A inceput goana dupa rechizitele scolare in Timisoara! Cat mai costa sa trimiti un copil la scoala in 10 septembrie?

TIMISOARA. Librariile si magazinele si-au pregatit deja oferta de rechizite pentru inceputul de an scolar. Carti pentru desenat, caiete de biologie, caiete de scris, studentesti, truse geometrice, manuale si alte articole de papetarie, atat de importante si necesare scolarilor, pot fi gasite in librarii si in marile supermarketuri din Timisoara.

Preturile sunt mai mici acum, ne spune reprezentata unei librarii din Timisoara, pentru ca in toamna, in luna septembrie, odata cu apropierea de inceputul noului an scolar pretul rechizitelor va creste. Preturile la care poate fi cumparat intregul pachet de inceput de an scolar, de la caiete si ghizdan pana la uniforma se invart in jurul sumei de 400 de lei.

Astfel, pretul unui pachet de rechizite variaza in functie de cat de multe obiecte sunt continute in acesta: caiete, penar,
creioane cerate, trusa pentru matematica, acuarele, unele pachete contin si o pusculita cu lacat. Pentru un asemenea pachet, parintele scoate lesne din buzunar 100 de lei. Iar daca sunt luate separat, rechizitele sunt si mai scumpe. Numai un caiet cu spirala poate depasi 7-8 lei, in timp ce unul cu coperti groase, cartonate, poate sa treaca si la 10 lei. Multe din rechizite sunt animate, cu personaje din desene pe coperti. Acestea sunt mai scumpe.

Iata cateva preturi practicate in aceasta vara pentru rechizitele scolare:

caiete – intre 1 si 4 lei, vocabular 40 bani, etichete scolare, de lipit pe invelitorile de caiete si carti – 3 lei/bucata, coperti de diferite culori – 30-90 de bani, mine creion mecanic – 1 leu/set (3 bucati), set creioane (4 bucati) –
3 lei, creioane cu radiera – 50-2 lei/ bucata, creion mecanic plus rezerve – 7 lei, set pixuri (10 bucati) – 2-5 lei, stilou cu convertor – 3 lei, rezerve cerneala – 7.5 lei, fluid corector – 1.5 lei, penar echipat (25 de piese – creioane colorate, carioci, guma de sters, rigla, ascutitoare) – 10 lei, iar un penar neechipat are un pret situat intre 7.5 si 10 lei. Exita si penare echipate, cu mai multe articole, care ajung pana la 34 de lei.

In unele unitati de invatamant li se cere elevilor sa vina cu creta. O cutie de creta, alba sau colorata, poate costa pana la 10 lei. Creioanele cerate au pret situat intre 5 si 7 lei. Acuarelele costa si ele 3-9 lei, pensule pictura, pentru desen – 10 lei,  iar un bloc de desen A4 are un pret de 1.5 lei. Un bloc pentru schite este mai scump – 9 lei. Plastilina – 3 lei, iar lutul pentru modelat – 9 lei.

Daca parintii prefera unele articole de firma, acestea sunt mai scumpe.

Spre exemplu, marca Faber-Castell: acuarele 12 culori – 10 lei, ascutitoare tripla – 12 lei, creioane colorate – 25 de lei, carioca 10 culori – 12.4 lei, plastilina – 11 lei.

Un ghiozdan echipat costa 38 de lei. Acesta contine 1 penar echipat cu 33 de piese, 1 stilou, 4 coperti transparente, 3 caiete A5 matematica, 3 caiete A5 dictando si etichete scolare. Separat, pretul unui ghiozdan difera foarte mult in funtie de marca, de forma etc. Astfel, cel mai ieftin poate fi cumparat cu 15 lei, iar cel mai scump depaseste 175 de lei. Este vorba despre troller Barbie sau Spiderman, care poate fi nu doar tinut la spate, ci si tras de maner. Magazinele de profil ofera parintilor si optiunea achizitionarii unui microscop. Pretul acestia se apropie de 200 de lei.

In ceea ce priveste uniforma scolara, preturile variaza in functie de calitatea materialului. Astfel, pentru un baietel, o uniforma din trei piese costa 100 de lei, iar pentru o eleva – 45 de lei. Culorile sunt negru sau bleumarin, iar materialul – bumbac.

Insumat, inceputul anului scolar pentru un parinte care isi duce copilul in clasa intai si ii cumpara doar strictul necesar, ajunge la 350-400 de lei, .

Ce spun medicii despre ghiozdane?

Atentie la greutatea si forma ghizdanului! Afectiunile coloanei vertebrale apar in cazul a aproximativ 5% din elevii de liceu. Ghiozdanul, ori este prea greu, ori nu are o forma corespunzatoare. Medicii ortopezi le recomanda parintilor sa cumpere ghiozdane de tip rucsac, cu un interior cat mai spatios pentru carti si caiete, iar bretelele sa fie cat mai late, pentru o sustinere comoda. Nici trollerele nu sunt  prea bune pentru copii. Care au tendinta sa se intoarca in spate, spre ghiozdanul pe care il trag, astfel incat coloana sta mult timp intr-o pozitie nefireasca. Este recomandat ca un ghiozdan tip troller sa fie impins, nu tras. Medicii precizeaza ca un bagaj mai greu de 2 kilograme deformeaza, in timp, coloana si poate provoca dureri mari de spate. Greutatea ideala a unui ghiozdan nu trebuie sa depaseasca 10% din greutatea copilului.

FOTO: Virgil Simonescu

 

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.