A gasit o solutie la mizeria din oras. Dominic Fritz creste cu 8 milioane de lei banii pentru firma de curatenie Brantner. Va cumpara si serviciile unui consultant extern pentru viitorul contract de salubrizare pentru Timisoara

TIMISOARA. Pet-uri, frunze cazute in toamna, alte deseuri vegetale, noroi sau nisip. Toate se gasesc pe marginea strazilor din Timisoara ori pe trotuare, iar locuitorii sunt furiosi ca nu se face curatenie in oras.

CITESTE SI: S-a semnat contractul de 300.000 de euro pentru cumpararea celor 22 de camere video care vor completa sistemul de supraveghere pe malurile Begai si in zona centrala, la Timisoara

Primarul Dominic Fritz a facut miercuri un anunt legat de mizeria in care s-a inecat Timisoara in ultimele luni.

Dupa ce in urma cu un an promisese un sistem complet nou de salubrizare, integrat, care nu s-a infaptuit, acum edilul spune ca va mari suma de bani pe care Primaria o plateste firmei Brantner, cu inca 8 milioane de lei in acest an.

Vom creste bugetul pentru salubrizare stradala cu 8 milioane, in total sunt 42,8 milioane lei. Noi am incheiat anul 2021 fara facturi restante pe partea de salubrizare„, a spus primarul Dominic Fritz miercuri.

Edilul mai spune ca va incepe spalarea strazilor din oras.

A recunoscut ca nu reuseste sa controleze felul in care se face curatenie, da iarasi vina pe greaua mostenire, pe felul in care s-a facut intelegerea cu Brantner in vremea vechii administratii, dar da asigurari ca urmatorul contract de salubrizare al Primariei Timisoara va fi facut cu profesionalism. Inainte de a-l negocia si iscali, va cumpara serviciile unui consultant extern.

A fost un proces de altercatie cu firma, care a zis ca trebuie sa dam mai multi bani ca sa fie curat, eu am zis sa faca pe banii ce-i primesc. Realitatea e ca in contractul care exista sunt acoperite de fapt doar 50% din strazile din Timisoara, celalalte trebuie acoperite cu comenzi suplimentare. Tocmai ca sa acoperim, am marit acest buget. Acolo unde momentan platim salubrizare, vreau sa merg si sa vad ca este curat, daca acolo deja se curata la un maxim posibil. Vom incepe si o campanie agresiva de spalare a strazilor. Am agreat cu firma sa treaca pe o curatare mecanizata mai mult decat cu muncitori.

Cu resursele noastre limitate, incercarea mea a fost sa marim echipa la salubrizare cu organigrama mea. Vom intari si controalele. Daca firma considera ca are si alte mijloace prin care sa curete strazile, eu sunt ok cu asta, doar curat sa fie. Cred ca trebuie sa avem un focus mai ales pe rezultat, dar da, acest caiet de sarcini nu a fost unul bun, contractul este unul destul de prost, probabil s-a licitat si pe bani putini, tocmai de aceea am pus bani si pentru consultanta pentru noul caiet de sarcini, care va fi facut de un profesionist, de un consultant extern„, a explicat primarul Dominic Fritz, miercuri.

CITESTE SI: S-a votat din nou scumpirea caldurii in Timisoara, dupa ce a fost scos TVA-ul din hotararea prin care a fost dublat costul gigacaloriei

Va reamintim, firma austriaca Brantner Servicii Ecologice din Cluj Napoca a castigat in 2019 licitatia pentru curatenia stradala la Timisoara pentru 4 ani. Valoarea contractului este de 18 milioane de euro.

Conform contractului, angajatii Brantner Servicii Ecologice trebuie sa actioneze pe toate cele 1227 de strazi ale orasului, pe trotuare, alei, parcari, statii STPT, pasaje, poduri, pasarele si zone pietonale. Au de curatat carosabilul, malurile canalului Bega, pistele de biciclete si pietele volante, dar si rigolele.

