A fost inaugurata Clinica de Anestezie si Terapie Intensiva a Spitalului Judetean din Timisoara. GALERIE FOTO!

TIMISOARA. Timisoara are o clinica de Anestezie si Terapie Intensiva la standarde europene, modernizata complet si cu aparatura nou-nouta. Clinica ATI a Spitalului Judetean a fost inaugurata joi in prezenta unor oaspeti speciali.

Sectia ATI s-a renovat de la zero. Muncitorii au dat jos toata tencuiala, pana la zidurile de beton, aceasta fiind inlocuita cu structuri moderne. Toata infrastructura saloanelor a fost inlocuita. S-a schimbat canalizarea, s-au pus alte grupuri sanitare. In plus, a fost instalat si un sistem special de anunt in caz de urgenta.

„Cea mai mare parte a acestui proiect nu se vede, este reprezentata de aceasta infrastructura deosebita, pentru ca in reanimare este nevoie de retele de oxigen, de retele de aer comprimat, retele specifice, multiple, care sa asigure functionarea in conditii de maxima siguranta. Avem usi speciale de tip medical, paturi speciale, sisteme la care sa se lege multitudinea de aparate cu care noi tratam bolnavii aflati pe patul de moarte. (…) Am instalat de asemenea un sistem special de anunt in caz de urgenta. Este un sistem de nurse calling, de chemare a asistentei sau a medicului. Avem elemente definitorii ale unei sectii de terapie intensiva moderna si pe care acum le avem”, a explicat medicul prof. dr. Dorel Sandesc, seful Clinicii ATI din cadrul Judeteanului.

Modernizarea propriu-zisa a inceput in urma cu 10 ani, dar nu s-a putut face tot odata din lipsa banilor. In decursul anilor, peste in 1 milion de euro au venit de la Consiliul Judetean Timis, iar o suma cel putin egala a provenit din surse proprii de finantare – sponsorizari sau fundatii, spune Sandesc.

„Aici e linia frontului pe timp de pace. Aici ne luptam cu moartea la propriu. Este un obiectiv important pentru toata comunitatea din Timisoara si din vestul Romaniei, aici fiind ultima sansa pentru cele mai grave cazuri din intreaga zona de vest a tarii. Aici suntem internati noi, pentru ca cei care sunt internati sunt exact ca si noi si doar un nenoroc al sortii a facut ca ei sa ajunga in acea situatie. Asa trebuie sa gandim reanimarea, ca este zona de front in care se afla semenii nostri si in care ne putem afla si noi maine. Aici, daca nu ai ce-ti trebuie, pretul se plateste in vieti omenesti”, a completat Dorel Sandesc.

La inaugurare a participat si presedintele Consiliului Judetean Timis, Constantin Ostaficiuc, dar si prof. dr. Aurel Mogoseanu, cel care a coordonat specialitatea ATI Timisoara in urma cu mai bine de 40 de ani, cand a fost deschisa, precum si un prieten apropiat de-al conducerii Spitalului Judetean, Gheorghe Zamfir.

Gheorghe Zamfir a ales sa spuna si el cateva cuvinte despre investitia deosebit de importanta facuta la Timisoara. „Eu cred ca chipul si asemanarea Domnului reprezinta perfectiunea. Noi nu putem fi infiniti fara o sanatate perfecta. Fara sanatate, corpul nu poate exista, spiritul este bolnav. In ultimele decenii lucrez pentru vindecarea prin sunet. In America am fost numit Vindecator, altii mi-au spus Zamfir antistres. Eu spun ca fara aceasta ATI, sanatatea n-ar fi putut exista”, a precizat Gheorghe Zamfir.

Prezent la inaugurare, presedintele CJ Timis a povestit despre planurile de viitor in ceea ce priveste Spitalul Judetean, despre construirea mult asteptatei maternitati si despre realizarea unui Institut de oncologie.

„E o clinica ce se poate compara cu orice alta clinica de acelasi tip din Europa. Este o investitie in care Consiliul Judetean s-a implicat decisiv, pentru ca am alocat peste 1 milion de euro. Noi am mai dat pe niste proiecte bani, le-am urmarit. Initial a fost UPU, am alocat in infrastructura, acum in ATI, suntem la studiul de fezabilitate pentru maternitatea noua pe care dorim sa o construim alaturi, am preluat si Casa Austria si vom face la nivelul ei un nou salon pentru diferitele interventii speciale, ne implicam si in institutul care ar trebui sa se construiasca in parcarea interioara pentru cercetare in oncologie, am dat avizul pentru Banca de organe”, a declarat Constantin Ostaficiuc, presedintele Consiliului Judetean Timis.

In ultimii ani, Consiliul Judetean Timis a investit peste 2,5 milioane de euro numai in cladire si inca aproape 500.000 de euro pentru reparatii. Clinica ATI se va deschide in cateva saptamani, imediat dupa ce primeste toate acreditarile de la Ministerul Sanatatii. In sectia complet modernizata sunt tratati aproximativ 2.000 de pacienti in fiecare an.

Foto: Virgil Simonescu

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. O da, arata extraordinar. In sfarsit avem o clinica ati ca afara. Felicitari domnului profesor Sandesc pentru reusita. Un medic si un manager foarte bun. Doamne ajuta la cat mai multe vesti din astea.

  2. O da, arata de vis, doar ca e nefunctionala, inca vreo doua luni. Felicitari doar pentru taierea panglicii dle profesor. Un medic si un manager portocaliu. Doamne ajuta la cat mai putine vesti din astea.
    PS: ma irtati ca v-am intrerupt din postat. Spor la treaba!

    • Mai dar gretos mai esti. unii chiar nu sunt in stare sa recunoasca meritele altora. esti u gunoi nesimtit. mare invidia pe planeta asta frate. cum reuseste unul as faca ceva cum apar niste lepre ca tine sa scuipe in sus si cu presiune. marsh bai vedea-te-as sa ajungi acolo la ati sa-ti bage astia pe vena la ati numa balele tale gretoase sa vedem cum supravietuiesti

    • du`te la groapa rahat libidinos

      • Ce limbaj de mahala! Nu cred ca e normal sa blestemati si sa injurati! Va compatimesc ca nu aveti o reactie civilizata, bazata pe argumente solide.

  3. Bravo!!!!!!! Ma bucur nespus si succes pe mai departe! Sper ca sefii din spitale sa combata si comportamentul angajatilor de la portar trecand pe la ingrijitor, infirmier, asistent, medici s.a. care din pacate lasa de dorit. Orice lucru nou si profesional este inconjurat de oamenii care il exploateaza si il ingrijesc, la fel ca si pe oameni si daca acesti oameni nu sunt „profi” n-am facut prea mare lucru. Sistemul medical romanesc este un sistem putred in care au intrat medici si asistente fiindca parintii le-au spus sa mearga acolo ca se primesc bani. Putini au facut-o din vocatie. Poate tocmai de aceea sistemul se va schimba greu. In contrast cu miscarea grea a schimbarii sunt metodele pompieristice asa cum recent a vrut Presedintele tarii. Nici asa nu se poate. Este greu, dar sper ca incet, incet, doar oamenii cu vocatie sa faca acest lucru. Inca o data succes tuturor pe mai departe!

  4. Mai ramane sa fie pastrata curata. In romania marea problema in spitale este curatenia. Degeaba este nou si frumos daca intr-un an va fi jegos. Cei care fac curatenie sterg cu carpe jegoase mai mult intinzand mizeria.