TIMISOARA. Muncitorii au lucrat in ritm sustinut, chiar si sambata si duminica, pe santierul de la cea de-a treia descarcare de pe Autostrada Vestului, la Sanandrei, in cele nici 3 luni de cand s-au apucat de treaba.
Peisajul s-a schimbat de la saptamana la saptamana pe santier si tras tare pe toti cei 10 km ai noului drum de legatura, care trebuie sa fie gata toamna viitoare.
Antreprenorul ARL Cluj (Strabag) a profitat de fiecare zi cu vreme buna de dupa inceputul lunii octombrie cand s-a incheiat evaluarea lucrarilor si s-a stabilit cu exactitate ce i-a ramas de facut pe viitoarea descarcare.
Astfel, soseaua a intrat in noul an la aproape 40% realizare, preluata fiind de la 25%.
„Pe șantierul drumului de legătură a DN 69 Timișoara – Arad cu autostrada A1, in ciuda umidității ridicate din sezonul de iarnă, muncitorii au fost pe teren, lucrările au fost similare cu perioada anterioară, acestea fiind totuși condiționate de starea vremii: realizarea de umpluturi de pământ, strat de formă, strat de fundație din balast, stabilizare cu liant hidraulic, montare de prefabricate, relocarea rețea de electricitate LEA 220 kV etc. Echipele au insistat, în ultima perioada, pe amenajarea drumului tehnologic și amenajarea platformei pentru macarale în vederea montării, în 2025, a grinzilor pe pasajul peste A1. Stadiul lucrărilor este de aproape 40%„, transmit reprezentantii DRDP Timisoara.
Soseaua de 10 kilometri lungime va avea 2 poduri noi, 6 pasaje și 3 noduri rutiere.
Stadiul lucrarilor poate fi observat din ultimele imagini de pe santier.
***
Va reamintim, la momentul rezilierii vechiului contract cu italienii de la Todini pentru aceasta sosea, stadiul lucrarilor era de aproximativ 25%.
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu declara in vara, la semnarea contractului cu noul antreprenor desemnat prin licitatie, ca ARL Cluj (Strabag) e o companie serioasa si ca nu are emotii ca santierul nu va fi incheiat la timp.
In septembrie 2023, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, rezilia contractul cu italienii de la Todini, dupa o serie de amenintari si pasuiri. Decizia a fost luata „din cauza incapacitatii financiare de gestionare a contractului de catre antreprenorul Todini Costruzioni Generali S.p.A., lipsa utilajelor si dotarilor suficiente pentru asigurarea unui ritm de executie corespunzator, lipsa personalului cheie si a personalului muncitor„.
A fost organizata o noua licitatie, iar ARL Cluj – Strabag a preluat recent noul contract in iulie 2024. A fost facuta expertiza lucrarilor, iar la inceputul toamnei s-a apucat de treaba.
Traseul drumului de legatura incepe cu 300 m inaintea intersectiei existente, dintre drumurile DJ 692 si E671 (DN 69), cu amenajarea unui nod rutier si se dezvolta pe directia Nord-Est, spre Autostrada A1. Va avea o lungime de aproximativ 10 km.
Clasa tehnica a drumului de legatura este II, iar viteza prevazuta in proiect pentru acest drum este de 100 km/h.
Drumul, cu cate 2 benzi pe sens, care va porni de la intersectia cu Sanandrei, va fi, practic, a treia descarcare de pe autostrada catre Timisoara, dupa Remetea si Giarmata. Vor tranzita noua legatura intre 25.000 si 29.000 de masini, conform estimarilor din proiect.
Pareri
Acum că au rezolvat problema cu constructorul apare cea legată de finanțare.
Felicitari, nu avem vieti cate intarzieri sunt pe santiere
Pare că această creștere e ceva de lăudat, dar pe un drum inceput, fără constrângeri date de utilități, descărcări arheologice, făcut în plină câmpie – de fapt nu e nimic. Înseamnă 15 luni pentru cei 75%. Adică prin 2026 vara va putea fi dat în circulație, având in vedere întreruperile din sezoanele reci.
Iar contractul este de finalizare în timp de 1 an – scrie iîn link-ul din articol. Deci va fi în întârziere.
Cât despre faptul că e la 40% – rog pe toți cei pasionați de proiectele de infrastructură să își dea cu părerea, dar din filmări nu pare ca e mai mult de 30-35%.
Ar trebui să lăsăm laudele deoparte acolo unde nu își au locul.