De asemenea, angajatii companiei folosesc maturi de nuiele sau de plastic, perii, aspiratoare stradale purtate etc., iar in urma acestor activitati carosabilul, rigola carosabilului si suprafata trotuarelor ar trebui sa ramana curate, fara praf, nisip sau alte deseuri. Acestia trebuie sa spale carosabilul si trotuarele, sa curate vegetatia crescuta spontan in trotuare si la limita bordurilor, si sa adune deseurile stradale: hartii, pungi, cutii, sticle din plastic, obiecte de dimensiuni mici si medii aruncate/abandonate pe strada/trotuar, resturi vegetale, deseurile rezultate din maturatul propriu-zis, in saci de plastic sau in europubele, eurocontainere. Tot angajatii societatii de salubrizare trebuie sa stranga in gramezi noroiul, nisipul, pamantul sau praful rezultat din razuire, iar toate deseurile vor fi si transportate in aceeasi zi. Au si misiunea de a goli cosurile stradale in saci de plastic sau europubele, sa le spele macar o data pe luna si sa inlocuiasca toate cosurile degradate.

Va reamintim, o asociatie civica din Timisoara, Liga Vest a lansat o campanie prin care vrea sa intocmeasca o Harta a Rusinii, indemnandu-i pe timisoreni sa masoare stratul de mizerie de pe strazile din cartierul in care locuiesc, pentru ca mai apoi sa organizeze operatiuni de curatenie cu voluntari.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Sa speram ca nu doar a fost marit bugetul si calitatea curateniei va fi aceiasi 🙁

    PARCA era vorba ca pe fiecare zona va fi un reprezentant al primariei, imi puteti spune si mie unde este responsabilil pe zona Traian- Baile Neptun din Timisoara? Vreau sa discut ceva cu el, dar este cineva ???

    • Ha ha ha, bueii, atat esti de naiv incat nu ai inteles ca totul a fost GARGARA ELECTORALA marca Fritz USR. Ati inghitit galusca, prostilor

      • Cum am inghitit de la fiecare primar din ultimii 31 ani…sau? Il vezi pe altul mai breaz?

    • Alta consultanta de cateva zeci de mii de euro ? Asta o sa ingroape Timisoara in datorii,o sa ajungem sa imigram noi in Oltenia sau Moldova.
      Abia astept alegerile sa-l trimit de unde a venit cu tot cu useristii lui !

      • Nu trebuie sa așteptăm alegerile îl putem trimite acasă imediat. Semnături și ieșit în stradă

        • Semnezi tu si cine mai? O mana de trolli? (conturile fake de fb nu au buletin deci le excludem) Tot o dati cu idei de genul dar nimeni nu iese pe strada cu o lista sa stranga semnaturi. Doar gargara e de voi. Hai o data, vrei referendum dar sa faca altul. Hahaahaha

          • @Hhh ca bine zici.
            Suntem condusi de 30 de ani de incompetenti si nimeni nu iese in strada sa schimbe cu adevarat ceva…

      • 🤣🤣🤣👍

    • asa a facut cu parcul civic, aia n-au lucrat nimic acolo si le-a mai dat ceva bani, acum ei zic ca au terminat lucrarea, dar daca treci vreodata pe acolo te gandesti mama ce tapa ce frumos era parcul inainte :))

  2. Dominic Fritz creste cu 8 milioane de lei banii pentru firma de curatenie Brantner
    Va cumpara si serviciile unui consultant extern
    Sarmanul primar este nevoit sa cumpere servici externe ca cei 700 de salariati sant depasiti de volumul mare de munca in interesul Timisorenilor
    Dar oare daca ar fi bani din buzunarul lui tot asa ar arunca cu ei cum face de un an si ceva???

    • „Consultantul” strain sa fie musai din Germania.Vom economisi astfel banii pentru translator.

  3. Una din probleme, cea cu noroiul de pe strazi si trotuare nu se rezolva cu matura (vezi imaginea de la inceputul articolului).

    Terenul golas (fara iarba) este peste nivelul carosabilului si la fiecare ploaie e spălată o cantitate de pamant care ajunge pe acesta.

