S-a stins din viata scriitorul si profesorul universitar Daniel Vighi, cel care in urma cu doar doua zile a primit si titlul de cetatean de onoare al Timisoarei.
Scriitorul in varsta de 66 de ani era internat in spital de mai multa vreme.
Ilustrul intelectual a absolvit in 1980 cursurile Facultatii de Filologie a Universitatii de Vest din Timisoara, iar cinci ani mai tarziu a debutat cu volumul de proza scurta „Povestiri cu strada Depozitului”, pentru care a si primit premiul de debut al Uniunii Scriitorilor.
In Decembrie 1989 a participat la miscarile de protest de la Timisoara care au declansat Revolutia anticomunista.
A publicat zeci de volume de-a lungul anilor, nu doar de proza, ci si diferite studii, eseuri.
Daniel Vighi a fost membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania, ASPRO, membru fondator al Societatii Timisoara, al Aliantei Civice si a fost membru al Partidului Aliantei Civice.
A fost de asemenea coautor si semnatar al Memorandumului pentru constructia regionala a Romaniei, 2001, presedinte al Atelierului civic Ariergarda, Timisoara.
In ultima sedinta de plen a Consiliului Local Timisoara, Daniel Vighi a primit titlul de cetatean de onoare al Timisoarei, ce i-a fost inmanat sotiei scriitorului.
Pareri
R.I.P.!
Din păcate insuficient promovat la noi acest spirit de implicare în societate, care ar fi civilizat măcar zona de Vest a țării
Vighi va rămîne Un MODEL de urmat ptr toți cetățenii, nu doar generația mai tânără
L-am intalnit de cateva ori (ar fi exagerat sa spun „l-am cunoscut”) chiar in zilele de dupa Decembrie ’89. Un om care a reusit sa-si pastreze echilibrul si bunul simt cand mai toti eram exaltati, si a fost mare nevoie de asa ceva. Ar fi frumos sa aflam cate ceva si despre omul Daniel Vighi, caci despre activitatea profesionala scriu toti. Timisoara a pierdut azi un om de valoare, pacat.
Am avut privilegiul sa-l am profesor de romana o vreme pe domnul Vighi in alte vremuri, intr-o scoala de cartier, la marginea orasului, la marginea timpului, unde erau exilati cativa oameni ilustri care se opuneau regimului comunist. Cei care au inteles chiar ,copii fiind, ce anume a adus providenta au avut enorm de invatat de la dansul si de la toti ceilalti care „ispaseau” acolo.Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.
L-am avut profesor de romana in anii 1980-1984 la o scoala de cartier din Timisoara. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!