A treia parte a documentarului „Wild Carpathia” a fost lansata oficial. Tara noastra este din nou prezentata drept un taram de basm, cu peisaje unice in Europa si locuri pline de mister.
Printul Charles este si el protagonist al noului episod. Intervievat de echipa celor de la Travel Channel, el a facut o adevarata pledoarie pentru pastrarea mostenirii culturale, a traditiilor si frumusetilor naturale ale Muntilor Carpati.
„In ziua de azi, este o adevarata provocare. intai si intai, trebuie convinsi oamenii de cat de pretios este. Trebuie sa oferi protectie, in contextul dezvoltarii durabile. Nu poti opri dezvoltarea, dar cheia este sa lucrezi, pe cat posibil, cu localnicii care, in noua cazuri din zece si in toata lumea este la fel, nu vor sa vada mediul distrus. Dar vor sa gaseasca moduri si ocazii de a-si imbunatati viata pastrand traditiile, fie ele in mediul antropic sau natural”, a afirmat Printul Charles al Marii Britanii, in interviul acordat prezentatorului Travel Channel, Charlie Ottley, scenarist al documentarului despre Romania.
Printul Charles a povestit ca o mare problema pe care a intalnit-o in Romania este conceptia oamenilor ca lucrurile lor sunt vechi si demodate si ca sunt irelevante.
„Arunca lucrurile vechi, dar mai tarziu ajung sa le vada valoarea. De multe ori, este deja prea tarziu, fiindca au daramat multe cladiri sau le-au modernizat excesiv. (…) Dar un aspect vital e cum abordezi comunitatile locale. Cum sa ajuti la supravietuirea micilor proprietari. Aceasta parte a lumii nu este pentru arat. Daca s-ar ara, s-ar elibera mult carbon, foarte daunator. Pasunile de aici sunt de-a dreptul unice la nivel european si mondial. N-am mai vazut ceva asemanator, n-a mai ramas asa ceva nicaieri. Sunt o bijuterie din coroana Romaniei. Poate oamenii nu vad asta, dar Romania este o tara minunata. Aici traiesc oameni remarcabili, care nu se dau batuti”, a mai spus Printul Charles.
Al treilea episod al seriei Wild Carpathia prezinta orasul Cluj-Napoca, Maramuresul, cimitirul de la Sapanta, Bucovina, Muntii Fagaras, Valea Zalanului si satul Saschiz. Documentarul este finantat cu bani de la bugetul Romaniei.
Sursa: b1.ro