A fost aprobat bugetul Timisoarei pe 2012. Cum imparte Primaria Timisoara 1 miliard de lei, cel mai mare buget din ultimii ani!

TIMISOARA. In an electoral, Timisoara are cel mai mare buget din toate mandatele primarului Gheorghe Ciuhandu: aproape 1 miliard de lei, mai exact 225 milioane de euro.

Consilierii locali nu au avut prea multe modificari de facut in bugetul pe anul 2012, pe care l-au aprobat in unanimitate. Au propus doar cateva amendamente prin care sa dea bani pe lucrari si modernizari la gradinitele cu nr. 22 si 33, pentru cofinantarea unui proiect la Spitalul Municipal, pentru trecerea unor sume de bani de la un capitol la altul ori pentru construirea de parcari ecologice sau amenajarea de piste de biciclete in zona Bogdanestilor, dar si pentru reabilitarea podului de la Uzina de Apa.

Potrivit primarului Gheorghe Ciuhandu, bugetul de anul acesta este cel mai mare incepand din august 1996 si pana astazi. Totul, datorita fondurilor europene atrase de angajatii Primariei, s-a laudat Ciuhandu.

Bugetul Timisoarei pe anul 2012 este de 980 de milioane de lei, adica aproape 1 miliard de lei, echivalentul a 225 de milioane de euro. „Este cel mai mare buget pe care l-am avut de cand sunt in primarie. Spre comparatie, in 1996, bugetul era de 68 de miliarde de lei vechi. Dar nu asta e evident sau relevant, ci faptul ca avem 225 de milioane de euro. In bugetul general, bugetul local reprezinta 78%, la care se adauga bugetul institutiilor publice”, a declarat primarul Gheorghe Ciuhandu.

Cum sunt impartiti banii!

62% din bugetul pe anul 2012 sunt alocati pentru sectiunea de functionare, in timp ce restul de 38% pentru cea de dezvoltare. Asta in timp ce pentru investitii sunt pregatiti 330 de milioane de lei, din fonduri europene, si 59 de milioane de lei din bugetul local.

Pentru cheltuielile de personal, municipalitatea aloca anul acesta aproximativ 248 de milioane de lei, iar pentru bunuri si servicii 264 de milioane de lei. Cei mai multi bani se duc la salariatii din Invatamant si la cei din Sanatate.

Cat despre proiectele cu finantare din fonduri europene, nerambursabile, cei mai multi bani se duc pe reabilitarea centrului istoric al Timisoarei, reabilitarea malurilor canalului Bega si pe Complexul rutier Michelangelo. Alte mari proiecte cu care se lauda municipalitatea sunt modernizarea strazii Closca, cea a strazii Vacarescu, Piata Iosefin, dar si retehnologizarea Colterm, pentru care Primaria Timisoara ia un credit de maximum 25 de milioane de lei.

Cei mai multi bani la acest capitol se duc pentru Piata Iosefin, care primeste circa 15 milioane de lei pentru modernizare. Aproximativ 180.000 de lei se duc pentru studiile necesare pentru amenajarea pasajului subteran de la Michelangelo si reabilitarea podului cu acelasi nume.

RATT „inghite” si anul acesta o gramada de bani din bugetul local. Desi conducerea regiei a cerut 42 de milioane de lei, in buget sunt prevazute 25 de milioane, restul sumei urmand sa fie alocata la rectificarea din vara. Pentru un sistem integrat de eficientizare a incasarilor si cheltuielilor la RATT, consilierii locali au alocat 100.000 de lei, alti 600.000 de lei fiind dati pentru studii si proiecte tehnice pentru extinderea retelei de troleibuz la Ghiroda si Dumbravita, dar si a liniei de tramvai la Mosnita. Cu un amendament propus de consilierul local Radu Toanca, Regia Autonoma de Transport in Comun mai primeste cateva zeci de mii de lei pentru reabilitarea liniei de tramvai de pe strada Stefan cel Mare din Piata Traian. In total, capitolul Transporturi are prevazuta suma de 15 milioane de lei.

Pentru Drumuri si Poduri sunt alocate 2 milioane de lei. Pasajul din Calea Sagului mai „inghite” alte 1,8 milioane de lei.

In strazile din Timisoara se vor investi 2,6 milioane de lei, majoritatea banilor fiind folositi pentru terminarea lucrarilor deja incepute: amenajare strada Neculce – 1 milion si modernizare Calea Torontalului – 1,3 milioane. Vor incepe anul acesta lucrari la strada Steaua, pentru proiect fiind alocati 10.000 lei. Studii se vor face si pentru strada Gladiolelor, Zona Campului, zona Weismuller – Laurentiu Nicoara, intersectia Piata Balcescu, strada Gh. Cotosman si pentru o legatura intre strada Torac si Calea Stan Vidrighin.

La capitolul Parcuri si spatii verzi consilierii locali au alocat 7,3 milioane de lei, din care numai 5,8 milioane se duc catre Parcul Copiilor, care ar trebui sa fie gata inainte de alegerile locale. Tot anul acesta se vor continua si lucrarile la locul de joaca de pe strada Iorgovanului, iar o alta parte din bani se duc pentru amenajarea de parcari ecologice, pe strazile Circumvalatiunii, Intrarea Castanilor si Harniciei, dar si pe Intrarea Sabinei si pe strada Musicescu.

Capitolul Sanatate a primit in urma votului dat de consilieri 1,8 milioane de lei. Banii se investesc in Spitalul Municipal, care va primi 700.000 de lei pentru achizitionarea unui computer tomograf, in Spitalul de Copii „Louis Turcanu”, pentru diverse dotari, si la Spitalul Clinic de Boli Infectioase „Victor Babes”, care primeste 75.000 de lei. Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” primeste din bugetul local 200.000 de lei, pentru achizitia unei staii de monitorizare hemodinamice.

Capitolul Cultura este foarte important pentru Executivul Primariei, in conditiile in care Timisoara vrea sa castige titlul de Capitala Culturala Europeana in anul 2020. Asadar, pentru Cultura, recreere si religie, in bugetul local sunt prevazute 8,2 milioane de lei, 6% din acesti bani fiind folositi la Casa de Cultura a Timisoarei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Sa-i dea lui Iancu pentru POLI Timisoara ,pentru ca stie el ce sa faca cu ei!

  2. Sa-i dea pensionarilor din politia locala ,pentru ca ei stiu ce sa faca cu ei!!! investesc in casa de pensiii!!!!!hahahahahahahahah