TIMISOARA. Anul 2018 a fost unul bun pentru Aeroportul International Traian Vuia din Timisoara, cu toate ca una dintre companiile aeriene care opera zboruri de aici a redus numarul de zboruri. S-au inregistrat cresteri la numarul de pasageri pentru cursele charter de vacanta, la volumul de marfuri care a fost adus cu avionul, iar profitul brut este si el mai mare decat in anul precedent. Planurile pentru 2019 sunt foarte ambitioase, mai ales ca aeroportul va avea un nou terminal.
Anul 2018 a inceput nefavorabil Aeroportului Timisoara cu o reorganizare a companiei aeriene Ryanair, care a luat decizia de a reduce volumul operational in Romania (a inchis total operatiunile pe alte aeroporturi) si a anula unele destinatii de la Timisoara, in schimb, favorabil pentru aeroport si pentru pasageri, in cursul anului au fost introduse curse spre noi destinatii: Stuttgart si Chisinau (compania aeriana Tarom) si Hurghada – Egipt, cursa charter.
In anul 2018, numarul total al pasagerilor a fost de 1.517.309, cu 6% mai putin fata de anul precedent, (cand Ryanair a operat timp de 12 luni pe toate destinatiile programate initial si a condus cu o crestere cu 40% a numarului de pasageri in 2017 fata de 2016!). in 2018, Ryanair a inregistrat o scadere semnificativa a numarului de pasageri cu 37,7 % fata de 2017, dar celelalte companii aeriene care opereaza zboruri la/de la Timisoara au inregistrat cifre crescute a numarului de pasageri. Compania aeriana Tarom a inregistrat o crestere cu 52% a numarului de pasageri transportati la/de la Timisoara, compania Lufthansa a avut o crestere de 19%, iar Wizz Air – o crestere de 5,4%. Cele mai cautate destinatii in 2018 au fost Bucuresti, Munchen – Memmingen, Bergamo-Milano si Londra.
In timpul verii, Aeroportul a inregistrat o crestere cu 24% a numarului de pasageri pentru cursele charter de vacanta. Peste 50.000 de pasageri au zburat in 2018 in destinatii exclusiv de vacanta, in Antalya, Zakynthos, Creta si Hurghada.
In ceea ce priveste traficul de marfa, pana la sfarsitul anului au fost procesate aproximativ 6000 de tone, cu 30% mai mult fata de 2017. De retinut faptul ca la nivel national, volumul de marfa transportat pe toate aeroporturile din Romania, cu exceptia Bucurestiului, totalizeaza aproximativ 3000 de tone, ceea ce reprezinta aproximativ jumatate din volumul de marfa de la Aeroportul Timisoara.
In 2018, veniturile s-au ridicat la aproximativ 52,3 de milioane de lei (cifre preliminare), cifre similare cu 2017. De asemenea, in ceea ce priveste cifra de afaceri, se estimeaza a se ridica la 50,38 milioane de lei, similara cu anul 2017. Profitul brut estimat pentru anul trecut este estimat sa se ridice la 6,4 milioane de lei. Aceste date economice pozitive au fost realizate, in pofida reducerii cu 6% a numarului de pasageri, printr-o buna gestiune a activitatii comerciale si economice.
Un nou terminal si zboruri catre destinatii noi in 2019
In 18 decembrie 2018, directorul general al Aeroportului Timisoara, Daniel Idolu, a semnat alaturi de ministrul Transporturilor, Lucian Sova, contractul de finantare cu credite nerambursabile guvernamentale si europene pentru construirea unui nou terminal destinat pasagerilor care sosesc cu zborurile externe. Valoarea totala a investitiei este de 30,3 milioane de lei, din care aproximativ 50% din fonduri proprii ale Aeroportului, iar diferenta din fonduri europene si fonduri ale Ministerului Transporturilor.
Noul terminal va fi o cladire cu fluxuri eficiente conform cu standardele actuale in materie de confort, siguranta si securitate. Ordinul de incepere a lucrarilor pentru terminal s-a semnat in 14.01.2019 si executia are o durata de de 12 luni. Terminalul va avea o suprafata desfasurata de 4.383 mp, 3 fluxuri de pasageri, 3 sisteme de benzi de bagaje, 10 puncte de control al documentelor si 3 puncte de control vamal. Terminalul pregateste aeroportul pentru a sustine un flux de aproximativ 3 milioane de pasageri pe an, cifra estimata pentru urmatorii ani.
”Anul 2019 se anunta un an dinamic, plin de provocari. La inceputul lunii ianuarie am semnat ordinul de incepere al lucrarilor pentru noul Terminal de Sosiri Curse Externe, iar aceasta lucrare se va derula pe tot parcursul acestui an. in 2019 se vor realiza toate formalitatile procedurale, tehnice, economice si procedurale pentru Terminalul de Plecari Curse Externe, pentru achizitionarea autospecialelor PSI si a echipamentelor de control de securitate, astfel incat in 2020-2021 sa se realizeze si sa se finalizeze efectiv achizitia echipamentelor si a lucrarilor de investitii.
in luna ianuarie 2019, alaturi de partenerii nostri de la compania aeriana Wizz Air, am anuntat ca incepand cu septembrie 2019, se va aloca cea de-a treia aeronava pentru baza de la Timisoara, ceea ce va permite operarea a patru noi destinatii spre/dinspre Billund – Danemarca, Doncaster/Sheffield – Marea Britanie, Karlsuhe/Baden-Baden si Nuremberg – Germania. in plus, vor fi suplimentate si zborurile spre alte 5 destinatii: Londra, Memmingen, Bari, Charleroi Bruxelles si Dortmund. Din iunie, o noua companie aeriana va opera zbor direct din Timisoara spre Stuttgart si retur. Este vorba de Eurowings – o companie aeriana germana cu profil low cost care va deschide astfel primul zbor din Timisoara. Sunt intentii si planuri optimiste pentru 2019, ce vor fi puse in aplicare printr-un mod de organizare riguros si transparent”, a declarat directorul Aeroportului International Traian Vuia, Daniel Idolu.
Pareri
Idole, da-ti demisia si lasa pe cineva competent si non-politic!
Deci e 2019 sau nu e?
Citim că proiectul trebuie să dureze 1 an, apoi citim că în 2019 se vor finaliza PROCEDURILE.
Sperând să se înceapă lucrările efective în 20-20. Cum zice șefa lui Idolu.
Mă miram eu să fie gata ceva în 2019 făcut de PSD.
Mare papagal mai ești, Idolu, cu tot cu pesediștii tăi. Ia-l și pe Cobra și duceți-va cât vedeți cu ochii!