Cesaria Evora, cunoscuta ca si „diva desculta”, si-a dat sambata ultima suflare. Ea trebuia sa vina la sfarsitul acestui an sa sustina un concert la Timisoara, insa starea de sanatate nu i-a mai permis.
CITESTE SI: Cesaria Evora a avut parte de multe suferinte in viata. Iata cum a trait Diva desculta!
Cesaria Evora a murit la 70 de ani. Ea era internata de vineri in spital, chiar in orasul ei natal. Suferea de insuficienta respiratorie si facuse un edem pulmonar.
In luna septembrie, echipa manageriala a Cesariei Evora a anuntat retragerea cantaretei din viata muzicala si anularea tututror concertelor. Bolnava, Cesaria Evora alesese sa se intoarca acasa, in Insulele Capului Verde.
„Opresc totul. Nu mai am forta, nu mai am energie. Vreau sa le spuneti fanilor: scuzati-ma, dar acum trebuie sa ma odihnesc. Regret enorm ca trebuie sa lipsesc din cauza bolii, as fi vrut sa le mai ofer bucurii celor care m-au urmarit atata timp”, a declarat Cesaria Evora pentru Le Monde, in urma cu cateva luni.
Cu sufletul sfasiat si cu lacrimi in ochi, Jose da Silva, managerul care a facut-o cunoscuta in lume pe Cesaria Evora a anuntat atunci sfarsitul unei cariere exemplare de 22 de ani. Comunicatul de presa a sunat astfel: „Cesaria a decis de comun acord cu producatorul si managerul sau, Jose da Silva, sa puna capat definitiv carierei sale, renuntand la viata itineranta care a dus-o in patru colturi ale lumii de la inceputul carierei pe scena internationala, in 1991”.
Originara din Insulele Capului Verde, Evora este cea mai cunoscuta cantareata de morna – un melanj intre fado portughez si blues. Artista s-a nascut pe 27 august 1941, la Mindelo, un orasel comercial din Sao Vicente, una dintre insulele Capului Verde.
In tinerete, cu ajutorul iubitului sau, care era cantaret, ajunge sa cante la radioul local, apoi in hoteluri si localuri din insula. Aici ajunge sa fie cunoscuta, insa notorietatea sa nu depaseste granitele tarii.
In 1988, la 47 de ani, inregistreaza primul sau album, la Paris, La Diva Aux Pieds Nus (Diva Desculta). Vocea sa, cu adanci note nostalgice, puternica si oarecum aspra, reflecta foarte bine spiritul muzicii fado si istoria Insulelor Capului Verde, un loc in care multa vreme comertul cu sclavi a fost in floare.