TIMISOARA. Doliul in lumea academica la Timisoara. S-a stins din viata Coleta de Sabata, scriitoare, traducatoare si membru de onoare al Fundatiei Politehnica.
Anuntul a fost facut sambata dupa amiaza pe pagina de Facebook a Universitatii Politehnica din Timisoara.
„Universitatea Politehnica Timisoara anunta cu durere incetarea din viata a prof. emerit dr. ing. Coleta DE SABATA, personalitate polivalenta, om de stiinta si cultura, exceptionala scriitoare, promotoare cu pasiune a institutiei si a valorilor sale, fost rector al UPT in perioada 1981 – 1989, precum si membru de onoare al Fundatiei Politehnica.
Prof. emerit dr. ing. Coleta DE SABATA va ramane mereu in istoria Universitatii Politehnica Timisoara, o institutie la a carei dezvoltare a contribuit si asupra careia si-a lasat amprenta, dar si in inimile tuturor celor care au avut onoarea sa o cunoasca. Sincere condoleante familiei si intreaga noastra compasiune.
Dumnezeu sa o odihneasca in pace!„, transmit reprezentantii Universitatii Politehnica Timisoara.
Coleta de Sabata s-a nascut la 5 ianuarie 1935 la Arad. In 1952 a absolvit Colegiul National „Elena Ghiba Birta” din Arad, iar in 1957 Facultatea de Electrotehnica a Institutului Politehnic Timisoara. In 1966 a obtinut titlul de doctor inginer la Institutul Politehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi.
Din 1971 fost membru al Societatii Europene de Fizica, iar apoi a devenit cadru didactic la Institului Politehnic Timisoara, urcand toate treptele didactice. In 1981 a devenit rector al Politehnicii, functie pe care a detinut-o pe durata a doua mandate, pana in noiembrie 1989.
Din 1990 a fost profesor consultant si conducator de doctorat in domeniul energiei solare. A condus in calitate de director de programe circa 50 de contracte de cercetare. Dupa 1989 s-a dedicat activitatii literare, scriind atat beletristica, cat si lucrari de prezentare a unor personalitati si realizari tehnice din Banat. De asemenea a scris Monografii privind istoria Politehnicii din Timisoara.
Coleta de Sabata a fost si membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.
Pareri
Incet, incet generatia veche si culta se duce. Nu stim ce va urma.
Dumnezeu sa o odihneasca.
Din păcate urmează inteligența artificiala… Vom avea aparate ce vor râde singure… la drame…. și vor aplauda frenetic de fericire
hahaha ! Vor veni cei noi si inculti… Viitorul luminos….
M-am curățat, măi copile.
Daca citesti comentarii de pe aici si nu numai…vezi ce urmeaza. D-zeu cu mila.
RIP – si drum lin spre stele.
Nu o vom uita niciodata!
Ottmar daca tot te exprimi in romana poti spune „Dumnezeu sa o odihneasca in pace” Nu e cazul sa te rupi in figuri cu americanisme RIP copiate din filme!
Dumnezeu sa o odihneasca in pace!!Dascal de generatie veche,cunoscator de meserie…..sunt tot mai rari asemenea
profesori..Pacat ca generatiile de studenti de azi,nu vor mai cunoaste astfel de mentori…
Nu am cunoscut-o ca profesor, dar ca OM am cunoscut-o. Și, cu scuzele de rigoare, nu a fost deloc om… Plus că a făcut parte din „protipendada” Elenei Ceaușescu, care a promovat-o. Așadar Dumnezeu să-i ierte păcatele, că a avut destule!
Stiu ca se spune ca de morti sa se vorbeasca numai de bine. Dar pentru a scoate la lumina adevarul, recunosc ca mi-a fost profesoara de fizica la anul I Politehnica. Era „praf”! Era tot ce nu trebuie sa fie un profesor, nu intelegea jumatate din ceea ce preda, facea parte din acei „profesori” creati de partid, nu pentru cunostiintele lor. Stiu ce vorbesc, am fost la zeci de cursuri, am dat doua examene mari, etc. Mai erau din astia: Nartea la Chimie-Fizica, Bogoevici la Electrotehnica, si altii. In shcimb, sotul doamnei, desi nu mi-a fost profesor, jos palaria, si pregatire profesionala si calitati umane.