    Ori se pune iarbă ori se niveleaza terenul. Altfel cureti cu matura pana se nivelează natural, adica munca inutila, bani cu care s-ar putea aduna frunzele…

    • nu, ploaia nu-l spala, nu-ti mai fa.iluzii, pamantul nu ajunge singur cand ploua pe strada, il aduc masinile care parcheaza pe el

  4. Dar totusi nu inteleg dece trebuie suplimentat cheltuiala cu curatenia orasului.In loc sa mai angajeze vreo 10 persoane din USR sa faca strategi cheltuie bani aiurea.Ar putea foarte frumos impreuna cu LASCAU 3 Noaptea sa propuna Timisorenilor care vor un oras curat cum a fost pina au ajuns ei la BUTOANE si au greau mostenire sa faca in timpul liber munca volutara si sa curete strazile,aleile si dupa frigul din case se mai si incalzesc.

  5. Asta ne face orasul zob inainte de termen ! Oare nu l putem inlatura deloc?

  6. noi,timisorenii autentici precum si toti cei care iubesc orasul,suntem vinovati de modul in care acest nimeni isi face de cap.ar fi necesar ca oamenii care cunosc ce trebuie facut pentru a scapa de el sa ia initiativa si sa ne mobilizeze.

    • nu ai motiv de asa ceva…toti suntem scarbiti de el, dar identic cu predecesorul…

  7. Degeaba spui cat ai bugetul tembelule. Spune ce lucrari comanzi si cat platesti. Si dupa aceea sa dai vina pe cineva. Cand platesti putin ai parte de treaba putina si rezultate care nu se vad. Incapabilii naibii

  8. Cineva minte !
    Realitatea e ca in contractul care exista sunt acoperite de fapt doar 50% din strazile din Timisoara, celalalte trebuie acoperite cu comenzi suplimentare. Tocmai ca sa acoperim, am marit acest buget. Acolo unde momentan platim salubrizare, vreau sa merg si sa vad ca este curat.
    _––-_––––––
    Dupa care….
    Conform contractului, angajatii Brantner Servicii Ecologice trebuie sa actioneze pe toate cele 1227 de strazi ale orasului, pe trotuare, alei, parcari, statii STPT, pasaje, poduri, pasarele si zone pietonale. Au de curatat carosabilul, malurile canalului Bega, pistele de biciclete si pietele volante, dar si rigolele.
    Păi,ori sunt toate străzile prinse in contract si firma respectiva nu-l respectă ori doar 50% din ele
    Ideea e ca si cele „curățate” sunt murdare.

  9. Ce scrie in Hotarârea numarul 29 din 05.02.2019 contract_subsecvent.pdf pe site https la www [punct] primariatm [punct] ro/administratie/consiliul-local/hotarari-ale-consiliului-local/?uid=125858B3CFAFB9C2C225839400348401

    13. Sancţiuni pentru neîndeplinirea culpabilă a obligaţiilor
    13.1. (1) – Pentru neîndeplinirea obligațiilor privind prestarea serviciilor de salubrizare
    stradală prestatorul va fi sancționat după cum urmează:
    a) neefectuarea sau efectuarea parțială a salubrizării pe o stradă din vina
    exclusivă a operatorului va duce la refuzarea la plată a suprafeței străzii respective;
    b) se vor aplica penalități lunare pentru suprafețele nesalubrizate, calculate
    astfel: pentru neefectuarea a peste 10% din suprafața delegată, se penalizează cu 5%
    din valoarea decontului lunar al prestației de salubrizare stradală prezentat.
    c) neefectuarea succesivă a salubrizării stradale pe o perioadă de 3 (trei) luni
    de zile a mai mult de 10% din suprafața delegată, dă dreptul autorității contractante de
    a notifica operatorul că renunță la prestarea acestui serviciu, fără a mai fi necesară
    punerea în întârziere sau îndeplinirea vreunei formalități prealabile şi în termenul legal va organiza şi
    desfăşura licitația publică deschisă pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare stradală. În
    această situație operatorul nu mai are dreptul de a mai participa la licitația organizată de autoritatea
    contractantă, însă rămâne obligat în aceleaşi condiții să presteze serviciul până la preluarea acestuia
    de noul operator.

