A inceput sarbatoarea teatrului la Timisoara! Cum s-a deschis FEST-FDR 2017? FOTO!

TIMISOARA. Cele 12 zile de spectacole in sali sau in strada au fost deschise duminica seara cand a inceput Festivalul European al Spectacolului – Festival al Dramaturgiei Romanesti, FEST-FDR2017.

Ne-am propus să vă vorbim, să vă provocăm, să privim împreună multiplele fețe ale identității prin spectacolele de teatru românesc care o tratează – o să vedeți – fie direct, fie cumva disimulat. Se va vorbi despre identitatea personală, despre identitatea națională, despre identitatea artistului în societatea contemporană, despre identitatea noastră, astăzi, când granița dintre real și virtual este extrem de fluidă. Este o provocare pe care am fi vrut-o într-un context mai larg; căci nu putem să vorbim despre identitatea noastră decât privind la celălat. De aceea, credem că secțiunea FEST, cea a spectacolului european, fie el spectacol de stradă, fie spectacol în spații închise, ne va face să privim împreună cu cei de lângă noi acest concept„, a declarat Oana Borș, selecționerul festivalului.

Spectacolul inaugural de la Sala 2 a celebrat, din perspectiva artistica, 25 de ani de infratire intre Timisoara si Karlsruhe, un moment deosebit de important pentru ambele orase.

Spectacolul de teatru documentar Stolpersteine Staatstheater, de Hans-Werner Kroesinger si Regine Dura, o productie a Badisches Staatstheater din Karlsruhe, investigheaza indeaproape atmosfera din teatru, pe atunci avand titulatura de Teatru Regional, in lunile ascensiunii la putere a lui Adolf Hitler in Germania. Titlul Stolpersteine (Pietre comemorative) se refera la un proiect al artistului German Gunter Demnig, care „comemoreaza victimele national-socialismului, pastrand vie memoria evreilor, romilor, homosexualilor, Martorilor lui Iehova sau a dizidentilor deportati sau exterminati”.

Asa numitele “Stolpersteine” sunt pietre comemorative de forma pietrelor de caldaram, gravate cu numele si cateva date biografice ale acestora. Spectacolul s-a concentrat asupra destinelor a patru angajati ai teatrului din perioada cea mai putin liberala a unui oras intemeiat pe principii precum libertatea religiei, a profesiilor si a comertului.

Publicul timisorean a fost partas la povestile lor, un exemplu pentru soarta a sute de artisti indepartati brutal din tot ceea ce a insemnat viata culturala a Germaniei in prima jumatate a anului 1933. Montarea a anulat granita clasica dintre actori si public, iar la final, spectatorii au fost invitati sa analizeze individual documentele, in spatiul de joc transformat in sala de lectura.

FOTO: Virgil Simonescu

Iata mai jos programul FEST FDR 2017 pentru urmatoarele zile!

Luni, 15 mai, la ora 19.00, la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timisoara are loc spectacolul ”Frati de cruce”, de Liviu Lucaci (spectacol in limba maghiara cu supratitrare in limba romana).

De la ora 19. 00 la Fabrica de Bere are loc spectacolul „Boborul” dupa I.L. Caragiale, regia Sabin Popescu

Tot luni, 15 mai, la ora 21, in Sala 2 a TNT are loc spectacolul ”Traks”, coregrafia Brahim Bouchelaghem, Zahrbat Company, Franta , iar la ora 22, Piata Victoriei are loc spectacolul ”Arca lui Lenin”, scenariul si regia Mihai Malaimare, Teatrul „Masca” Bucuresti (Outdoor).

Marti, 16 mai de la ora 19.00, in Sala Mare a Teatrului National Timisoara va avea loc spectacolul ”O mie de motive”, dupa Duncan Macmillan, regia Horia Suru, o productie Point, Bucuresti. De la ora 21.00, in Sala 2 a TNT este programat spectacolul ”Cealalta tara”, adaptare dupa trei romane de Herta Müller, regia Alexandru Istudor, Teatrul National Craiova , iar de la ora 22.00, in Piata Victoriei – ”Arca lui Lenin”, scenariul si regia Mihai Malaimare, Teatrul „Masca” Bucuresti (Outdoor).

CITESTE SI: Plin de politie pe strazi, in Timisoara si in judet! Ce se intampla? 

Miercuri, 17 mai la ora 19.00, la Studio „Uțu Strugari” – „Aniversarea”, de Jeroen van den Berg, regia Traian Soimu, iar de la ora 21.00, la Sala 2 – „Frati” de Dave Williams, regia Florin Piersic jr

De la ora 22.00, in Piata Victoriei se va desfasura spectacolul ”The Blind” sustinut de Teatr Kto, Polonia (Outdoor).

