A murit o legenda! Szobi Cseh, unul dintre cei mai mari cascadori ai Romaniei, s-a stins din viata

Szobi Cseh  a incetat din viata dupa ce mai multi ani s-a luptat cu o boala grava, cancerul. Cascadorul a fost internat pe 12 iunie la Institutul Clinic Fundeni din Capitala.


In ultimii ani acesta a stat foarte mult timp prin spitale, dupa ce in 2012 a fost diagnosticat cu mielom multiplu si cu o tumora la coloana vertebrala, o forma rara de cancer.

„Am o anchiloza la nivelul bazinului, care imi ia piciorul stang si asta ma impiedica sa ma deplasez. Am carje, dar cum sa folosesc eu asa ceva? Cum?”, a declarat la un moment dat cascadorul.

Cine a fost Szobi Cseh

Szabolcs (Szobi) Cseh s-a nascut la 11 decembrie 1942, in orasul Miercurea Ciuc (judetul Harghita), intr-o familie de secui.

In timpul facultatii a lucrat ca zburator la trapez la Circul de Stat din Bucuresti, in trupa „Ganea”. In anul trei de facultate, a colaborat in calitate de cascador la filmul „Dacii”, regizat de Sergiu Nicolaescu, apoi in anul urmator in filmele „Impuscaturi pe portativ” (regizat de Cezar Grigoriu), „Tom Sawyer si Huckleberry Finn” (productie franceza) si „Serbari galante” (in regia lui Rene Claire).

Intre 1967-1980, fiind primul metodist, respectiv, maistru de lupte angajat pe un asfel de post in Romania, in cadrul Studioului Cinematografic Bucuresti si apoi in Centrala RomaniaFilm – Centrul de Productie Cinematografica, Cseh a colaborat la toate filmele realizate de studiourile cinematografice romane ce contineau secvente de actiune-lupte si a executat multiple cascadorii dificile si spectaculoase, unele fiind unicat pe plan mondial.

Intre 1999 si 2002 a colaborat la realizarea secventelor de actiune in peste zece filme artistice straine realizate in tara, inclusiv „Amen”, in regia lui Costa-Gavras.

In mai 2010, cascadorul Szobi Cseh a fost decorat Ordinul National „Serviciul Credincios” in grad de Cavaler.

Szobi Cseh si problemele cu Securitatea

In anul 2011, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a stabilit ca Szobi Cseh ar fi dat note informative catre Securitate sub numele de cod „Sabin”.

Astfel, CNSAS a cerut Curtii de Apel Bucuresti sa constate calitatea de colaborator al fostei Securitati a cascadorului.

El a declarat insa ca nu a apelat la Securitate pentru a-si turna colegii, ci pentru a combate coruptia din studiourile de film.

Szobi Cseh a precizat ca el inainta reclamatii, nicidecum note informative. Potrivit lui, in studiourile de film existau cascadori care luau sume imense pentru contracte fictive, bani care erau impartiti cu directorii studiourilor de film.

In luna mai 2013, judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au decis ca Szobi Cseh nu a colaborat cu Securitatea, respingand acuzatiile Consilului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS).

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.