TIMISOARA. Se lucreaza pe toti cei 10 km la a treia descarcare de pe autostrada catre Timisoara, la Sanandrei, care trebuie sa fie gata toamna viitoare.
Antreprenorul profita de vremea frumoasa si mentine ritmul. Peste 100 de muncitori sunt mobilizati in santier cu utilaje.
CITESTE SI: Centura Nord Timisoara va fi largita la 4 benzi. CNAIR da unda verde investitiei. De unde ia banii
De saptamani bune, ARL Cluj (Strabag) a atacat in forta traseul, aceasta dupa ce in primele zile ale lunii octombrie a incheiat evaluarea santierului si a stabilit cu exactitate ce a ramas de facut pe viitorul drum de legatura, unde muncitorii lucreaza chiar si duminica.
„Constructorul responsabil de continuarea lucrărilor la noul drum de legătură dintre DN 69 Timișoara – Arad și autostrada #A1 are o mobilizare continuă, pe șantier fiind peste 100 de muncitori, 55 de utilaje și peste 80 de autobasculante.
Se lucrează la terasamente, la structuri – poduri și pasaje – la podețe, se fac diverse lucrări hidrotehnice, relocare rețele electrice de 220 kV și continuă aprovizionarea cu materiale„, transmit reprezentantii Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Timisoara.
Va reamintim, la momentul rezilierii vechiului contract cu italienii de la Todini pentru aceasta sosea, stadiul lucrarilor era de aproximativ 25%.
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu declara in vara, la semnarea contractului cu noul antreprenor desemnat prin licitatie, ca ARL Cluj (Strabag) e o companie serioasa si ca nu are emotii ca santierul nu va fi incheiat la timp.
In septembrie 2023, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, rezilia contractul cu italienii de la Todini, dupa o serie de amenintari si pasuiri. Decizia a fost luata „din cauza incapacitatii financiare de gestionare a contractului de catre antreprenorul Todini Costruzioni Generali S.p.A., lipsa utilajelor si dotarilor suficiente pentru asigurarea unui ritm de executie corespunzator, lipsa personalului cheie si a personalului muncitor„.
A fost organizata o noua licitatie, iar ARL Cluj – Strabag a preluat recent noul contract.
Traseul drumului de legatura incepe cu 300 m inaintea intersectiei existente, dintre drumurile DJ 692 si E671 (DN 69), cu amenajarea unui nod rutier si se dezvolta pe directia Nord-Est, spre Autostrada A1. Va avea o lungime de aproximativ 10 km.
Clasa tehnica a drumului de legatura este II, iar viteza prevazuta in proiect pentru acest drum este de 100 km/h.
Drumul, cu cate 2 benzi pe sens, care va porni de la intersectia cu Sanandrei, va fi, practic, a treia descarcare de pe autostrada catre Timisoara, dupa Remetea si Giarmata. Vor tranzita noua legatura intre 25.000 si 29.000 de masini, conform estimarilor din proiect.
Pareri
Politicienii primari, presedinti de CJ, directori, ministri MT, sunt pasionati de lucrarile de drumuri. Fac nenumarate vizite pe santiere sa vada cum izvorasc banii din piatra seaca. Pentru a avea bani destui de comisioane constructorii toarna straturi mai subtiri decat in proiecte, schimba piatra concasata de cariera de munte cu pietris de rau la jumatate de pret. Drumurile noi sau cele reabilitate nu sunt durabile si este nevoie de reparatii mai dese. Fonduri publice irosite.
De unde 30%? Umpluturile, unde sunt volume mari de munca, nu sunt nici la 20%, structurile nici la 50%. Nu vorbim de santuri, izolatii, straturi de asfalt, parapete etc. etc. etc. care sunt 0.
Asta e ca si cu declaratiile de pe centura sud prin luna mai: „suntem la 92%, in iunie circulam pe centura”. Si abia s-a deschis in septembrie, cu multe saptamani de peste vara cand s-a lucrat 24/24h.