Joi, 18 mai, la ora 18.00, in Sala Mare are lor spectacolul „Iata femeia pe care o iubesc” de Camil Petrescu, regia Mihaela Lichiardopolde, iar la ora 21.00, in Sala 2 a TNT va avea loc spectacolul ”Toys: A dark fairy tale” de Saviana Stanescu, regia Tompa Gabor, J.U.S.T. Toys Productions, S.U.A. (spectacol in limba engleza cu supratitrare in limba romana).

De la ora 22.00 in Piata Victoriei este programat spectacolul ”The Blind”, sustinut de Teatr Kto, Polonia (Outdoor).

Vineri, 19 mai, de la ora 19.00, in sala Studio „Utu Strugari” a TNT are loc spectacolul ”Pe jumatate cantec”, textul si regia Crista Bilciu, Teatrul de Foc, Bucuresti, iar de la ora 21.00, la Sala 2 a TNT are loc spectacolul ”Open” de Ana Cucu Popescu, regia Leta Popescu, Asociatia Reciproca in parteneriat cu Federatia Fabrica de Pensule si Asociatia GroundFloor Group, Cluj

CITESTE SIAproape 1000 de alergatori si biciclisti, la Timisoara, la Crosul Firmelor! Cand pornesc in cursa?

Sambata, 20 mai, la ora 18.00, la Sala Mare are loc spectacolul „O scrisoare pierduta” de I.L. Caragiale, regia Ada Lupu Hausvaterde, iar la ora 21.00, la Sala 2 a TNT are loc spectacolul ”Marti”, de Csepei Zsolt & Echipa, regia Sipos Krisztina. Váróterem Projekt, Cluj.

Duminica, 21 mai sunt programate patru spectacole. Primul are loc la ora 17.00 la sala Studio „Utu Strugari” a TNT spectacolul ”Nina” de Matei Visniec, regia Alexandru Maftei, Teatrul de Comedie Bucuresti. Al doilea spectacol, de la ora 19.00, la Sala 2 – ”Obsesii” de Claudiu Sfirschi–Laudat, dupa texte de Margarita Karapanou, regia Yannis Paraskevopoulos, ARCUB.

Cel de-al treilea eveniment care se va desfasura in Parcul Civic, langa Sala 2. Este vorba de un concert sustinut de trupa Subcarpati (Outdoor).

Tot duminica, de la ora 21.00, la Sala 2 este programat spectacolul ”Artists talk”, un spectacol de Gianina Carbunariu, ARCUB si Asociatia Piese Refractare, Bucuresti.

CITESTE SIVeste mult asteptata! O noua linie de transport intre Timisoara si o comuna vecina. Vezi traseul! 

Luni, 22 mai, la ora 19.00, la Studio „Utu Strugari” are loc spectacolul „Oxigen” de Ivan Viripaev, regia Alexandru Mihaescu

Marti, 23 mai, de la ora 18.00, la Sala Mare a TNT are loc spectacolul ”Bucuresti 41 – Tur retur”, scenariu de Andreea Chindris, Alexa Bacanu si Alexandru Berceanu, regia Alexandru Berceanu, Teatrul Evreiesc de Stat, Bucuresti (spectacol itinerant). De la ora 21.00, la Sala 2 va avea lco spectacolul ”insemnarile unui nebun” de N.V. Gogol, regia Viktor Bodó, Teatrul Katona József Budapesta / Casa de Productie Orlai / FÜGE / Asociatia MASZK, Ungaria (spectacol in limba maghiara cu supratitrare in limba romana), iar de la ora 22.00, in Piata Victoriei – Groupe Urbain d’Intervention Dansée – extraits du répertoire d’Angelin Prejlocaj, Compania Ballet Preljocaj, Franta/ (Outdoor)

Miercuri, 24 mai, de la ora 18.00 in Sala Mare a Teatrului National Timisoara este programat spectacolul ”Efecte colaterale” de A.V. Popa, regia Vlad Zamfirescu, Teatrul Nottara, Bucuresti, iar de la ora 21.00, la Sala 2 a TNT se va desfasura spectacolul ”Aglaja”, dramatizare de Alina Petrica dupa Aglaja Veteranyi, conceptul si coregrafia stefan Lupu, Compania Reactor.

De la ora 22.00, in Piata Victoriei se va relua spectacolul outdoor -Groupe Urbain d’Intervention Dansée – extraits du répertoire d’Angelin Prejlocaj, Compania Ballet Preljocaj, Franta.

Festivalul se va incheia joi, 25 mai, cand sunt programate doua spectacole. Primul are loc la ora 18.00, la Sala Mare unde este programat spectacolul „Hamlet” dupa Shakespeare, regia Ada Lupu Hausvater. Cel de-al doilea spectacol incepe la ora 21.00, la Sala 2 -”(D)efectul Placebo”, creatie colectiva, conceptul si coregrafia stefan Lupu, Teatrul National Bucuresti (sectiunea FDR).

Participarea la spectacolele outdoor este gratuita.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.