A fost finalizat proiectul tehnic pentru reabilitarea Castelului Huniade din Timisoara, urmeaza licitatia pentru executie. Va fi un proiect pilot cu un singur constructor si trei surse de finantare

TIMISOARA. Presedintele Consiliului Judetean Timis, Alin Nica, a anuntat ca s-a incheiat partiea birocratica pentru Castelul Huniade din Timisoara, iar in a doua jumatate a acestui an va demara licitatia pentru lucrarile de reabilitare a celei mai vechi cladiri din Timisoara. Va fi un proiect pilot cu 3 surse de finantare si un singur constructor. Se estimeaza ca lucrarile vor fi finalizate abia in 2027, insa Castelul va fi deschis publicului etapizat.

CITESTE SI: Raluca Turcan anunta ca vin banii pentru Timisoara Capitala Europeana a Culturii. Bugetul a fost prejudiciat cu 6,5 milioane lei 

”Pentru renovarea acestei investitii am ajuns in faza in care nu doar ca am identificat, s-a si concretizat in atragerea de surse de finantare pentru acest obiectiv de investitii si ma refer aici la cele 4,5 milioane de euro din PNRR, contract pe care l-am semnat deja, si la cele 6 milioane de euro prin Programul national de consolidare a cladirilor cu risc seismic, finantare pe care am am castigat-o in urma cu doua-trei luni, iar acum urmeaza semnarea efectiva a contractului. A fost aici ministrul Dezvoltarii si ne-a promis ca in cel mai scurt timp ne vor chema la Bucuresti pentru a semna si aceasta aceasta finantare. Cea de-a treia linie de finantare pe care noi am stabilit-o in planul nostru, urmeaza a fi concretizata in a doua jumatate a acestui an, cand se va da drumul Programului Operational de Cooperare Transfrontaliera Romania-Ungaria, unde avem 10 milioane de euro alocate pentru proiect. Castelul Huniade e cuprins in aceasta lista aprobata de curand in sedinta comuna a reprezentantilor tuturor judetelor implicate si a ministerelor coordonatoare in acest program, urmand ca diferenta sa fie suportata din buget local”, a declarat Alin Nica.

Este posibil ca la finalul acestui an sa fie desemnat constructorul.

”Asa cum am spus si cu alte ocazii, noutatea principala pe care doresc sa o anunt este finalizarea proiectului tehnic. Ce inseamna acest lucru? Înseamna ca partea birocratica de proiectare, de obtinere de avize a fost finalizata, urmeaza, in partea a doua a anului, licitatia pentru executia efectiva pentru a atribui lucrarea de constructie de reabilitare si sper ca pana la sfarsitul anului sa avem un constructor. Avand o finantare multifond din mai multe surse, marcam o premiera. Va fi practic un proiect-pilot care va fi realizat din atat de multe surse de finantare locala, nationala si europeana. (…) Eu zic ca vom reusi, iar la orizontul anilor 2026-2027 intreaga cladire sa fie reabilitata, dotata si data in total in circuitul cultural si muzeal. Evident ca pe masura ce vom finaliza parti din ea, vom deschide mai rapid, dar cam acesta este orizontul de timp realist pana la care o lucrare de o asemenea anvergura poate fi realizata. Lucrarile vor fi facute cu un singur constructor, dar decontarea lucrarilor se va face din mai multe surse. De asta spun ca va fi un proiect pilot. Va fi o provocare si pentru noi sa separam toate aceste cheltuieli, astfel incat sa fie conforme si cu ghidurile de finantare, cu proiecte europene si cu procedurile operationale derulate de Ministerul Culturii, de de Ministerul Dezvoltarii si Administratiei Publice”, a mai spus Nica.

In ceea ce priveste acoperirea cu sticla a curtii Castelului Huniade, momentan aceasta solutie a fost respinsa de Ministerul Culturii, insa liderul CJ timis anunta ca va mai face o incercare.

”Eterna poveste stiuta cu Bucurestiul pe tema acoperirii curtii. Speram s-o rezolvam. Nu am renuntat la idee, chiar daca avizul de la comisia de avizare la Ministerul Culturii a venit in sensul in care nu se avizeaza acoperirea curtii. Nu renuntam la idee si am sa revin cu aceasta propunere la executia efectiva. O sa propunem cu dispozitie de santier, eventual si dupa aceea sa mergem din nou la Bucuresti, la comisia de avizare a monumentelor pentru a lua acest aviz la executie”, a adaugat Nica.

Presedintele COnsiliului Judetean Timis mai spune ca se asteapta ca Primaria Timisoara sa urgenteze eliberarea de autorizatii pentru aceasta lucrare.

”Legat de Castelul Huniade, vreau sa va spun ca ma astept ca Primaria Timisoara sa raspunda cu celeritate cerintelor noastre de emitere a autorizatiei de construire”, a precizat Alin Nica.

***

Castelul Huniade a fost construit intre 1308 si 1315, in vremea lui Carol Robert de Anjou, si reconstruit in timpul lui Iancu de Hunedoara, intre 1443 si 1447.

Acesta este socotit drept cea mai veche cladire din Timisoara inca in picioare. A fost inchis in urma cu aproape 15 ani pentru reabilitare, insa din cauza numeroaselor probleme si a lipsei fondurilor, lucrarile nu au mai fost finalizate. Acum insa, pe mai multe proiecte ale Consiliului Judetean ele vor continua.

In aprilie, Consiliul Judetean Timis a semnat contractul de finantare cu bani europeni pentru Castelul Huniade din Timisoara prin Planul National de Redresare si Rezilienta. Mai exact este vorba despre suma de 21.950.591,25 lei, bani cu care se vor face o serie intreaga de lucrari de reparatii si restaurare.

Totodata, CJ Timis urmeaza sa mai primeasca inca 30 milioane lei pentru consolidarea castelului prin Programul National de Reabilitare a Cladirilor cu Risc Seismic, de la bugetul national.

Cea de-a treia sursa de finantare este Programului Operational de Cooperare Transfrontaliera Romania-Ungaria, de unde vor fi alocati10 milioane de euro.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Constructorul va fi Erbasu parca vad… prea castiga contracte grase pe regimul PNRR

  2. Deci cu PNL ramanand la CJT, să înțelegem ca mai dureaza inca 25 de ani reabilitarea completa.

    La anu si la multi ani.

  3. Văd că reabilitarea durează cam cât a durat construirea. Oare cine dădea avize, aprobări la vremea aceea? Cine lua parandărătul? Cum vor fi obținut aprobările de la București?

  4. Nu mai scapam de Alin Nica odata? 4.5 milioane. Cu banii astia faceam un cartier intreg. iarasi cineva de la CJT cu legaturi in guvern ia o caruta de bani si prostii de timisoareni jumatate nici macar nu stiu ca acest castel apartine de CJT si inca-l injura pe Fritz.

  5. Credeti ca e asa simplu?se pune glet si polistiren?Normal ca sunt costuri mai mari la acest gen de cladiri.

  6. Zice clar Nica.In 2027 se finalizeaza.4 ani nu 25

  7. Se apropie alegerile, mai dam niste vrajeli, ne facem ca muncim …