A demarat campania de vaccinarea anti-COVID in Romania, duminica dimineata.
Primii vaccinati sunt angajatii a 10 spitale de boli infectioase, aflate in prima linie impotriva COVID-19.
La ora 9.00 s-au administrat primele vaccinuri impotriva coronavirusului la centrul de vaccinare de la Institutul Matei Bals din Capitala. Primul ‘pacient’ a fost Mihaela Anghel, o asistenta care s-a aflat in echipa ce a preluat primul pacient infectat cu COVID in Romania, la inceputul anului.
Dozele de vaccin anti-COVID au fost aduse de la Institutul Cantacuzino la centrul de vaccinare de la Matei Bals cu o ora inainte sa inceapa imunizarea cadrelor medicale.
In prima zi, vor fi vaccinati peste 50 de medici care lucreaza la Institutul de Boli infectioase Matei Bals din Capitala, locul in care a fost adus si tratat la inceputul anului primul pacient infectat cu coronavirus.
„Oamenii să deschidă bine ochii și să se vaccineze pentru a scăpa de această greutate” – este mesajul transmis de Mihaela Anghel, primul român care s-a vaccinat împotriva COVID-19. Ea are 26 de ani, este asistentă medicală generalistă la Institutul Național „Matei Balș” și a făcut parte din echipa care în 27 februarie a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2.
„Am fost privilegiată că am fost aleasă să fiu prima vaccinată din această țară. Nu a durut absolut deloc, este cel mai nedureros vaccin făcut până acum„, a spus asistenta medicală.
Mesajul ei pentru români: „Să deschisă bine ochii și să vină să se vaccineze ca să scăpăm de această greutate ce ne apasă pe toți. (…) Să nu mai aștepte să se îmbolnăvească ei sau ce dragi ca să își dea seama că există această boală„.
Întrebată care este cazul care a impresionat-o cel mai mult în aceste zece luni de pandemie, asistenta medicală a spus să este vorba despre un tânăr de 33 de ani.
„Suntem şi noi afectaţi de pierderea pacienţilor. În toţi aceşti ani de când lucrez aici, nu s-a întâmplat niciodată să avem atât atât de multe decese (…) A fost mai greu la început, pentru că nu am putut sta lângă familie. A trebuit să stăm izolaţi (…) A fost un caz destul de grav, un băiat de 33 de ani, care a fost în terapie intensivă cam trei luni şi jumătate în spital (…) Gândiţi-vă că toţi stăm îmbrăcaţi în acel echipament. Cinci-şase ore fără apă, fără aer, numai căldură şi transpiraţie„, a mai afirmat asistenta medicală.
De la ora 10.00, a pornit campania de vaccinare si la Timisoara, la Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes.
CITESTE SI: Prospectul vaccinului anti COVID a fost tradus in romana. Care sunt recomandarile si contraindicatiile
Administrarea vaccinului antiCOVID-19 se face cu doua doze. Dupa transa de 10.000 primita vineri, autoritatile spera ca pana la sfarsitul anului sa mai ajunga in Romania 140.000 – 150.000 de doze, aceasta fiind si estimarea sosirilor saptamanale de aici incolo.
Premierul Florin Citu anunta sambata ca de saptamana viitoare in Romania vor ajunge circa 144.000 de doze de vaccin, iar, in total, Romania va avea in jur de 10 milioane de doze de vaccin, pe baza contractului semnat de Comisia Europeana cu BioNTtech/Pfizer.
Fiecare persoana care se vaccineaza va fi inregistrata in Registrul National al vaccinarilor si va primi o adeverinta in limbile romana si engleza. De asemenea, STS dezvolta o aplicatie pentru programarea la vaccinare.
Pareri
Intrebare: stie cineva ceva de costuri? Daca primele primite in romania urmatoarele cat vor costa?
Doar vaccin costa intre 12 și 15 euro/doza. Apoi trebuie cumpărate seringile, frigiderele etc etc