7 evenimente rutiere severe s-au produs în Timișoara și în județ din pricina abaterilor bicicliștilor, soldate cu 3 morți și 4 oameni răniți grav.

După statistici, pe locul patru între cauzele care au dus la un număr însemnat de tragedii s-au aflat depășirile neregulamentare. Au fost 5 accidente grave din acest motiv, în care și-a pierdut viața un om, alți 6 fiind internați cu săptămânile în spitale.

Anul trecut, conducătorii auto care nu s-au asigurat la schimbarea direcției de mers au dus la uciderea a 2 persoane și rănirea gravă a altor două, în 4 accidente.

Ochii în telefoane, pe TikTok sau Facebook, nu la drum

2 accidente grave, în care un om a murit, iar un altul a fost rănit figurează ca având drept cauză ‘alte abateri de natură a distrage atenția’, unde se regăsește folosirea telefonului la volan, mai ales pentru a consulta ori folosi rețelele de socializare.

Cifrele sunt revoltătoare și în cazul iresponsabililor care s-au urcat la volan deși nu aveau carnet. 3 accidente grave, în care a murit un om, iar alți 2 au ajuns în spital, au fost provocate de conducători auto fără permis.

Alte nenorociri au fost provocate de șoferi care nu au respectat distanța între vehicule sau nu au acordat prioritate pietonilor. Din aceste cauze, s-au înregistrat 11 accidente soldate cu 5 morți și 7 răniți grav.

Oboseala la volan a smuls și ea 2 vieți în 2 accidente și a băgat în spital 2 oameni. În toate cazurile, șoferii au adormit la volan.

Potrivit statisticilor IPJ Timiș, în 2024, doar două accidente grave, soldate cu 2 răniți ce a avut nevoie de zile multe de spitalizare, au fost provocate de șoferi care s-a urcat beți la volan.

2 accidente grave au avut loc pe șosele din Timiș din cauza unor conducători auto cărora li s-a făcut rău în trafic, iar un om a murit și un altul a fost rănit.

Un deces a fost înregistrat la o trecere la nivel cu calea ferată, unde șoferul s-a avântat pe linii fără să se asigure.

Din cauza trecerii pe roșu la semafor, s-a produs un singur accident soldat cu moartea unei persoane în 2024, în Timișoara.

Intersecțiile din Timișoara, încă o provocare

În 2024, în intersecțiile din Timișoara, s-au înregistrat 6 accidente grave, care au însemnat 3 morți și 3 răniți grav.

Accidentele mortale s-au petrecut în intersecția Mitropolit Andrei Șaguna cu Baba Dochia, unde un pieton ce traversa pe roșu a fost lovit de mașină și a murit, în intersecția Mureș cu Jean Monet, unde un alt pieton a fost ucis pe zebră, respectiv pe Calea Stan Vidrighin cu Batania, unde s-a stins o fetiță de 10 ani, după un impact violent. Mașina mamei sale a fost izbita de cea a unei soferite care a intrat cu viteză în intersectie pe culoarea roșie a semaforului.

Accidente grave, soldate cu răniți au fost și în intersecții de pe străzile: Cloșca, Sever Bocu sau Iuliu Maniu.

Șir de accidente mortale pe autostrada

Nu puține au fost accidentele mortale petrecute pe autostrăzile din Timiș, care se regăsesc în alte statistici, în 2024.

Printre ele s-a aflat cel în care și-a pierdut viață consulul Ungariei la București. Acesta s-a stins după ce mașînă în care se află a fost izbită violent de un camion intrat pe contrasens pe Autostrada Timișoara – Lugoj.

In alt caz, un sofer a fost grav ranit si masina facuta zob, dupa ce soferul unui tir a dat cu spatele pe soseaua de mare viteza pentru ca ratase o iesire de pe autostrada.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. A-ti ingustat trotuaru, l-ati facut parcari de masini si le-ati permis biciclistilor, inclusiv cele electrice ce trec cu viteza f. mare ca orice miscare poate fi fatala. Pe acel trotuar merg copii la scoala, mame cu copi in caricior, batrani….care tot timpul sunt stresati , facandu-le soferilor conditi cat mai bune in detrimentul pietonilor. Cine a gandit lucrul acesta, mare d…..a fost.

  2. Exista doar 2 categorii: cei care respecta si cei care nu respecta regulile. Iar asta tine de educatie (cei 7 ani de-acasa), nu de mijlocul de transport folosit. Dezbinarea sociala pe tot felul de criterii aiurea foloseste… doar celor care vor sa stapaneasca societatea.