A murit Tiberiu Ceia. Muzica populara din Banat, in doliu

TIMISOARA. S-a stins din viata unul dintre cei mai iubiti interpreti de muzica populara banateana, pastrator de folclor autentic. Tiberiu Ceia a murit miercuri seara, la varsta de 82 de ani.

Colegul nostru Tiberiu Ceia ne-a părăsit în urmă cu câteva minute. Tristețea de a fi pierdut un om și un artist excepțional nu va umbri bucuria și șansa de a-l fi avut aproape ani mulți.
Marii artiști trăiesc atâta vreme cât opera lor rămâne vie. Iar Tiberiu Ceia ne va cânta, peste generații, de drag și de dor„, au transmis colegii de la TVR Timisoara.
Nascut in 16 iulie 1940, Tiberiu Aurel Ceia a fost absolvent al Facultații de Filologie din Cadrul Universitații de Vest Timișoara. A fost profesor de limba și literatura romana. Primele cantece le-a auzit de la mama sa venita din Bihor şi de la tatal sau, originar din Oraviţa.
Avea doar cinci ani cand a început sa cante, prin casa, cantecele Ioanei Radu şi ale Mariei Latareţu, atunci cand acestea erau difuzate la radio. Tot cinci ani avea atunci cand, la Gradina Capitol din Timişoara, a cantat Cruce alba de mesteacan, o melodie învaţata de la tatal sau.
La 21 mai 1967 a cantat în cadrul emisiunii de televiziune Dialog la distanţa, în concursul dintre Timişoara şi Iaşi. A caştigat şi a devenit oficial interpret de muzica populara. Solist vocal al ansamblurilor Doina Oltului – Slatina, Rapsodia Romana – București, Hațegana – Hunedoara, Filarmonica Gheorghe Dima – Brașov, a fost director al Ansamblului Banatul Timișoara, dar și directorul postului regional TVR Timișoara.
Cea mai cunoscuta piesa a artistului, „Frumoasa vecina noastra”, a dat numele numele materialului sau discografic.
Piese precum „Am sa plec la Orastie”, „Drumul garii din Beclean”, „Frumoasa vecina noastra”, „Ma cheama la el, Ardealul” sau „Doi voinici din lumea mare” au fost cantate in duet cu bunul sau prieten, Ion Dolanescu.
Tiberiu Ceia a primit, de-a lungul anilor, Medalia Meritul Cultural clasa I (1968), Diploma de Excelența a Ministerului Culturii (2000), Diploma de Excelența TVR 50 (2006). Din 2015, este Cetatean de Onoare al Municipiului Timisoara’ se arata in Qmagazine.ro
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Dumnezeu sa-l odihneasca

  2. Dumnezeu să-l odihnească în pace .

  3. Dumnezeu sa-l ierte!

  4. Dumnezeu să-l odihnească în pace !