  10. NU VA TREZITI…
    DAR MAI LUATI SI VOI MATURA IN PLM, CURATATI IN FATA PROPRIULUI IMOBIL… NATIE DE LENESI SI GHIOCEI…

  11. Fritz si gasca zurlii de USR isti sa iasa la curatenia orasului ca a venit primavara…Nu mai dati bani la firme austriece care fac curatenie cu romii si doua maturi stricate…. Timisoara abandonata , am gesit amarnic votand USR si Fritz…

    • Robi a ales Bratner sau ma rog, Bratner a castigat cand era Robi. Eu spun sa nu il mai votam pe Fritz pentru asta.

  12. Singurul lucru bun e ca toata lumea s-a lamurit cam ce e cu competenta USR-istilor ! Pacat de oras ! Salutari din Graz !

  13. Nu știu cum se face ca doar în orașele cu primari USR este mizerie și gunoaie necolectate. Asa a fost hotărît la centru, noua dezordine mondiala?

    • Firme care au castigat licitatiile cu administratile anterioare si evident ca nu le mai merge manevra. Acum protesteaza prin repaus si ignoranta ca o pisica suparata ca nu au primit pliculet.

  14. App TrashOut https://play.google.com/store/apps/details?id=me.trashout este folosită pentru identificarea şi gestionarea zonelor de deşeuri. După cartarea zonelor, autorităţile sunt informate cu privire la zonele afectate

    Mai multă conștiință și implicare din partea societății civile ar fi mai bine venită. Cred că generațiile actuale și viitoare merită să se bucure de un mediu mai curat și sănătos.

    • Degeaba raportezi pe o aplicatie de origine straina care nu are absolut nici o legatura de comunicatie cu autoritatile locale. Gasesti gunoi, raportezi si… atat. Nu se sesizeaza absolut nimeni. Ai o idee foarte buna cu implicarea civila dar directia in care o aplici e sub zero.

  15. Normal. Nu are incredere in angajatii primariei. Trebuie sa demonstreze ca angajatii primariei sunt incompetenti. Apeleaza la pareri (sfaturi din ezterior). Foarte bine.

    • Si acuma inghite, Eva.

  16. Vorbe în ploaie chiar nu mai am așteptări de la aceasta administratie care este un mare eșec, de când a venit în loc sa redreseze ce sa făcut rău a distrus mai rău orașul acesta iar acum problema care erau existente în oraș ca ex curățenia și multe altele se amplifica păcat de orașul asta care era numit orașul florilor… Nu ne vom compara niciodată Oradea, Cluj Napoca ce sa mai zic cu occidentul atât e nivelul nostru nai ce sa mai ceri

  17. Ar trebui să vină muncitorii şi pe Aleea Martir Iştvan Andrei Nr11 mizeria de frunze se află printre copaci lângă trotoare şi copaci în jurul blocului,nimeni nu face curăţenie oamenii din blocului sunt foarte puturoşi,aşteaptă să vină muncitorii de la Primărie.

  18. Ar trebui să vină muncitorii şi pe Aleea Martir Iştvan Andrei Nr11 mizeria de frunze se află printre copaci lângă trotoare şi copaci în jurul blocului,nimeni nu face curăţenie oamenii din blocuri sunt foarte puturoşi,aşteaptă să vină muncitorii de la Primărie.

  19. oameni buni….eu m-am saturat cu mizeria…eu ies in strada….sa curat mizeria de landa bordura din fata casei….

  20. Banc.
    Un tip intra intr-un bar unde auzise ca se folosesc doar supertehnologii de servire a clientilor.
    Apare barmanul, un robot de ultima generatie si-l intreaba ce coeficient de inteligenţă IQ are. Tipul zice 160. Atunci robotul îi propune un whiskey de 15 ani vechime si incepe sa discute cu el despre incalzirea globala, mecanica cuantica, nanorobotica, etc.
    A doua zi revine tipul, curios. Robotul intreaba ce IQ are. Āsta zice 90. Atunci îi ofera o halba de bere, relativ buna si incepe sa vorbeasca cu tipul despre fotbal, femei si mancare.
    Ziua urmatoare, clientul si mai curios, revine la bar. Robotul intreaba de IQ. Tipul zice 40. Atunci robotul îi oferā un pahar de vin ieftin si prost si-l intreaba:
    -Si anul āsta, tot cu USR votaţi???

  21. Deci 8 milioane pentru „curat” exista, dar pentru incalzire, nu exista bani.
    Hmmmm