A batut gongul pentru toamna de teatru de la Timisoara! FEST-FDR la o noua editie

TIMISOARA. A fost deschis oficial Festivalul European al Spectacolului – Festival al Dramaturgiei Romanesti, FEST-FDR2016! Evenimentul este organizat de Teatrul National „Mihai Eminescu” Timisoara, in perioada 25 – 30 septembrie 2016, cu sustinerea Ministerului Culturii si al Primariei Municipiului Timisoara.

Asumandu-si directiile stabilite prin programul propus pentru Capitala Europeana a Culturii 2021, FEST-FDR2016 propune un eveniment plasat sub semnul urgentei si, in egala masura, al diversitatii. De la teme legate de individ si de societate pana la situatii de viata tratate cu implicare, cu umor si, totodata, cu asumata responsabilitate, de la teatru la dans si film, de la spectacole pe texte romanesti la reprezentatii in aer liber ale trupelor din strainatate, dezbateri si lansari de carte, FEST-FDR2016 se racordeaza profund la prezentul imediat.

Festivalul a debutat duminica, 25 septembrie, ora 19.00, in Sala Mare a Teatrului National, cu evenimentul de deschidere, acesta fiind urmat de MESH / OverDose, spectacol al companiei de dans Eva Duda din Ungaria, in aceeasi seara, de la ora 22 fiind programat si SUMMIT_2.0, primul spectacol outdoor al festivalului, prezentat in Piata Victoriei, in fata Teatrului National, de catre deja foarte cunoscuta companie Osmego Dnia din Polonia. Serile urmatoare, programul festivalului cuprinde spectacole pe texte romanesti, cum ar fi: MaRó de Csaba Székely, regia Andi Gherghe, Studio Yorick, Targu Mures; Secretul fericirii de Alexandru Popa, regia Vlad Zamfirescu, Godot Café Teatru & Asociatia Catharsis; Anul disparut.1989 de Peca stefan, regia Ana Margineanu, Teatrul Mic; Ai mei erau super!, text colectiv, regia Cristian Ban, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad; Casa cu pisici, un spectacol de Radu Iacoban, Teatrul Mic; Tihna de Attila Bartis, regia Radu Afrim, Teatrul National Targu Mures – Compania Tompa Miklós; Pisica verde de Elise Wilk, regia Bobi Pricop, Teatrul „Luceafarul” Iasi si Antisocial, un spectacol de Bogdan Georgescu, Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu.

Teatrul „Mihai Eminescu” din Timisoara este prezent in festival cu spectacolele Say it now! de Mihaela Michailov si Marcelino Martin Valiente; Vorbeste cu mine, un spectacol de Ion-Ardeal Ieremia si Avioane de hartie de Elise Wilk, regia Ion-Ardeal Ieremia.

Prezent pentru prima oara la FEST-FDR, Teatrul Masca ofera publicului doua spectacole in aer liber: Vant de primavara si Zidul. De asemenea, in cadul festivalului va avea loc si conferinta Conventia. Intre teatrul de masca si teatrul firescului sustinuta de Mihai Malaimare.

Si pentru ca FEST-FDR este un festival al artelor, marti, 27 septembrie, de la ora 19.00, la Cinema City, Teatrul National prezinta in parteneriat cu Iulius Mall Timisoara si Cinema City, avanpremiera nationala a filmului artistic Inimi cicatrizate, in regia lui Radu Jude, pelicula castigatoare a Premiului Special al Juriului si a Don Quijote Prize oferit de International Federation of Film Societies in cadrul Festivalului International de Film de la Locarno (premiera in cinematografele din Romania este programata pentru 18 noiembrie, pelicula fiind distribuita de microFILM).

Finalul acestei editii a FEST-FDR va fi marcat vineri, 30 septembrie, de doua evenimente ale sectiunii FEST: Salonul nr. 6 / Underground, coregrafia Radu Poklitaru, spectacol al Kiev Modern Ballet (Ucraina), urmat de spectacolul in aer liber cu Pescarusul dupa A.P. Cehov, prezentat de Voskresinnia Theatre, de asemenea din Ucraina.

Biletele la spectacolele indoor se gasesc la Agentiile Teatrului National (Agentia „Marasesti”, str. Marasesti nr. 2 si Agentia „Sala 2”, Parcul Civic), zilnic intre orele 11.00-19.00 sau online pe www.tntimisoara.com. Accesul la spectacolele OUTDOOR este liber.

FOTO: Virgil Simonescu

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.